fenix2 09.11.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 A to dlatego tak może być: Kąt stropu lanego to 30stopni żeby łatwiej było wykonać. Kąt dachu to 40 i więcej stopni. Dochodzi podwyższenie od krawędzi budynku przez murłate i wychodzi więcej miejsca. To troszkę lipa. Ale na dole (przy murłacie) i tak nie będzie tyle miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 11.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 13.11.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Wyliczenia ok dla mnie ok, nie lipa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 13.11.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Tak zgadza się, jeśli krokwie 18cm, murłata 14cm, zacięcia na krokwi 3cm to na dole przy murłacie wyjdzie około 10cm. A przy innym kącie dachu i stropu, będzie to miejsce się rozszerzało. Jak dal mnie to nie lipa Łatwiej wykonać lany skos 30 stopni niż 45 stopni. Jedynie w pomieszczeniach pod lanym skosem masz trochę mniej miejsca. Dla mnie to spora wada. Jesli masz bardziej skomplikowany dach niż dwuspadowy, np koperta, lub wielopołać według mnie nie warto iść w skos betonowy. W dwuspadowym bym robił, w wielospadowym dachu tej przestrzeni odejdzie całkiem sporo choć oczywiście wszystko zależy od projektu, bo różnie to może być rozwiązane (wys. scianki kolankowej). W niektórych domach nawet 1 metr kwadratowy użytkowej powierzchni w pokoju ktory ma np. tylko 10m to całkiem sporo i sprawia inne wrażenie wnętrza, przy wielospadowym dachu dochodzi też większa pracochłoność = wieksza koszta. I jest jeszcze jedna wada (pisze o wadach bo tutaj widze powyżej wszyscy piszą o zaletach ), bardzo dużo w takich betonowych skosach zależy od ekipy co je robi. Ma to tę wade że o ile stawianie stropu, ścianek nasza ekipa robila setki razy i robi z zamknietymi oczami, może sie oczywiście zdarzyć że na naszym konkretnym dachu i skosach betonowych bedzie sie "uczyć" bo projekt projektowi nie równy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 14.11.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 17.11.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Wrócę do ocieplenia skosu, ponieważ jedna rzecz mnie zastanawia. Jeżeli skos będzie murowany z cegły dziurawki 12, to współczynnik przenikania ciepła, zakładając że użyję styropianu grafitowego (lambda 031) o grubości 20 cm wynosi 0,19 W/m2/K . Dokładając do tego jeszcze warstwę wełny zysk cieplny przy takiej już wartości będzie minimalny. Dobrze myślę? Poza tym szczerze mówiąc zauważyłem, że wszyscy dostają kręćka na punkcie izolacji ścian, stropów i poddasza, dokładają ile się da, a potem częstokroć kupują najtańsze okna w promocji, z szybą K 1,1 i najsłabszą ramą mając finalnie na metrze takiego okna współczynnik zbliżający się do 2,0! Nie lepiej przeznaczyć pieniądze z tej wełny na zakup lepszych do okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.11.2012 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 NIe wiem po co ta wełen, co ona daje??? Ja dałem 25-30cm styro na to siatka i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 19.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 ile wiecej placiliscie za zrobienie lanych skosow?? chodzi mi o koszt robocizny ekipy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc321_1 20.11.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Ekipa, która najprawdopodobniej będzie stawiać mi dom na wiosnę 2013r. zrobienie skosów wyceniła mi na 7.000 zł. W tej cenie jest wymurowanie skosów (mój będzie murowany z cegły), wykonanie stropu na poddaszu + ocieplenie skosów - styropian z siatką i zaciągnięty klejem. Powierzchnia samych skosów ok.70 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 20.11.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelTSA 21.11.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam. Ja zapłaciłem 6 tyś (wrzesień 2012). Dwa tygodnie roboty od rana do wieczora. Do kosztu materiałów należy doliczyć deski których idzie bardzo dożo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 23.11.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 23.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Mam pytanie, .... Jak coś się dostanie pod dachówką to spłynie po membranie. Nie kombinuj tylko daj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 25.11.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Miałem nie dawać ale dałem i tak powinno być.W razie przecieku lub nawiania śniegu zawsze coś pomoże. Dałem nieprzepuszczalną bo wentyluję z dwóch stron folii. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosman 04.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 WitamJeśli ktoś byłby zainteresowany adaptacją więźby na skosy żelbetowe to proszę o kontakt:[email protected]Jestem konstruktorem z uprawnieniami bez ograniczeń i zapewniam doradztwo w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 20.06.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Witam, pozwolę sobie odświeżyć temat. Też będę miał wylewano-murowane skosy /jakaś cegła, zbrojenie, na to beton/. Na dach kupiona już dachówka ceramiczna. Razem z nią folia Delta Vent XS 180g/m. Ocieplenie skosów wełną lub... po lekturze tego tematu - styropianem. Pytanie: jak to ocieplić/zaizolować? Co najpierw, co potem itd. Czytałem cały wątek, ale ktoś pisze o malowaniu skosów dysperbitem, inny o tym nie pisze, a ja jestem humanistą i nie bardzo orientuję się w budownictwie. Zatem, poczynając od dołu: 1. 'betonowo-murowane' skosy, 2. ..................... 3. .......................... Przepraszam za kretyńskie pytanie, ale jak wspomniałem, znam się na tym jak kura na pieprzu, a nie chciałbym, aby któryś z wykonawców wcisnął mi kit. Dzięki za konkretne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 20.06.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Folia przepuszczalna to nieporozumienie. Styropian ,siatka , klej. Żeby nie dopuścić do dyfuzji pary z pomieszczeń , trzeba zrobić barierę dla niej na suficie np. odpowiednie farby. Dysperbit czy inne mazidło na betonie też niepotrzebny. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 20.06.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Mam tak; -skosy betonowe-15 cm styropianu (na poziomej powierzchni 25 cm)-klej z siatką-krokwie 20 cm-wełna 10 cm między krokwiami Widziałem jak dają też folię na beton pod styropian. Wg. mnie chyba to tylko aby nie zamakało w razie przecieku dachu, zakładając że punkt rosy nigdy nie wystąpi na styku betonu i styropianu.Powinniśmy traktować tę część konstrukcji jak ścianę dwuwarstwową. Janie, Dyfuzji pary możemy się obawiać w przypadku płyt k-g i wełny nad nimi położonej. Wiadomo, że zawilgocenie wełny grzebie jej zalety i funkcje.Beton jest trochę szczelniejszy, ale powinien oddychać bo nad nim jest ułożony nieprzepuszczalny styropian.Myślę, że nie powinniśmy go zamykać szczelnie od góry i od dołu. To, tak na moje zezowate oko. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 20.06.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Mam tak; -skosy betonowe -15 cm styropianu (na poziomej powierzchni 25 cm) -klej z siatką -krokwie 20 cm -wełna 10 cm między krokwiami /.../ I na to jakaś nieprzepuszczalna folia? Tak wnioskuję z poprzednich Twoich postów. A membrana, o której pisałem, czyli Delta Vent XS 180g/m potrzebna mi będzie czy nie? @Mis*n, @Carpenter78, dzięki za podjęcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 21.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Tak, mam nieprzepuszczalną folię średniej klasy i wentyluję obie jej strony.Możesz zastosować przepuszczalną, to dodatkowe zabezpieczenie pokrycia dachowego. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts