Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czesc

kurcze chyba oleje ten strop betonowy nad caloscia i pojde raczej w kierunku pol na pol czyli przedpokoj l azienka i dwa pokoje zelbeton a reszta (skrajne pomieszczenia ze skosami z 3 stron z gipskarotnu)

moze moj kierownik szybciej to lyknie no i najwaznesze z vcaloscia z zelbetu nie mialbym w tym roku szans, jesli chce jeszcze zrobic wiezbe

• 8 months później...
  • 11 months później...

Wystarczy pójść tropem mojego dziennika i wszystkiego się dowiesz. Ocieplenie takiego dachu wełną nie ma sensu z punktu widzenia technologicznego. Czas jaki upłynie od momentu rozpoczęcia ocieplania do momentu przykrycia folią dachową, dachówką itd jest na tyle długi że deszcz przyjdzie na pewno i zmoczy wszystko. (ocieplenie układa się od góry) Gdyby to była wełna - po kilku deszczach zrobi się szmata, po styropianie spłynęło i wyschło.

Teraz mija półtora roku odkąd mieszkam pod tą skorupą i powiem, że gdybym budował jeszcze raz zrobiłbym tak samo - głównie ze względu na kumulowanie ciepła. Bez względu na sposób grzania (wszędzie podłogówka) i eksperymenty które ze sterowaniem teraz przeprowadzam (grzejemy drzewem pozostałym po szalowaniu tej skorupy) - mamy bardzo stabilną temperaturę. Palimy 10 - 12 godzin na dobę - w nocy kocioł jest wygaszony, temperatura na poddaszu waha się +-2 stopnie.

Kłopot jedynie jest z ekipą która takie coś potrafi prawidłowo zrobić - naprawdę muszą być perfekcyjni.

• 9 months później...

halo, halo

stoję przed problemem związanym z ociepleniem poddasza z lanym stropem. problem u mnie polega na tym, że w najbliższym czasie zakładają mi dachówkę a od tygodnia leje. cały strop i ściany pod nim płyną i co teraz. majstry mówia, że styropian nie pozwoli wyschnąć murom i stropowi.

i co teraz?

Pozwoli, albo nie pozwoli. Nie ma wyboru - odparuje najwyżej w dół, przez beton, powoli, ale wyschnie. Pod dachówką masz przecież wentylacje. Przyjdzie lato, dach się nagrzeje od słońca i tylko syczeć będzie. tak woda sobie z niego wyjdzie. Nie tynkuj tylko tego za szybko i okien nie zabijaj, daj czas przyrodzie.

właśnie czyli z tynkami będziemy musieli poczekać. tylko ile skąd będziemy wiedzieć, że już wyschło. plan był taki wiosna (marzec) okna, elektyka, później hydraulika posadzki. tak więc tynki myśleliśmy, że będą czerwiec/lipiec, czy da radę wyschnąć? mam świadomość, że jak będzie lato jak w tym roku to będzie ciężko ale... czy jest szansa?

• 4 weeks później...

Szansa jest zawsze :), ja też nie liczyłem, że uda mi się wykonać fundamenty w tym roku, a jednak...zaczęliśmy 17 listopada, a skończyliśmy 2 grudnia.

BTW, też myślę o betonowej "trumnie", a nawet jestem już prawie pewien, mimo , że pół roku temu śmiałem się gdy wykonawca ubierał się, że "on i tak mi taki strop zrobi..."

Ja też ocieplałem lane skosy akurat w te listopadowe deszcze tzn kiedy nie padało :), nie miałem wyboru krokwie juz stały i w oczekiwaniu na blachę zabrałem się za ocieplenie styropianem oczywiście bo wełna w tamtym miejscu to nieporozumienie według mnie .Też miałem mokre skosy troszeczkę przewiane od góry teraz po ociepleniu mineło ok 2 tygodnie i strop wydaje się już suchy wiatr go momentalnie obsusza nawet od spodu.

Nadal twierdzę, że trumna, podłogówka w całym domu i kocioł tłokowy na miał to najlepsze rozwiązania na mojej budowie.

Teraz mam porównanie. U znajomych na poddaszu sporo zimniej niż na parterze, a u mnie odwrotnie - poddasze cieplejsze.

Teraz mam porównanie. U znajomych na poddaszu sporo zimniej niż na parterze, a u mnie odwrotnie - poddasze cieplejsze.

Nawet wiem, dlaczego...

Jak kiedyś tu napisałem, że ściany z betonu ( z wszelkiego kamienia zresztą też) to zupełnie poprawne budowanie zapobiegające ucieczce ciepła z chałupy

to wyznawcy styropianu chcieli mnie pożreć żywcem...

Tak, panowie i panie, dom powinien przypominać pradawną jaskinię, gdzie

latem jest chłodno a zimą ciągle ta sama, wcale nie minusowa temperatura

bez ogrzewania.

ged, prawdopodobnie gdybyś tym styropianem nie "ocieplił", miałbyś

tak samo ciepło. Bez dodatkowej fatygi. Pozdrawiam.

prawdopodobnie gdybyś tym styropianem nie "ocieplił", miałbyś

Bo styropian jest przezroczysty dla promieniownia podczerwonego?

Tak, w sporym stopniu. Ale jak wiesz, poprawiają już tę wadę - przykladem jest Neopor i podobne klony, chociaż do ideału daleko. Są już sandwich'e tworzone

z udziałem próżni, wykorzystujące zasadę termosu.

Bardzo interesujące rzeczy wychodzą przy badaniu kamerą termowizyjną rozpraszania podczerwieni w styropianie. Postaram się kiedyś coś wkleić.

Pozdrawiam.

Nawet wiem, dlaczego...

Jak kiedyś tu napisałem, że ściany z betonu ( z wszelkiego kamienia zresztą też) to zupełnie poprawne budowanie zapobiegające ucieczce ciepła z chałupy

to wyznawcy styropianu chcieli mnie pożreć żywcem...

Tak, panowie i panie, dom powinien przypominać pradawną jaskinię, gdzie

latem jest chłodno a zimą ciągle ta sama, wcale nie minusowa temperatura

bez ogrzewania.

ged, prawdopodobnie gdybyś tym styropianem nie "ocieplił", miałbyś

:D :D :D

Wybacz, że się uśmiałem, ale niestety nie masz racji. Nad tą warstwą kilkunastu centymetrów żelbetunu jest 25 cm styropianu szczelnie utkanego pianką. Styropian daje izolację, a tony betonu tylko kumulują ciepło. Jeśli dokładnie prześledzić dziennik to można zauważyć, że jedną zimę poddasze było nieocieplone. Przy takim samym intensywnym grzaniu parteru - na poddaszu było poniżej zera. Zaletą trumny jest nie izolacja, lecz kumulacja - czyli utrzymywanie stabilnej temperatury.

Bardzo interesujące rzeczy wychodzą przy badaniu kamerą termowizyjną rozpraszania podczerwieni w styropianie.

Taaaaa....

I gorący kubeczek znika! A przecież styropian przepuszcza podczerwone... Cud!

Poablito zostanie beatyfikowany w najbliższym czasie. Kanonizacja nastąpi jak zniknie cały czajnik.

Ged - bez styropianu było cieplej na poddaszu. Ino termometr Ci się popsuł.

Tak było - Hes zaświadczy..

U mnie już skosy betonowe ocieplone i teraz deskuje sie dach, jest to super rozwiązanie , niektórzy się z nas śmieją, że bunkier budujemy...........ale ten się śmieje co się śmieje ostatni..........

a nad garażem to mamy pomieszczenie rekreacyjne 7 x 10 bez żadnego słupa i jak przyjdą i widzą to już się nie śmieją..................