Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robią mi TRUMNĘ !!!

ged

Recommended Posts

Ten kubeczek to sobie można byle czym przykryć, żeby zniknął.

Bawiłem się taką kamerką w pracy i naprawdę niewiele jest rzeczy na tyle przeźroczystych dla podczerwieni, żeby taki kubeczek "prześwitywał", dlatego takie zdjęcia niczego nie dowodzą.

Co do betonowych skosów to mój sąsiad takie ma. Na razie nie wiem jak eksploatacja, bo górę ma nie wykończoną. Jednak ma problem bo płaszczyzna skosów lekko się nie zgrała z płaszczyzną więźby i okna dachowe będą jak w Malborku. Myślę, że koncepcja nie jest zła, na pewno poprawia się akumulacyjność i można mieć mniej słupów na poddaszu.

• Odpowiedzi 313
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bawiłem się taką kamerką w pracy i naprawdę niewiele jest rzeczy na tyle przeźroczystych dla podczerwieni, żeby taki kubeczek "prześwitywał", dlatego takie zdjęcia niczego nie dowodzą.(....)

W tamtym wątku, skąd pochodzą te zdjęcia prosiłem pablitoo

o podobne zdjęcie wykonane przez zwyklą szybę okienną. Nie doczekałem

się..., tak jak zresztą innych podpowiadanych z nadzieją na wykonanie.

coulignon, kamera termowizyjna nie rejestruje podczerwieni.

W tamtym wątku już o tym mówilismy. Jest tylko czymś w rodzaju zdalnego termometru i pokazuje temperaturę POWIERZCHNI przedmiotów, co

jest zresztą jej cenna cechą.

Są oczywiście metody, które pozwalają na ujawnienie zachowania się

przepływu ciepła przy pomocy takiej kamery, ale wymaga to innego

podejścia do tematu. Takie naiwne zdjęcia, tak jak napisał wyżej arturroman, niczego nie dowodzą. Ale gdyby znalazł się ktoś

z kamerą do wykonania pewnych zdjęć, chętnie zasugeruję te sposoby.

Pozdrawiam.

Ps. Dla ścisłości: napisałem o "rozpraszaniu podczerwieni w styropianie "

nie o przeźroczystości da podczerwieni. Taka subtelna, ale istotna dla

wykonania zdjęć różnica. Taka, jaka wykonanie zwykłych zdjęć cyfrakiem przez

przeźroczystą szybę i matową ( mleczną).

W tamtym wątku już o tym mówilismy. Jest tylko czymś w rodzaju zdalnego termometru i pokazuje temperaturę POWIERZCHNI przedmiotów, co

jest zresztą jej cenna cechą.

Kamera termowizyjna nie mierzy temperatury powierzchni, bo nie potrafi tego zrobić. Kamera mierzy natężenie promieniowania z danej powierzchni, co potem jest przeliczane w różne cudowne sposoby na temperaturę.

...jaka wykonanie zwykłych zdjęć cyfrakiem przez przeźroczystą szybę i matową ( mleczną).

O widzisz, jak już zacząłeś o cyfrakach. Są aparaty cyfrowe (nawet wśród tych bardzo już leciwych), które spokojnie potrafią robić zdjęcia w (bliskiej) podczerwieni. Może zainwestujesz te 50zł w taki aparat i pokażesz przezroczystość termiczną styropianu? Chociaż na pewno wtedy się okaże, że ten aparat to "inną podczerwień" łapie...

...jaka wykonanie zwykłych zdjęć cyfrakiem przez przeźroczystą szybę i matową ( mleczną).

O widzisz, jak już zacząłeś o cyfrakach. Są aparaty cyfrowe (nawet wśród tych bardzo już leciwych), które spokojnie potrafią robić zdjęcia w (bliskiej) podczerwieni. Może zainwestujesz te 50zł w taki aparat i pokażesz przezroczystość termiczną styropianu? Chociaż na pewno wtedy się okaże, że ten aparat to "inną podczerwień" łapie...

Mam cyfraka, ale nie wiem, jak fotografuje się nim w podczerwieni.

Masz na to sposób ? Cyfrak zastąpi kamerę termowizyjną ?

Ale chyba nie osiągnie sie nim takiego obrazu domu ocieplonego styropianem ?

http://img187.imageshack.us/img187/3514/podczfhdr.jpg

Bawiłem się taką kamerką w pracy i naprawdę niewiele jest rzeczy na tyle przeźroczystych dla podczerwieni, żeby taki kubeczek "prześwitywał", dlatego takie zdjęcia niczego nie dowodzą.

zgadza sie. ale jak kubeczek przykryjesz blacha, to tez nic nie bedzie widac. ale po pewnym czesie ta blacha sie od kubeczka nagrzeje, i juz bedzie widoczna.

Mam cyfraka, ale nie wiem, jak fotografuje się nim w podczerwieni.

Masz na to sposób ? Cyfrak zastąpi kamerę termowizyjną ?

Ale chyba nie osiągnie sie nim takiego obrazu domu ocieplonego styropianem ?

takiego to na pewno nie, bo na zdjeciu chata nieocieplona ;)

Zgadzam się, nieocieplona... a przynajmniej słabo ocieplona.

Każde ciało o temperaturze wyższej od zera bezwzględnego jest źródłem promieniowania w paśmie podczerwieni, a jego intensywność zależy od temperatury i cech powierzchni ciała. Aparatura termowizyjna jest odmianą telewizji wrażliwej na fragment zakresu promieniowania podczerwonego. Tworzenie obrazu polega na rejestracji przez kamerę promieniowania emitowanego przez obserwowany obiekt, a następnie przetworzeniu na kolorową mapę temperatur. System termowizyjny jest więc rodzajem niezwykłego termometru, który pozwala mierzyć temperaturę na odległość w wielu miejscach jednocześnie.

Podstawy teoretyczne badań termowizyjnych

1. Źródła promieniowania podczerwonego

Promieniowanie podczerwone jest promieniowaniem elektromagnetycznym obejmujących zakres fal dłuższych niż promieniowanie widzialne, ale nie przekraczającym 1000ľm. Przyjęto umownie następujący podział tego przedziału [1]:

Bliska podczerwień (λ = 0,77- 1,4ľm),

Średnia podczerwień (λ = 1,4- 3,0ľm),

Daleka podczerwień (λ = 3,0- 1000ľm).

W dziedzinie termowizji pracuje się w zakresie dalekiej podczerwieni, przy czym najczęściej wykorzystuje się przedziały długości fal od 3ľm do 5ľm lub od 8ľm do 13ľm, co jest związane z właściwościami emisyjnymi badanych obiektów oraz dobrą transmisją promieniowania podczerwonego przez atmosferę w tych właśnie przedziałach.

Ale jakos tak podskórnie czuje że nie jesteś przekonany... No nie?

Ale jakos tak podskórnie czuje że nie jesteś przekonany... No nie?

Do czego mianowicie miałbym zastać przekonany powyższym ?

Że kamera termowizyjna rejestruje i pokazuje promieniowanie

w zakresie podczerwieni ?

Otóż nie pokazuje. Pokazuje temperaturę powierzchni rejestrowanych

przedmiotów. To, że wykorzystuje się do tego podczerwień i przetwarza

się to promieniowanie na wartości temperatury, to tylko technika

prowadząca do celu, jakim jest ukazanie temperatury. Na dobrą sprawę

mozna twierdzić, że zwykly termometr też wykorzystuje podczerwień

(ciepło) do pokazania temperatury.

Od ukazywania świata w podczerwieni są kamery noktowizyjne, ale to

już inna bajka, inny cel.

THX .. nie ma ograniczeń w spadku dachu ?

nie ma

/ja miałem jedną ostra połać - ledwo beton sie utrzymał, aby nie zjechac ...

Ged miał tak ostry spad na płycie, ze wlewał beton pomiedzy dwa szalunki - jak dobrze pamietam ?/

THX .. nie ma ograniczeń w spadku dachu ?

nie ma

/ja miałem jedną ostra połać - ledwo beton sie utrzymał, aby nie zjechac ...

Ged miał tak ostry spad na płycie, ze wlewał beton pomiedzy dwa szalunki - jak dobrze pamietam ?/

Dobrze pamiętasz. Nie było łatwo, pomiędzy szalunkami było 10 cm, i dwie gęste siatki z 8 wiązane drutem - majstersztyk zbrojenia. Mało było miejsca na beton, ale w Krakbecie zrobili mi specjalny beton, drogi jak h.. ale inaczej by się nie dało. Rzadki był jak zupa i nie wymagał wibrowania. Składał się z takich małych kuleczek prawie idealnie okrągłych o średnicy 1-4 mm, do tego jakaś chemia uplastyczniająca - inny by nie wszedł w tak ciasne miejsca.

• 4 months później...

Witam

ostatnio po prostu krew mnie zalewa ani majster ani kier twierdza, że wykonanie lanego poddasza jest ryzykowne i takiej roboty się nie tchną, a tu czytam forum i okazuje się że nie ma większego problemu, dochodzę do wniosku, że przy takim wykonaniu poddasza będa musieli się nagłowić, w związku z tym mam prośbę, czy moglibyście mi dac namiary na projektanta, ktory wykonałby stosowne obliczenia dodam, że dom to NAGIETEK 2 z archony