Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeden z architektów podsunął, ciekawy pomysł zrobienia trumny. Zamiast szalować, zbroić i zalewać na dachu - pociąć całą konstrukcję na kawałki i zamówić w wytwórni stropów filigranowych. Na łączeniach płyt zostawić odsłonięte zbrojenie w celu połączenia z następną płytą. Chodzi o wyeliminowanie skomplikowanego szalowania, zbrojenia i zalewania ściany stojącej pod kątem 60 stopni - wszystko robi się na płaskiej powierzchni, a potem dźwigiem ustawia tam gdzie trzeba.

• 1 month później...

U mnie murarz zaproponował zrobienie skosów z cegły modularnej na zaprawie betonowej. Co dwa rzędy cegłieł ma zamiar dać zazbrojony słupek połšczony ze zbrojeniem wieńca œcianki kolankowej i górnej płyty. Jak myœlicie może tak być? Dodam jeszcze, że to nie pierwszy murowany skos wykonany przez tego człowieka i wszystkie do tej pory się trzymajš...

Jeszcze jeden tylko problem mnie nurtuje, mianowicie nie wiem jak izolować tak wykonany skos . Obecnie mam zamiar na skos nakleić 14 cm styropianu , na to nacišgnšć klej i siatkę. Czy tak będzie dobrze, czy też dodać jeszcze coœ do powyższego schematu.

Pozdrawiam

mogę napisać tylko tyle jutro zalewam strop nad poddaszem :D

dom 10 na 10 poszło tone drutu 10, deski wykorzystaliśmy z stropu nad parterem, ilości betonu jeszcze nie liczyliśmy

robimy wszystko metodą gospodarczą zaszalować i zazbroić zeszło nam około 7 dni

zdjęcia będą może w niedziele w moim dzienniku

Całe moje poddasze zaprojektowane jest jako samonośna skorupa grubości 10 cm z żelbetonu, oparta na stropie parteru i podtrzymana kilkoma ścianami nośnymi. Cytat z konstrukcji: "zbrojenie dołem w przęśle fi 6 ci 10 cm, górą nad podporą fi 6 co 10 cm, rozdzielcze fi 6 co 30 cm"

Trzeba zwrócić uwagę, że największe pomieszczenie pod tą skorupą ma około 40 m2 i poza zewnętrznymi ścianami nie ma innych podpór.

Skorupa będzie wymalowana z zewnątrz IZOLBETEM S (podkład i główna warstwa) Na to 10 cm taniego styropianu (pomiędzy płatwie), Potem 15 cm styropianu pomiędzy krokwie, klej na siatce (może dwie warstwy), znów IZOLBET S, łaty i dachówka. Krokwie poprzez płatwie przykręcone śrubami do betonowej skorupy. Zero jakiejkolwiek folii. Pod spodem tynk. Kontrłaty może będą, ale to zależy jakie wysokie kupię krokwie. Wszystko będzie szalowane, zbrojone i zalewane z gruchy. Czy to jest dobre? myślę że tak.

U mnie murarz zaproponował zrobienie skosów z cegły modularnej na zaprawie betonowej. Co dwa rzędy cegłieł ma zamiar dać zazbrojony słupek połšczony ze zbrojeniem wieńca œcianki kolankowej i górnej płyty. Jak myœlicie może tak być? Dodam jeszcze, że to nie pierwszy murowany skos wykonany przez tego człowieka i wszystkie do tej pory się trzymajš...

Jeszcze jeden tylko problem mnie nurtuje, mianowicie nie wiem jak izolować tak wykonany skos . Obecnie mam zamiar na skos nakleić 14 cm styropianu , na to nacišgnšć klej i siatkę. Czy tak będzie dobrze, czy też dodać jeszcze coœ do powyższego schematu.

Pozdrawiam

Trochę skomplikowany sposób. Wyjdzie tyle samo stali, bo mniej drutu, ale za to większych przekrojów. Konstrukcję trzyma stal - jej się nie zaoszczędzi. Zabawa z murowaniem cegły... I tak wszystko trzeba szalować. Zaprawa wiążąca cegłę na skosie pracuje na ścinanie. Nie jest to konstrukcja jednolita ... żelbeton to jednak żelbeton. Fi 6 to tani i łatwy w w obróbce drut.

U mnie murarz zaproponował zrobienie skosów z cegły modularnej na zaprawie betonowej. Co dwa rzędy cegłieł ma zamiar dać zazbrojony słupek połšczony ze zbrojeniem wieńca œcianki kolankowej i górnej płyty. Jak myœlicie może tak być? ...

mysle ze moze byc i tak ... choć domyslam sie ze "słupek" bedzie wyzszy niz płyta - później bedziesz miał problem z docinkami styropianu ...

prawdopodobnie uprosciłby sobie robote i on i Ty - gdyby pomiedzy kazdy rząd cegieł wkładał pret ...

pzdr

Tylko po co komplikować?

taki strop "niesie" wyłacznie sam siebie i "deko" styropianu ... u Ciebie wystarczyła fi 6 ja zbroiłem fi 8 wiec i u Buschido obejdzie sie bez bednarki ...

a czemu komplikowac ... nie wiem

moze Buschido ma zapas zbędnej cegły ...

moze cegła jest tańsza niz beton ...

moze murarz jest "starej daty" i takie stropy robi od lat ...

plusem tego rozwiazania jest lżejszy i "cieplejszy" strop niz cały z betonu, lepiej sie równiez taki strop "poddaje" tynkowaniu ...

pzdr