hektor80 29.09.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Skoro bedziesz dawal na wierzch klej i siatke to bezwzglednie klej do stropu bo niby co docisnie ten styropian?. Ja pomimo ze robilem wylewke na styro, to i tak kleilem stytopian do skosów. Druga warstwe rowniez kleilem. Nie wierzylem fachofcom co mowili "panie, beton dociśnie a jak nie to ja kolanem docisne ...." Jak chcesz miec pewnosc dobrze ocieplonego stropu to trzeba przykleic.. mi zeszlo prawie 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2657 30.09.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam i dziękuję za zainteresowanie i pomoc. U mnie jest dach dwuspadowy z 5 oknami dachowymi. 16 cm styropianu mieści się pod krokwy i majster mówił, że nie ma potrzeby klejenia styropianu bo od dołu będzie dociśnięty do murłaty a potem będzie się opierał jeden na drugim, jedynie nad oknami trzeba przykleić bo nie będzie miał podparcia. Nie wiem czy jego tok rozumowania jest do końca słuszny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.10.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Ja na skosach kleiłem na piankę 2 warstwy druga również. Na Stropie nie kleiłem bo po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.01.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam, również dołączam do grona miłośników mieszkania w "trumnie":)Do lanych skosów przekonała mnie większa masa akumulacyjna budynku, lepsza wiatroszczelność i izolacja (celuję w dom raczej energooszczędny), oraz zabezpieczenie się przed coraz bardziej w ostatnich latach kapryśną pogodą. Chciałbym zapytać o kilka spraw, które dla laika są ważne. O ile zmniejszy się ścianka kolankowa w sosunku do zabudowy z k-g. Czy ktoś z Was dysponuje jakimiś rysunkami z przekrojem takiego stropu i rysunkiem połączenia lanego skosu z wieńcem na ścianie kolankowej? Niby sobie to jakoś wyobrażam, ale nie do końca. Jak jest przymocowana murłata? Wymyśliłem sobie, że zachowująć ciągłość opieplenia chciałbym dać ok. 20 cm styropianu na skosy i jeszcze 15 między krokwie. W takim rozwiązaniu krokwie nie leżą na skosach, tylko są w powietrzu - taka koncepcja jest ok? P.S.@hektor80Usunąłem posty, żeby nie śmiecić w wątku o podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.01.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 @hektor80 Usunąłem posty, żeby nie śmiecić w wątku o podłogówce. Co do wysokości ścianek kolankowych. Wydaje mi się że nic się nie zmniejszy. Po prostu robisz taką jaka ma być. Ale przez to zwiększy się wysokość budynku. Murłata przymocowana jest za pomocą prętów do wieńca. Krokwie opierają się na dole na murłacie a wyżej na płatwi pośredniej (stolcu)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.01.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Na zdjęciu nr 1 zbrojenie skosu łączy się ze zbrojeniem wieńca? Dobrze to widzę?Murłatę podniosłeś, żeby się ocieplenia więcej zmieściło? Jaką masz grubość tego stropu na zdjęciach?A te podpory pod płatwią to one się opierają tylko na stropie, czy pod spodem (pod stropem) jest jakiś słup/ścianka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.01.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Na zdjęciu nr 1 zbrojenie skosu łączy się ze zbrojeniem wieńca? Dobrze to widzę? Murłatę podniosłeś, żeby się ocieplenia więcej zmieściło? Jaką masz grubość tego stropu na zdjęciach? A te podpory pod płatwią to one się opierają tylko na stropie, czy pod spodem (pod stropem) jest jakiś słup/ścianka? Tak, zbrojenie skosu jest połączone ze zbrojeniem wieńca. To właśnie tworzy tą stabilną kapsułę. Gdybym nie podnosił murłaty to weszło by tylko ok 15-17cm styro. Podniosłem o 8cm. Miejsca się zrobiło na 30cm ale niestety dałem tylko 22cm ....(Teraz będę musiał to uzupełnić albo granulatem styropianowym albo ekofibrem). Później na to poszła szlichta ok 4cm grubości coby żaden gryzoń tam się nie dostał. Skosy są ok 8cm grubości. Strop płaski ok 10cm. Podpory opierają się tylko na stropie. Pod stropem są oczywiście ścianki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 09.03.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 WitamBędę miał wylewane betonowe skosy, które następnie ocielę 20cm styropianu mam tylko jeden dylemat ponieważ chcę zastosować blacho dachówkę zastanawiam się tylko czy pod wpływem wysokich temperatur w lecie z czasem nic temu styropianowi się nie stanie? Utleni się czy w jakiś inny sposób ulegnie uszkodzeniu? Od tego zależy czy pójdę w blachę czy jednak dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 09.03.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Witam Będę miał wylewane betonowe skosy, które następnie ocielę 20cm styropianu mam tylko jeden dylemat ponieważ chcę zastosować blacho dachówkę zastanawiam się tylko czy pod wpływem wysokich temperatur w lecie z czasem nic temu styropianowi się nie stanie? Utleni się czy w jakiś inny sposób ulegnie uszkodzeniu? Od tego zależy czy pójdę w blachę czy jednak dachówkę. Pytanie czym zabezpieczysz ten styropian. Klejem i siatką czy szlichtą betonową... Jeżeli to pierwsze to faktycznie może być problem z temperaturami. Ja mam wylaną posadzkę na skosach ale również mam dachówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adams_m 10.03.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 całość klej i siatka a na stryszku dodatkowo wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 18.04.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 (edytowane) Pytanie czym zabezpieczysz ten styropian. Klejem i siatką czy szlichtą betonową... Jeżeli to pierwsze to faktycznie może być problem z temperaturami. Ja mam wylaną posadzkę na skosach ale również mam dachówkę... Dla uściślenia chciałem zapytać czy masz wylane coś w rodzaju wylewki na skosie? Wszystko się u Ciebie mieści pod krokwiami? A jeśli tak, to co masz w przestrzenich między krokwiami? A przy okazji, zapytam jeszcze o to podniesienie płatwi pośredniej. W jaki sposób jest to przytwierdzone do betonu, czy tylko sobie na nim leży? Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez greatbuilder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.04.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Dla uściślenia chciałem zapytać czy masz wylane coś w rodzaju wylewki na skosie? Wszystko się u Ciebie mieści pod krokwiami? A jeśli tak, to co masz w przestrzenich między krokwiami? A przy okazji, zapytam jeszcze o to podniesienie płatwi pośredniej. W jaki sposób jest to przytwierdzone do betonu, czy tylko sobie na nim leży? Tak, mam wylewkę. Podniosłem murłatę żeby bez problemu zmieścić tam styropian + tą wylewkę.... Ta płatewka pośrednia nie jest przytwierdzona do betonu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 19.04.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Ja jestem właśnie w trakcie szalowania pod te skosy. Też miałem problem żeby nachylenie krokwi było takie samo jak nachylenie tego betonowego skosu. Poszedłem troche inną droga. Zamiast podwyższenia płatwii pośredniej, obniżyłem murłatę. Mam przez to mniejsza przestrzeń między betonem a krokwią, ale ja i tak mam wysokie krokwie (18cm). Wychodzi mi około 9cm między krokwią i betonem, zatem ponad 20cm ocieplenia mi wejdzie, część pod krokwie a część między. Zostanie jeszcze kilka cm na szczelinę wentylacyjną. Tak to mniej więcej wygląda na koncepcyjnym rysunku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.04.2016 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. Ja jestem właśnie w trakcie szalowania pod te skosy. Też miałem problem żeby nachylenie krokwi było takie samo jak nachylenie tego betonowego skosu. Poszedłem troche inną droga. Zamiast podwyższenia płatwii pośredniej, obniżyłem murłatę. Mam przez to mniejsza przestrzeń między betonem a krokwią, ale ja i tak mam wysokie krokwie (18cm). Wychodzi mi około 9cm między krokwią i betonem, zatem ponad 20cm ocieplenia mi wejdzie, część pod krokwie a część między. Zostanie jeszcze kilka cm na szczelinę wentylacyjną. Tak to mniej więcej wygląda na koncepcyjnym rysunku: [ATTACH=CONFIG]353373[/ATTACH] Na styropian dajesz klej czy wylewke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 19.04.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Póki co, jest plan dać na skosach klej wzmocniony siatką. Na części poziomej będzie wylewka, bo w przyszłości chciałbym zagospodarować ten stryszek nad poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynkaHK07 22.04.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam. Też planuję betonowe skosy i zastanawiam się czy nie można byłoby ich ocieplić pianą otwarto-komórkową? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 23.04.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witam. Też planuję betonowe skosy i zastanawiam się czy nie można byłoby ich ocieplić pianą otwarto-komórkową? Co o tym myślicie? Można pianą. A dlaczego nie zamknięto-komorową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynkaHK07 23.04.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Sama nie wiem, może to już za duży ciężar przy betonowych skosach, deskowaniu i dachówce? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi_ 24.04.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Jakie będą różnice miedzy zastosowaniem piany zamknięto-komórkowej a otwart na lanych skosach?Piana ZK zatrzyma parę wodną a piana OK powinna umożliwić swobodny jej przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku80 25.10.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 I ja dołączyłem do fanów trumny. Jestem po ich wylaniu i mam już więźbę. Pomiędzy skosem a krokwią mam ok 15-18 cm przestrzeni. Krokwie 7x18cm. Pasuje to teraz ocieplić. Marzy mi się 15cm styropianu na skos i 10-15 pomiędzy krokwie, ale tu się pojawiają "ale". Majster, który mi to wszystko robi dałby styropian na skosy, ale pomiędzy krokwie watę... Czy krokwią, które powyżej styropianu będą wystawać ok 3-5 cm (a reszta w styro) coś grozi? Jak wiadomo więźba jest świeża, mokra z sama z siebie a i jeszcze ostatnio nic tylko leje więc dodatkowo ją zmoczyło. Czy to nie zapleśnieje? Nie będzie później gnić? Styropianu idealnie się nie dotnie, trzeba przy krokwiach "objechać" pianką... Teoretycznie robi się to bardzo szczelne. Do tego jak się na styropian da siatkę i klej to ona tez będzie się stykać z krokwiami... A więźba pracuje, czy to nie popęka? Dodatkowo jak dobrze ocieplić murłatę? Też styropianem? Ktoś z Was już tak ocieplał i może podzielić się doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts