Gość 12.02.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Hydraulik namawia mnie na wykonanie dodatkowego letniego obiegu instalacji CWU pod pokryciem dachu w celu wykorzystania ciepła nagrzanego pokrycia. Napiszcie co o tym sądzicie i czy ktoś już się z tym spotkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 12.02.2003 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Myślałem o tym kiedyś,uważam źe jest tofajna sprawa tylko czy opłacalna.Jeśli możesz coś więcej powiedzieć jak on to planował Ci zamontować.Blacha na połódniowej stronie nagrzewa się bardzo,dobrze by było to wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.02.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Moim zdaniem taki pomysł jest kiepski. Jak chcesz wykorzystać słońce to kup sobie kolektory słoneczne. Nie będą dużo droższe a wykonane na pewno solidniej i bezpieczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 12.02.2003 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ja planuję takie pogrzewanie wody. W USA mieszkałem w domu gdzie taka instalacja działała bardzo dobrze. Wykonana była z rurki miedzianej o srednicy 12mm i ułożonej na podobieństwo grzejnika łazienkowego /węża/. Koszt rurki jest niwielki w stosunku do kolektorów a zysk duży. Instalacja ta działa na zasadzie CO grawitacjnego. Na zimę obieg się odcina od CWU i wodę spuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 12.02.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 musiałbyś :1) specjalnie wygospodarować miejsce pomiędzy pokryciem a ociepleniem na rury cwo - można je wykorzystać na dodatkowe ocieplenie2) pamiętać, żeby jesienią zawsze wodę spuścić bo zimą popęka3) sprawność i wydajność instalacji mocno niepewna, a wymaga dodatkowej cyrkiulacji i działa tylko 4 m-ce w rokuwniosek - chyba nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 12.02.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Warto, zużycie CWU latem jest dużo dużo większe niż zimą. Szczególnie dla tych co ogrzewają dom drewnem lub węglem.200l beczka wody pomalowana na czarno i wystawiona na słońce przez 8 godz. nagrzewała murarzom wodę do mycia. Nie mierzyłem temp. ale była bardzo ciepła.Kto ociepla dach bezpośrednio pod blachą lub dachówką. Rurkę mocuje się od spodu do łat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.02.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 musso, ja akurat obserwują zużycie cwu większe w zimie (dłuższe i gorące prysznice/kąpiele) a w lecie to raczej krótko i chłodną wodą... A może po prostu kupić 2-3 stare płaskie panele/grzejniki pomalować na czarno i przymocowac do dachu. W lecie na pewno podgrzeją wodę ! [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2003-02-12 22:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 13.02.2003 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 >200l beczka wody pomalowana na czarno i wystawiona na słońce >przez 8 godz. nagrzewała murarzom wodę do mycia. Nie mierzyłem >temp. ale była bardzo ciepła. >A może po prostu kupić 2-3 stare płaskie panele/grzejniki >pomalować na czarno i przymocowac do dachu. W lecie na pewno >podgrzeją wodę ! Tez robilem takie proby : w lecie pozostaiwona woda w 5 l. butli z PCV nagrzala sie na sloncu tak, ze mozna bylo sie ja oparzyc.W swoim letnim domk planuje zamontowac wezownice z PCV na poludniowej scianie (na dachu byloby trudniej). I z tej wody korzystac chocby do prysznica w czasie slonecznego dnia. Ciekawe czy nagrzalaby sie woda w zwykly, bezsloneczny dzien, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.02.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 jeśli miałbym robić rozprowadzenie instalacji rurkami miedzianymi to koszt wykonania kolektora własnym sumptem byłby taki sam a efekt nieporównywalnie większy.Zawsze namawiam do zrobienia samemu zamiast przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbhp 13.02.2003 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 a może tak! http://www.ratusz.pl/wspolpraca/aura/05_2001/kolektor/index_7.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.02.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 tego szukałem wielkie dzięki zabieram się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbhp 13.02.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja tez to będę robił. Pozdrawiam i życzę miłego majsterkowania zgodnie z zasadami i przepisami bhp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 13.02.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 właśnie przeczytałem i muszę Cię ostrzec styropian najwyżej wytrzymuje 80stC dlatego zastosuj wełnę twardą lub co lepsze piankę poliuretanową może być ta w spreyu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 17.02.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Witam Brakuje mi tylko szyby hartowanej, czy ktoś wie gdzie w W-wie hartują szyby. Buduję kolektor poziomy z dwoma szybami oddzielonymi listefką 1 cm. Szyby klejone na klej do szyb samochodowych. Pozd. Musso _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: musso dnia 2003-02-17 19:40 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts