fenix2 16.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Wg. mnie wszystkie ściany nośne powinny mieć wieńce których jakoś nie widzę. Nie muszą. A dodatkowo to jest ostatni strop to już w ogólnie nie widzę sensu wieńców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NibyNikt 07.08.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Jeśli chodzi o skosy betonowe to sie ich nie poleca gdyz beton jest najzwyczajniej w swiecie "niezdrowy" i "nieekologiczny". dodatkowo jesli caly budynek masz ceramiczny plus oczywiscie styropian (jakbyscie chcieli wiedziec to ten plastykowy wynalazek jest chyba tylko uzywany w polsce, reszta swiata nie lubi takich smieci a my mamy do tego uwielbienie) to powstaje pewnego rodzaju bunkier. wiem wiem sami znawcy tutaj sa, ale wystarczy znalezc sobie domek w polsce (lub za ansza zachodnia granica tam tego pelno) ktory jest w calosci zrobiony z gliny, tak tak z naturalnej gliny, mozna powiedziec ze taka lepianka. (wypalasz na sloncu bloczki zrobione recznie zmieszane z trawa lub robisz szalunek i ubijasz gline i trawe) i przespac kilka nocy. zobaczycie wtedy co to znaczy mieszkac i zyc w "zdrowym" budynku. mozna tez sprobowac pomieszkac w calkowicie drewnianym obiekcie, moze nie to samo co glina, ale tez jest zdecydowanie przyjemniej. w polsce mamy dziwny zwyczaj tworzenia bunkrow, ktore maja przetrwac wojne. pewnie spowodowane to jest nasza historia, ktora jest juz w naszych genach. a jesli mamy chwalic nasze budownictwo to raczej nie to co jest teraz tylko to co bylo dziesiat lat temu. teraz niestety nie mamy z czego byc dumni, no moze tylko z naszych ciesli, ktorzy jeszcze co nieco potrafia, chociaz ciezko juz o takich z prawdziwego zdarzenia robiacych prawdziwa ciesielke. za duzo teraz prostego zbijania z gwozdzi. rozumie wszystkie wypowiedzi tlumaczace ze tornado nie zerwie dachu, ze nie bedzie pekniec, ale to sa tylko powierzchowne cechy, musicie wszyscy jeszcze zrozumiec, ze wazne jest to w jaki sposob powstaly materialy, z ktorych korzystamy: czy ich produkcja jest szkodliwa dla srodowiska (1.wiem wiem w polsce panuje podejscie- a co mnie obchodzi srodowisko! ja chce miec fajny budynek a niech zieloni zajma sie ratowaniem s rodowiska-(LOL) 2.my jestesmy czescia tego srodowiska), wtedy zrozumiecie jak wazny jest dobry klimat mieszkania (radze cos poczytac na ten temat: nowotwory, alergie, astmy itd sa przyczyna zlego budownictwa, miedzy innymi dlatego na zachodzie unika sie sztucznych materialow w budownictwie i ich elemnty sa nieszczelne, pekaja itd- bo zdrowie sie dla nich bardziej liczy niz szczelny bunkier) i zaczniecie rezygnowac ze styropianu, betonu itd. wyobrazcie sobie ze tornado bez problemow poradzi sobie z takimi skosami, jesli taka sytuacja wystapi to ciekawe komu latwiej bedzie odbudowac, temu co mial skosy z betonu czy temu kto mial wiezbe drewniana? dodatkowo ciekawe co jesli taki skos spadnie na budynek, chyba wolalbym zeby na strop spadla mi drewniana konstrukcja niz taki betonowy klocek...pozdrawiam.. to tylko ten jeden post chcialem napisac bo troche mnie zmartwila wasza niewiedza i nierozumne podejscie do sprawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.08.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) jeśli chodzi o skosy betonowe to ... WTF? Betonowe skosy to zwykły strop nie wiem po co tu tworzyć jakieś teorie. Czy on będzie równolegle do podłogi czy pod kątem co za różnica! NibyNikt rozumiem że ty mieszkasz w chatce ulepionej z gliny. A może zbudowałeś domek z krowiego łajna i słomy bo są plemiona co preferują taki rodzaj budownictwa. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NibyNikt 08.08.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) WTF? Betonowe skosy to zwykły strop nie wiem po co tu tworzyć jakieś teorie. Czy on będzie równolegle do podłogi czy pod kątem co za różnica! NibyNikt rozumiem że ty mieszkasz w chatce ulepionej z gliny. A może zbudowałeś domek z krowiego łajna i słomy bo są plemiona co preferują taki rodzaj budownictwa. hahaha widze ze niewiedze probujesz uzupelnic cietym dowcipem.........lol napisalem duzo wiecej informacji dlaczego powinno sie rezygnowac ze zbyt wielkiej ilosci elementow betonowych. zachod juz dawno to odkryl, wystarczy poczytac cos na temat Sick Buildig Syndrome lub Building Related Illness. patrzac na nasz kraj to w budynkach mieszkalnych i biurowych spedzamy wiekszosc naszego zycia, warto przemyslec wczesniej i zamieszkac w zdrowym budownictwie, ktore jest o wiele tansze. (do budowy budynku mieszkalnego sredniej wielkosci-150-200 m2 potrzeba okolo 3-4 wywrotek gliny, ktora kosztuje okolo 3-5 tys zlotych, laczac to z np drewniana konstrukcja nosna, mozna miec budynek mieszkalny okolo 5 razy taniej niz w tzw budownictwie tradycyjnym [betonowy kloc]) ps: wiekszosc dolegliwosc zwiazanych ze zlym budownictwem wychodzi po wielu latach (w tym rowniez liczne w dzisiejszych czasach nowotwory) ps2: nie, nie mieszkam w lepiance-jeszcze- ala jak sie uda to moze wkrotce. ps3: na zachodzie jedne z najlepszych pensjonatow/hoteli/itd dostepnych sa wlasnie w zdrowym stylu budowane, ale rozumiem, ze dla niektorych (szczegolnie polakow) to wiocha...pfffff hehe ps4: jakbys zobaczyl jakie budynki sie stawia w technologii, jak to nazwales "lepianki", to bys sie zaczerwienil i schowal Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez NibyNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 08.08.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Jeśli chodzi o skosy betonowe to sie ich nie poleca gdyz beton jest najzwyczajniej w swiecie "niezdrowy" i "nieekologiczny". dodatkowo jesli caly budynek masz ceramiczny plus oczywiscie styropian (jakbyscie chcieli wiedziec to ten plastykowy wynalazek jest chyba tylko uzywany w polsce, reszta swiata nie lubi takich smieci a my mamy do tego uwielbienie) to powstaje pewnego rodzaju bunkier. wiem wiem sami znawcy tutaj sa, ale wystarczy znalezc sobie domek w polsce (lub za ansza zachodnia granica tam tego pelno) ktory jest w calosci zrobiony z gliny, tak tak z naturalnej gliny, mozna powiedziec ze taka lepianka. (wypalasz na sloncu bloczki zrobione recznie zmieszane z trawa lub robisz szalunek i ubijasz gline i trawe) i przespac kilka nocy. zobaczycie wtedy co to znaczy mieszkac i zyc w "zdrowym" budynku. mozna tez sprobowac pomieszkac w calkowicie drewnianym obiekcie, moze nie to samo co glina, ale tez jest zdecydowanie przyjemniej. w polsce mamy dziwny zwyczaj tworzenia bunkrow, ktore maja przetrwac wojne. pewnie spowodowane to jest nasza historia, ktora jest juz w naszych genach. a jesli mamy chwalic nasze budownictwo to raczej nie to co jest teraz tylko to co bylo dziesiat lat temu. teraz niestety nie mamy z czego byc dumni, no moze tylko z naszych ciesli, ktorzy jeszcze co nieco potrafia, chociaz ciezko juz o takich z prawdziwego zdarzenia robiacych prawdziwa ciesielke. za duzo teraz prostego zbijania z gwozdzi. rozumie wszystkie wypowiedzi tlumaczace ze tornado nie zerwie dachu, ze nie bedzie pekniec, ale to sa tylko powierzchowne cechy, musicie wszyscy jeszcze zrozumiec, ze wazne jest to w jaki sposob powstaly materialy, z ktorych korzystamy: czy ich produkcja jest szkodliwa dla srodowiska (1.wiem wiem w polsce panuje podejscie- a co mnie obchodzi srodowisko! ja chce miec fajny budynek a niech zieloni zajma sie ratowaniem s rodowiska-(LOL) 2.my jestesmy czescia tego srodowiska), wtedy zrozumiecie jak wazny jest dobry klimat mieszkania (radze cos poczytac na ten temat: nowotwory, alergie, astmy itd sa przyczyna zlego budownictwa, miedzy innymi dlatego na zachodzie unika sie sztucznych materialow w budownictwie i ich elemnty sa nieszczelne, pekaja itd- bo zdrowie sie dla nich bardziej liczy niz szczelny bunkier) i zaczniecie rezygnowac ze styropianu, betonu itd. wyobrazcie sobie ze tornado bez problemow poradzi sobie z takimi skosami, jesli taka sytuacja wystapi to ciekawe komu latwiej bedzie odbudowac, temu co mial skosy z betonu czy temu kto mial wiezbe drewniana? dodatkowo ciekawe co jesli taki skos spadnie na budynek, chyba wolalbym zeby na strop spadla mi drewniana konstrukcja niz taki betonowy klocek...pozdrawiam.. to tylko ten jeden post chcialem napisac bo troche mnie zmartwila wasza niewiedza i nierozumne podejscie do sprawy... Życie ogólnie jest niezdrowe bo prowadzi do śmierci. Także jeśli ktoś lubi niech buduje ale budowanie z tego religii to przesada albo fanaberia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.08.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (do budowy budynku mieszkalnego sredniej wielkosci-150-200 m2 potrzeba okolo 3-4 wywrotek gliny, ktora kosztuje okolo 3-5 tys zlotych, laczac to z np drewniana konstrukcja nosna, mozna miec budynek mieszkalny okolo 5 razy taniej niz w tzw budownictwie tradycyjnym [betonowy kloc]) A tu Cię zaskoczę bo ja do budowy swojego domu tez użyłem gliny. hahaha widze ze niewiedze probujesz uzupelnic cietym dowcipem.........lol Ale o jakiej niewiedzy mówisz? Po jednym poście oceniasz moją wiedzę/niewiedzę? Bo Ty na tym forum wiedzę masz aż dwie wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NibyNikt 09.08.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Życie ogólnie jest niezdrowe bo prowadzi do śmierci. Także jeśli ktoś lubi niech buduje ale budowanie z tego religii to przesada albo fanaberia. LOL, jaka religia (fajnie, ze potrafisz posluzyc sie slowem fanaberia, dobrze by bylo jeszcze jakbys znal znaczenie). to jest porownywalne ze zdrowym odzywianiem sie polegajacym np na nie jedzeniu produktow z konserwantami, polepszaczami, spulchniaczami. to sie nazywa rozsadek, a nie religia. widze, ze tu same płolaki "jak trza!!!" powodzenia twardziele hahahaha . a jesli chodzi o smierc to oczywiscie kazdy umrze, jedni wczesniej drudzy pozniej, ale jesli moge to wole wybrac jak bede wygladal i jak sie bede czul w wieku 60/70+ lat, bo powyginanym i zjedzonym przez choroby byc nie chce pozdrawiam i prosze o wspomnienie tej dyskusji w odpowiednich momentach zycia LOL.... edit: jeszcze takie jedno przemyslenie, apropo mojej wiedzy/niewiedzy: wszedlem i zarejestrowalem sie na to forum tylko i wylacznie dlatego, zeby zaprezentowac swoje zdanie (i moze pierwszy raz w zyciu, niektorym, dac mozliwosc zetkniecia sie z czyms takim jak zdrowe budownictwo) poparte licznymi badaniami jakie na zachodzie przeprowadza sie od lat, i ktore to posiadaja namacalne wyniki, wnioski i regulacje prawne. natomiast zatwardzency, ktorym sie to nie podoba bo niszczy ich wizje o "supcio" domku przyszli i sie burzą nic dziwnego,ze nasz kraj jest daleko za ********... najwyrazniej chcemy byc tak daleko za reszta swiata. (konto usuniete).... Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez NibyNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.08.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Na jakim niby zachodzie?W poszczególnych krajach buduje się z najbardziej dostępnego i taniego na danym rynku budulca biorąc pod uwagę klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 12.08.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Żelbet na dachu, jest dla mnie, naturalną konsekwencją, wybrania murowanej technologii budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 12.08.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Właśnie... rodzaj użytej technologii dyktuje cena i dostępność na rynku. Dodatkowo każdy region świata ma swoje tradycje, historie i inne myślenie...dlatego co kraj to inny obyczaj.Dom ma być oazą spokoju i ta betonowa trumna dla mnie daje mi większe poczucie bezpieczeństwa...tyle w sprawie betonu. A styropian jako elewacja jest u nas tak popularny bo jest tani. Kolega NibyNikt trochę zafascynował się modą zachodu i próbuje nas tym zaraźić ale pomylił wątki. To bardzo dobrze że chcesz się z nami swoją wiedzą podzielić ale nie bierz nas za ślepych i nie otwartych na świat bo niektórzy bujają się po świecie i widzieli co nieco...A jak już zaistniałeś na forum to nie uciekaj tak szybko tylko podziel się swoją wiedzą i wnioskami konkretnie. Spróbuj także coś dać od siebie żeby ten nasz kraj dogonił ten wciąż uciekający zachód... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.08.2012 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Drewniane budownictwo na większą skalę to chyba tylko w Skandynawii,ale dyktuje to klimat i dostępność materiału.Ten styropian to może faktycznie jest kiszka bo tego nawet nie ma gdzie utylizować,ale czym niby mamy ocieplać przy naszym klimacie i obecnych cenach energii?Wełna też droga, nasiąkliwa i nie wiem czy przy każdej technologii uzasadniona? W takiej Hiszpanii to mają luksus - ocieplać nie trzeba,spadzistych drogich dachów nie trzeba,pieca śmieciucha też nie,kożucha nie trzeba i od razu ekologiczniej i nikt inwestora nie opieprza,ech..... Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 26.09.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 dzis dostalem wycene SSO tego projektu http://www.galeriadomow.pl/projekt/UPB-5421,dom-przy-cyprysowej-2-bis.html ok 35tys a za lane skosy 1 ( slownie: JEDEN tysiac) mysle ze niezla oferta:) ekipa z polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 07.11.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Przeglądnąłem ten wątek i chyba nikt nie pisał o takim rozwiązaniu: skosy układane z cegły dziurawki (12,5cm), pomiędzy wzmocnienia żelbet + mała płyta stropu poddasza. Zaobserwowałem, że w taki sposób buduje się prawie 90% domów na Podhalu i to już od dłuższego okresu czasu. W tym układzie na skosach nie ma żelbetu, tylko ceramika. Dodaję:Znalazłem jednak wpisy dotyczące skosów z cegły. Z tego co zauważyłem różnica polega przede wszystkim na tym, że skosy murowane nie są "nośne", natomiast na lanych opiera się już konstrukcja dachu. Jak oceniacie warto zastosować taką technologię (mam na myśli skosy murowane + 20 cm styropianu)? Edytowane 7 Listopada 2012 przez Gosc321_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 08.11.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Na nie każdych lanych opiera się konstrukcja dachu, chyba że przewidziane i policzone przez odpowiednią osobę.Moim zdaniem cegła dziurawka robi strop lżejszy i cieplejszy ale za to słabszy. Służy jako wypełnienie aby zaoszczędzić na betonie co dawniej dawało duże oszczędności w materiale i w robociznie (trudności z cementem i ręczne wciąganie betonu).Dziś beton lejemy pompą a cegły są w cenie betonu i dla mnie układanie cegieł to strata czasu. Układanie akermana już lepiej ale drożej.Dodam tylko że mam doświadczenie z oba sposobami. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 08.11.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 W moim regionie, wschodnie Mazowsze, także ostatnimi czasy popularne są żelbetowe skosy. ludzie przekonują się do takich rozwiązań. I dobrze.Jeden z moich sąsiadów kładł na skosy beton komórkowy 12cm grubości i zalewane betonem żebra. Ja mam dwie połacie, skosy, zrobione żelbetem 10cm płyta ma grubości, natomiast strop to teriva..Do tego na poddaszu mam dwa słupy żelbetowe, na których opierają się dwa żelbetowe podciągi pod płatwie. Także więźbę mam podparta w dwóch punktach.na murłacie i płatwi. Między skosami a krokwiami mam 30cm styropianu, styropian zaciągnięty klejem. I do tego finalnie 12cm wełny między krokwie. szczelina wentylacyjna 4-5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 09.11.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 W moim regionie, wschodnie Mazowsze, także ostatnimi czasy popularne są żelbetowe skosy. ludzie przekonują się do takich rozwiązań. I dobrze. Jeden z moich sąsiadów kładł na skosy beton komórkowy 12cm grubości i zalewane betonem żebra. Ja mam dwie połacie, skosy, zrobione żelbetem 10cm płyta ma grubości, natomiast strop to teriva..Do tego na poddaszu mam dwa słupy żelbetowe, na których opierają się dwa żelbetowe podciągi pod płatwie. Także więźbę mam podparta w dwóch punktach.na murłacie i płatwi. Między skosami a krokwiami mam 30cm styropianu, styropian zaciągnięty klejem. I do tego finalnie 12cm wełny między krokwie. szczelina wentylacyjna 4-5cm. 30 cm styropianu + 12 wełny w sumie 42 cm izolacji. Dużo. Szczerze mówiąc ja myślałem o 20 cm styropianu EPS 031. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.11.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 TO naprawdę będziesz miał b. dużo miejsca pomiędzy skosem a krokwią. Bo np. u mnie weszło max 30cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 09.11.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 TO naprawdę będziesz miał b. dużo miejsca pomiędzy skosem a krokwią. Bo np. u mnie weszło max 30cm. To mnie właśnie zastanawia. Byłem parę dni temu na budowie (jestem na etapie wyboru ekipy budowlanej), gdzie oglądałem murowane skosy i nie było tam tyle miejsca. Na skosie pod krokwie weszło 10 cm styropianu, który przylegał już do krokwi, druga warstwa styropianu musiała już być układana między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 09.11.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 09.11.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 No i wszystko jasne. Faktycznie dach miał nawet nie 40 a 45 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts