Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam (2 pytanka)

Prawd. bede mial wolfa cgs 20/160 i jak sie na grupie i w wolf-poslka dowiedzialem do 15m komina mozna sotoswac rury 120 wiec rura 130 kwasiak nadaje sie u mnie do upgradu na komin pod kondensat

Pozostaje jak to zrobic w praktyce (nie bede robil tego sam ale lubie wiedziac jak to ma byc/moze byc zrobione)

Mam obecnie 2 3niki w lazience (komin przeznacziny pod atmosferyk)... dolny 3nik zostanie zaslepiony ..

!Pytanie 1: zetnie sie wystajacy kielich i zamuruje czy trzeba cos ekstra (czy ja wiem.. aby nie rdzewialo, dawal odglosy itp)?

Nastepnie pozostaje pytanie czy pozostawic gorn kielich jak jest czy takze go zamurowac/zaslepic a zrobic podejscie troche nizej pod kociol (kociol stojacy)

!Pytanie 2: - jest to skomplikowana operacja 'nie warta zabawy' (lepiej obudowac rure) czy spokonie mozna powalczyc?

Czy aby 'zakotwiczyc' 80tke w kominie spokojnie mozna sobie z tym poradzic montujac wszystko wsadzajac raczki przez kielich 130 czy trzeba rozwalac (zrobic ponizej kolanka dojscie by to zakotwiczyc do 130tki?

Z tego co wiem to wklad kwasiak 'wisi' na kielichach ktore byly w komin wstawiane na etapie budowy komina... jezeli zacznie sie montowac do tego 80tke nie ma ryzyka ze calosc 'rypnie w dol'?

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/50464-komin-80mm-w-rure-130-operacja-w-praktyce/