zygmor 21.03.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 PomóżcieDostałenm dziś decyzję o odlesieniu fragmentu mojej działki pod budowę i za odlesienie 327m2 mam do zapłacenia 4 939,42zł !!!! Ta działka nigdy nie należała do lasów panstwowych, tylko do Rodziny, a drzewa które tu rosną to samosiew. Jak się odwołać od tej decyzji, żeby tyle nie płacić!Może są jakieś przepisy, które potrafią ukrócić samowolę lasów panstwowych. Pomóżcie co z tym zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landscaper 21.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Lasy Państwowe nic nie powinny mieć do gruntów prywatnych. Jaka jest klasyfikacja tego gruntu? Jeśli jest na mapach geodezyjnych 'Ls' to może być ciężko . Wiem na 100% że na terenie miast wszystkie drzewa są ewidencjonowane przez Miasto ( z wyjątkiem owocowych). Za wycięcie każdego drzewa nawet na terenie prywatnym trzeba płacić. Dla firmy może to być nawet 2000 zł za szt ( cena może być już niektualna), dla osoby prywatnej jakieś 10x mniej. Tak przynajmniej było w Rzeszowie. Tak więc nie Lasy Państwowe, ale może gmina. Lasy Państwowe mogą jedynie jako firma mogą mieć podpisaną umowę na nadzór nad lasami prywatnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.03.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Lasami prywatnymi "rządzi" starostwo powiatowe. Lasy Państwowe prowadzą jedynie nadzór na podstawie umowy ze starostwem. Nieważne czy las powstał z samosiewu, czy był sadzony, to w świetle prawa to samo. Gwoli sprostowania- cena za wycinkę z zadrzewień jest zależna od obwodu drzewa (płaci się za cm.) dotyczy działalności gospodarczej . Prywatny inwestor płaci bodaj 75 zł (podanie i znaczek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landscaper 21.03.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Mogą być dwa przypadki ten ze starostwem oraz drugii przypadek to gdy grunt wg ewidencji gruntów nie jest sklasyfikowany jako LS. W tym przypadku decyzję o wycięci wydaje burmistrz lub wójt. I oczywiście trzeba płacić za każdą sztukę drzewa. Ale są wyjątki i to warto sprawdzić- Pismo z 18.04.2002 nr BOA-A-26-504/02/RP MOŚ -Ustawa o ochronie przyrody art 47- to może pomóc Osoba fizyczna nie musi płacić gdy:- drzewo zagraża - np 'samo' uschło i może spaść komuś na głowę- jak wcześniej pisałem owocowe-drzewo znajdują sie w terenach dla których plany zagospodarowanie przestrzennego nie przewidują zadrzewienia.Z tym ostatnim jest trochę gorzej, gdyż brak jest planów w wielu miejscowościach i 2 lata w mieście płacono na 100% z działki budowlanej. Nic tylko uschnięte drzewo. Ale przeczytaj wszystkie paragrafy dokładnie żeby być pewnym.Z trwałym wylesieniem gruntu i zmianą klasyfikacji może być trudniej - tak przynajmniej na gruntach państwowych którmi zarządza firma LP.Ale z tym do starosty.A co do wysokości opłat to każda władza ustala sobie sama - Ile. I w całej Polsce może być różnie. Mirek jak masz ustawę to sprawdź mnie z tym unikaniem opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.03.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Powtarzam, NIE WNOSI się opłat pod inwestycję NIE stanowiącą działalności gospodarczej. Te opłaty nie dotyczą Zygmora. On jest szczęśliwym (chwilowo nie-) posiadaczem lasu ! nie zadrzewień Dlaczego ten wątek dwa razy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.03.2006 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Mirek_LewandowskiPodaj podstawę prawną tego co piszesz.Ja oczywiście na mapce mam napisane ls. dlatego musiałem zrobić inwentaryzację istniejących tu drzew, jest ich ok. 100szt.Działka jest rolno leśna, gleba klasy V i VI, wirtualna granica części rolnej i leśnej przebiega przez rozbudowywany domek. Domek wybudowany na podstawie pozwolenia na budowę z 1985rAle cała inwestycja dotyczy 5-6 drzew, z których 3-4 to brzozy w wieku rębnym 50-60lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.03.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Jutro będę w starostwie, za późno przeczytałem. Dowiem się szczegółowo paragrafów. Będą gadali , bo prowadzę nadzór Kasa, jaką masz zapłacić to prawdopodobnie jednorazowe odszkodowanie za przedwczesny wyrąb drzewostanu, jest to różnica pomiędzy spodziewaną wartością drzewostanu w wieku rębności, określoną w Planie Urządzania, a wartością tegoż w chwili wyrębu. Zasady ustalania w drodze rozporządzenia ustala minister środowiska.Ale dalej : NIE DOTYCZY wyłączenia gruntów na cele budownictwa mieszkaniowego do 0,05 ha w przypadku budyku jednorodzinnego! Budujesz na wynajem czy fabrykę ? Na wynajem 0,02 ha na lokal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.03.2006 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Dopytywałem się o szczegóły i wiem, że jeżeli w ciągu kilku miesięcy nie zacznę budowy, to powinienem zapłacić tę kwotę w całości w tym roku. Jężeli otzrymam pozwolenie na budowę to muszę z nim udać się do rejonowej dyrekcji lasow panstwowych i oni na tej podstawie rozłożą mi płatność tej kwoty na 10 rocznych rat. Dziękuję za pomoc Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.03.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 a dowiedz się o wyłączenie gruntu, z gospodarki leśnej, na siedlisko,nie jestem w tej chwili na bierząca, ale co do gruntów rolnych istniała taka możliwość, mogłeś wyłączyć bez opłat, z gruntów rolnych, do 5 arów na siedlisko,sprawdz czy tak jest dalej i czy można zrobić taki numer z gruntami leśnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.03.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Zygmor, wejdż na:http://paiz.gov.pl/index/?id=6b8eba435517422 proces budowlany przeczytaj punkt 4,2 i 4,3Wydaje mi się, że możesz pisać odwołanieA teraz masz paragrafy USTAWA o zmianie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych Art 12a. Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu do gruntów leśnych również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art 12 ust 1 nie dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej pod tereny mieszkaniowe 1. do 0,05 ha w przypadku budownictwa jednorodzinnego i wydaj te pieniążki na słuszniejsze cele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.03.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Zobacz jeszcze to http://www.mpips.gov.pl/pliki_do-pobrania/pr Możesz sobie druknąćJeżeli w planie zagospodarowania masz teren pod zabudowę, to masz odlesienie za friko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 21.03.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Zygmor, wejdż na: http://paiz.gov.pl/index/?id=6b8eba435517422 przeczytaj punkt 4,2 i 4,3 Wydaje mi się, że możesz pisać odwołanie A teraz masz paragrafy USTAWA o zmianie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych Art 12a. Obowiązek uiszczenia należności i opłat rocznych, a w odniesieniu do gruntów leśnych również jednorazowego odszkodowania, o którym mowa w art 12 ust 1 nie dotyczy wyłączenia gruntów z produkcji rolniczej lub leśnej pod tereny mieszkaniowe 1. do 0,05 ha w przypadku budownictwa jednorodzinnego i wydaj te pieniążki na słuszniejsze cele fajnie czyli się nie myliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.03.2006 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Dziękuję, już czytam i sprobuję się odwołać od tej decyzji, ale znalazłem w nie samej niekonsekwencje, bo stawkę jaką mi nasliczyli wzięli z innego typu lasu, także też będzie można tu ich skontrować. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aszyczek 17.04.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Rozumiem że jak w planie zagospodarowania przestrzennego działka jest jako budowlana a w księgach wieczystych figuruje z oznaczeniem LS to odlesienie mam za fijko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 17.04.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 wszystki drzewa na tej dzialce sa twoje i tylko twoje. Jezeli chcesz je wyciac to idzieszdo starostwa i tam wystarczy pobrac wyciag z rejestru gruntow, ze jest sie wlascicielem terenu. Idziesz do nadlesnictwa zglaszasz wycinke i przyjezdza lesniczy i ci odbija te drzewa. Mam 8 ha lasu i taki manewr wykonuje kilka razy w roku bezwzgledu na pore roku. MOZESZ WYCIAC WSZYSTKIE CO DO SZTUKI AZ ZOSTANIE GOLE POLE, ZGLASZASZ PRZEKLASYFIKOWANIE GRUNTU, A PRZY KLASYFIKOWANIU TRZEBA UWZGLEDNIC RODZAJ UZYTKOWANIA JA ROBILEM - ROLNO BUDOWLANE. I MOZNA SIE BUDOWAC PO UPRAWOMOCNIENIU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.04.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Tak myślę, że przez siedem lat to zygmor sobie jakoś z problemem poradził. frank_gr... z całym szacunkiem... piszesz bzdury nie mające żadnych podstaw prawnych. Dowiedz się co mówi Ustawa o lasach w kwestii jego trwałości. Poczytaj ze zrozumieniem... wiedzy nigdy nie za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts