Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak zgadza się, jeśli krokwie 18cm, murłata 14cm, zacięcia na krokwi 3cm to na dole przy murłacie wyjdzie około 10cm. A przy innym kącie dachu i stropu, będzie to miejsce się rozszerzało. Jak dal mnie to nie lipa :) Łatwiej wykonać lany skos 30 stopni niż 45 stopni. Jedynie w pomieszczeniach pod lanym skosem masz trochę mniej miejsca.

Dla mnie to spora wada. Jesli masz bardziej skomplikowany dach niż dwuspadowy, np koperta, lub wielopołać według mnie nie warto iść w skos betonowy. W dwuspadowym bym robił, w wielospadowym dachu tej przestrzeni odejdzie całkiem sporo choć oczywiście wszystko zależy od projektu, bo różnie to może być rozwiązane (wys. scianki kolankowej). W niektórych domach nawet 1 metr kwadratowy użytkowej powierzchni w pokoju ktory ma np. tylko 10m to całkiem sporo i sprawia inne wrażenie wnętrza, przy wielospadowym dachu dochodzi też większa pracochłoność = wieksza koszta. I jest jeszcze jedna wada (pisze o wadach bo tutaj widze powyżej wszyscy piszą o zaletach :) ), bardzo dużo w takich betonowych skosach zależy od ekipy co je robi. Ma to tę wade że o ile stawianie stropu, ścianek nasza ekipa robila setki razy i robi z zamknietymi oczami, może sie oczywiście zdarzyć że na naszym konkretnym dachu i skosach betonowych bedzie sie "uczyć" bo projekt projektowi nie równy.

pozdrawiam

Gość Gosc321_1

Wrócę do ocieplenia skosu, ponieważ jedna rzecz mnie zastanawia. Jeżeli skos będzie murowany z cegły dziurawki 12, to współczynnik przenikania ciepła, zakładając że użyję styropianu grafitowego (lambda 031) o grubości 20 cm wynosi 0,19 W/m2/K . Dokładając do tego jeszcze warstwę wełny zysk cieplny przy takiej już wartości będzie minimalny. Dobrze myślę?

Poza tym szczerze mówiąc zauważyłem, że wszyscy dostają kręćka na punkcie izolacji ścian, stropów i poddasza, dokładają ile się da, a potem częstokroć kupują najtańsze okna w promocji, z szybą K 1,1 i najsłabszą ramą mając finalnie na metrze takiego okna współczynnik zbliżający się do 2,0! Nie lepiej przeznaczyć pieniądze z tej wełny na zakup lepszych do okien?

Gość Gosc321_1
Ekipa, która najprawdopodobniej będzie stawiać mi dom na wiosnę 2013r. zrobienie skosów wyceniła mi na 7.000 zł. W tej cenie jest wymurowanie skosów (mój będzie murowany z cegły), wykonanie stropu na poddaszu + ocieplenie skosów - styropian z siatką i zaciągnięty klejem. Powierzchnia samych skosów ok.70 m2

• 2 months później...
  • 4 months później...

Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat.

Też będę miał wylewano-murowane skosy /jakaś cegła, zbrojenie, na to beton/.

Na dach kupiona już dachówka ceramiczna. Razem z nią folia Delta Vent XS 180g/m.

Ocieplenie skosów wełną lub... po lekturze tego tematu - styropianem.

Pytanie: jak to ocieplić/zaizolować? Co najpierw, co potem itd.

Czytałem cały wątek, ale ktoś pisze o malowaniu skosów dysperbitem, inny o tym nie pisze, a ja jestem humanistą i nie bardzo orientuję się w budownictwie.

Zatem, poczynając od dołu:

1. 'betonowo-murowane' skosy,

2. .....................

3. ..........................

Przepraszam za kretyńskie pytanie, ale jak wspomniałem, znam się na tym jak kura na pieprzu, a nie chciałbym, aby któryś z wykonawców wcisnął mi kit.

Dzięki za konkretne odpowiedzi :)

Mam tak;

-skosy betonowe

-15 cm styropianu (na poziomej powierzchni 25 cm)

-klej z siatką

-krokwie 20 cm

-wełna 10 cm między krokwiami

Widziałem jak dają też folię na beton pod styropian. Wg. mnie chyba to tylko aby nie zamakało w razie przecieku dachu, zakładając że punkt rosy nigdy nie wystąpi na styku betonu i styropianu.

Powinniśmy traktować tę część konstrukcji jak ścianę dwuwarstwową.

Janie,

Dyfuzji pary możemy się obawiać w przypadku płyt k-g i wełny nad nimi położonej. Wiadomo, że zawilgocenie wełny grzebie jej zalety i funkcje.

Beton jest trochę szczelniejszy, ale powinien oddychać bo nad nim jest ułożony nieprzepuszczalny styropian.

Myślę, że nie powinniśmy go zamykać szczelnie od góry i od dołu. To, tak na moje zezowate oko.

Pozdrawiam!

Mam tak;

-skosy betonowe

-15 cm styropianu (na poziomej powierzchni 25 cm)

-klej z siatką

-krokwie 20 cm

-wełna 10 cm między krokwiami /.../

I na to jakaś nieprzepuszczalna folia? Tak wnioskuję z poprzednich Twoich postów.

A membrana, o której pisałem, czyli Delta Vent XS 180g/m potrzebna mi będzie czy nie?

@Mis*n, @Carpenter78, dzięki za podjęcie tematu.