oorbus 12.02.2003 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 co sądzicie na jej temat?jakieś doświadczenia?mam do wyboru cementówkę BRAASa i wlaśnie IBFu.w sklepie mi powiedzieli, ze są porownywalne jakością. Braasa to znam, wiadomo-dobry jak jasna cholera, ale IBF?proszę o komentarze, bo czas nagli, a wiosna idzie.....oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czosnek 13.02.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Mam na dachu dachówkę IBF.Większość ludzi nie pozna czy to Brass czy IBF. Z doświadczeń moich jak i zaprzyjaźnionych dekarzy muszę stwierdzić, że jakościowo jest troszeczkę gorsza od Brassa - łamią się podczas transportu rogi, niedokładne przylegają do siebie.Przekonała mnie jednak cena - kiedy kupowałem była o ok. 15% mniejsza niż Brassa (z b. wysokimi rabatami).Dodatkowo nie miałem najmniejszych kłopotów z wymianą uszkodzonych i zwrotem niewykorzystanych dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 13.02.2003 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 dzięki Czosneczku!mi wyobraź sobie dali cenę wyższszą niż na Braasa, stąd były moje wątpliwości.no, mam jeszcze troszkę czasu na dumanie.Pozdrowieniaoorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 13.02.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Sasiad ma IBF, po 4 latach, ma kolor zielony a nie czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 14.02.2003 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 czyli raczej nie kupować.tylko dlaczego jest droższa od Braasa?hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 14.02.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Nie jest droższy tylko ci sprzedawca namieszał Braas dachówka podstawowa (Grecka, Coral i Celtycka) kosztuje 2.46, a IBF 2.35 Kształtki kosztują podobnie. IBF daje transport "gratis" u Braasa płacisz za HDS'a. Reszta zależy od rabatów. Gość pewnie ma układ z Braas'em lepszy niz z IBF'em. A tak się składa, że akurat wracam z rozmowy w kolejnej firmie. Ci dla odmiany namawiali mnie na Euronit'a (który wcześnij inni gorąco mi odradzali). Że niby twardszy. Na wszystkie cementowe (Braas, IBF, Euronit, Unibet) jest 30 lat gwarancji. Ceny, a właściwie koszt dachu z transportem i całą resztą są na tyle podobne, że nie powinno się tym kierować. I teraz (przynajmniej ja) mam zagwozdkę. Bo poza Unibetem każdą cementową ktoś już mi zachwalał jako najlepszą. A czas składania zamówienia zbliża się nieubłaganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 14.02.2003 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jasiu,to były 2 różne firmy. jedni handluja Braasem, drudzy IBF.braas ma transport gratis, i IBF też.i co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmuu 14.02.2003 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ja już mam BRASSa, chociaż zastanawiałem się również nad Unibetem. Ale ostatecznie cena końcowa przemawiała za BRASSem. Co do IBF to wiem tylko, że dekarze zakładający dachówkę tej firmy na takim samym domu jak mój narzekali na jej kruchliwość a BRASSa zachwalali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.02.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Moi rodzice maja Brassa na dachu 6 lat i od strony polnocnej tez im zdazyla zzieleniec. co do twardosci to fakt mozna poniej swobodnie chodzic bez obawy ze popeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.02.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Ekipa dekarzy stwierdziła, że najtwardsze są Euronity (Panie na Euronitach to się fleksa gotuje) i te polecają. Potem Braasy, IBF'y, a najmniej Unibety. IBF ma transport gratis, Euronit i Braas za pieniądze. Coś tam jeszcze gadali o kaucji za palety i różnicach w cenach akcesorii. Generalnie jak się podliczy koszty to zdaniem onych dekarzy, wyjdzie bardzo podobnie. Wszystkie mają gwarancje 30 lat (ale nie na kolor ) Zalecane jest co 1-3 lata zmyć dach myjką ciśnieniową i spryskać jakimś preparatem (impregnat ? glono i grzybobójczy ?). Dotyczy to wszystkich dachów (ceramicznych też). Im bliżej lasu lub im bardziej zanieczyszczone powierze tym częściej To tyle jeśli chodzi o ranking cementowych. Jednym słowem brać co się komu podoba i co tańsze. Za naszego życia nic już z tym dachem robić nie będzie trzeba. PS. W mojej okolicy stoją domy z niemiecką przedwojenną dachówką cementową. Kolor już dawno straciły (ładnie mówiąc są omszałe, malkontent stwierdziłby: poszrzałe i zzieleniałe). Nieprzekładane od nowości - przetrwały ponad 70 lat w tym "wojne światowe" po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts