Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A po co siatka i klej ? Jan

A nie? Styropian się nie utlenia? Może nie opisałem całości... Nie będę deskował dachu... A przynajmniej na razie nie zamierzam (koszt).

Jakoś nie daje mi spokoju wilgoć w krokwiach i murłacie (może niepotrzebnie). Z drugiej strony nie wierzę, że wata sama z siebie też nie "naciągnie" wilgoci i po pewnym czasie "sflaczeje"...

Edytowane przez dziku80

A nie? Styropian się nie utlenia? Może nie opisałem całości... Nie będę deskował dachu... A przynajmniej na razie nie zamierzam (koszt).

Jakoś nie daje mi spokoju wilgoć w krokwiach i murłacie (może niepotrzebnie). Z drugiej strony nie wierzę, że wata sama z siebie też nie "naciągnie" wilgoci i po pewnym czasie "sflaczeje"...

To wystarczy pomalować.

• 8 months później...
Jesteś osobą o dużym poczuciu humoru, ale w Twojej prowokacyjnej wypowiedzi jest dużo racji. Pytanie główne brzmi: Czy projektant Twojego domu przewidział zastosowanie mechanicznego systemu wentylacyjnego. Klasyczny, grawitacyjny system wentylacyjny przy wykonaniu ścian i stropów dobrze izolowanych oraz zastosowanie okien o współczynniku K0,7 spowoduje, że nie będziesz miał czym oddychać. Miłych przemyśleń.

• 2 weeks później...
:)

Co do wysokości ścianek kolankowych. Wydaje mi się że nic się nie zmniejszy. Po prostu robisz taką jaka ma być. Ale przez to zwiększy się wysokość budynku. Murłata przymocowana jest za pomocą prętów do wieńca. Krokwie opierają się na dole na murłacie a wyżej na płatwi pośredniej (stolcu)...

[ATTACH=CONFIG]343770[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]343771[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]343772[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]343773[/ATTACH]

Hektor80, czy mógłbyś zamieścić zdjęcia z etapu już po ociepleniu? Ewentualnie z czasu kiedy kładłes styropian? Chciałbym zobaczyć jak to się "upychało" między więźbę.

Wytłumaczcie mi jaki jest sens robienia betonowych skosów? Nie lepiej zrobić pełne piętro? Będzie wygodniej a cenowo to samo. Nie mówiąc już o problemach z ociepleniem skosów betonowych, bo to rzadkie i niestandardowe. Jedyne wytłumaczenie to MPZP, który zakazuje domów piętrowych.

No to weź wytłumacz czemu robić lekką zabudowę na poddaszu (KG, wełna zamiast monolitu) ? skoro też można zrobić pełne piętro. Pełne piętro podnosi cały budynek, pod dachem masz kawał strychu, bardziej skomplikowaną więźbę. wcale nie jest taniej, taniej by było gdyby dach mieć płaski, z papą, ale mało który MPZP (WZ) na to pozwala. Pełne piętro wymusza dodatkowe okna, wydłuża kominy, wzrasta koszt elewacji itd.

Kilka zdjęć..mam ich niestety mało...

[ATTACH=CONFIG]393714[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]393715[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]393716[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]393717[/ATTACH]

Pierwszą warstwę kleiłeś klejem z puchy do skosów? Potem warstwy między sobą też sklejałeś? Co Cię przekonało do zrobienia wylewki na styro zamiast klej + siatka? Gdybyś miał ocieplać między krokwiami, to jakbyś to zrobił? Tak jak masz teraz i na to wylewka, potem znowu styro między krokwie i co na ten styro? A co między styro i krokwie?

Z góry dzięki za odpowiedź na tyle pytań ;)

• 6 months później...