Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podgrzewanie latem CWU ciepłem z pokrycia dachu

Gość

Recommended Posts

Hydraulik namawia mnie na wykonanie dodatkowego letniego obiegu instalacji CWU pod pokryciem dachu w celu wykorzystania ciepła nagrzanego pokrycia. Napiszcie co o tym sądzicie i czy ktoś już się z tym spotkał.

Ja planuję takie pogrzewanie wody. W USA mieszkałem w domu gdzie taka instalacja działała bardzo dobrze. Wykonana była z rurki miedzianej o srednicy 12mm i ułożonej na podobieństwo grzejnika łazienkowego /węża/. Koszt rurki jest niwielki w stosunku do kolektorów a zysk duży. Instalacja ta działa na zasadzie CO grawitacjnego. Na zimę obieg się odcina od CWU i wodę spuszcza.

musiałbyś :

1) specjalnie wygospodarować miejsce pomiędzy pokryciem a ociepleniem na rury cwo - można je wykorzystać na dodatkowe ocieplenie

2) pamiętać, żeby jesienią zawsze wodę spuścić bo zimą popęka

3) sprawność i wydajność instalacji mocno niepewna, a wymaga dodatkowej cyrkiulacji i działa tylko 4 m-ce w roku

wniosek - chyba nie warto

Warto, zużycie CWU latem jest dużo dużo większe niż zimą. Szczególnie dla tych co ogrzewają dom drewnem lub węglem.

200l beczka wody pomalowana na czarno i wystawiona na słońce przez 8 godz. nagrzewała murarzom wodę do mycia. Nie mierzyłem temp. ale była bardzo ciepła.

Kto ociepla dach bezpośrednio pod blachą lub dachówką. Rurkę mocuje się od spodu do łat.

musso, ja akurat obserwują zużycie cwu większe w zimie (dłuższe i gorące prysznice/kąpiele) a w lecie to raczej krótko i chłodną wodą...

A może po prostu kupić 2-3 stare płaskie panele/grzejniki pomalować na czarno i przymocowac do dachu. W lecie na pewno podgrzeją wodę !

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-02-12 22:48 ]

>200l beczka wody pomalowana na czarno i wystawiona na słońce

>przez 8 godz. nagrzewała murarzom wodę do mycia. Nie mierzyłem

>temp. ale była bardzo ciepła.

>A może po prostu kupić 2-3 stare płaskie panele/grzejniki

>pomalować na czarno i przymocowac do dachu. W lecie na pewno

>podgrzeją wodę !

Tez robilem takie proby : w lecie pozostaiwona woda w 5 l. butli z PCV nagrzala sie na sloncu tak, ze mozna bylo sie ja oparzyc.

W swoim letnim domk planuje zamontowac wezownice z PCV na poludniowej scianie (na dachu byloby trudniej). I z tej wody korzystac chocby do prysznica w czasie slonecznego dnia.

Ciekawe czy nagrzalaby sie woda w zwykly, bezsloneczny dzien,

Witam

Brakuje mi tylko szyby hartowanej, czy ktoś wie gdzie w W-wie hartują szyby. Buduję kolektor poziomy z dwoma szybami oddzielonymi listefką 1 cm. Szyby klejone na klej do szyb samochodowych.

Pozd. Musso

[ Ta wiadomość była edytowana przez: musso dnia 2003-02-17 19:40 ]