lullabysta 12.02.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 WitamMam problem tego typu, że dostałem meble kuchenne na zamówienie, które miały kosztować 4000zł bez montażu. Ponieważ składałem kiedyś meble do pokoju i to nawet dwa razy, myślę sobie wezmę bez montażu.Niestety meble przyjechały bez najmniejszej instrukcji montażu.Wprawdzie mówili mi że biorę te meble na własną odpowiedzialność, ale myślałem że chodzi o to, że np.:ja je mogę zarysować i nie przysługuje mi za to gwarancja.Ale czy nie powinno tej instrukcji tam być? Wychodzi na to że meble które miały kosztować 4200, muszą kosztować 4700 bo ja ich nie zmontuję i jestem zdany na tą firmę.Czy mogę ubiegać się o tą instrukcję, bezpłatny montaż jeżeli jej nie będzie, albo zwrot kasy na podst. rękojmi lub gwarancji w ciągu trzech dni (jestem tak wk... że nawet oddałbym im te meble i niech sobie je wsadzą w ...., niech zrobią sobie z nimi co chcą.Z góry dzięki za porady.Aha, meble dostałem dzisiaj i są firmy Trzy Kolory.PzdrwArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 12.02.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Producent musi dostarczyć wraz z towrem instrukcję bezpiecznego użytkowania towru, inormację o zagrożeniach z jego użytowania,a dla towaru do montażu, instrukcję montażu i zalecenia BHP dla tego rodzaju prac. Znam przypadek wygrania odszkodowania za upadek z taboretu przy sięganiu rzeczy z ostatniej półki wysokiej szafy. Producent szafy powinien zamieścić ostrzeżenie o niebezpieczeństwie upadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.02.2003 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 musi byc instrukcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 12.02.2003 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ale powiem Wam że facet twierdzi iż to jest towar sprzedawany z montażem i moje ryzyko jak nie biorę montażu. W umowie jest napisane że montaż obejmuje "ustawienie szafek i zawieszenie szafek". Gość twierdzi że skoro zrezygnowałem z montażu to mam sobie to ustawić i zawiesić sam,a to oznacza że muszę sam to poskręcać. I ok, ale czy wtedy nie musi być już instrukcji montażu,mimo że meble na zamówienie i każda kuchnia inna? Czy znacie na to jakiś paragraf? jutro walczę z tą firmą bom wściekły okrutnie:wink:. pzdrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 12.02.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Zapłać mu za montaż, ale po odbiorze jakościowym. Przy odbiorze sprawdzaj wszystko i do wszystkiego się czepjaj. /tolerancja dla mebli to 1mm/ Tak jak byś kupował Rolsa za 500 tys $. Żadaj pisemnej gwarancji na montaż.Bądż upierdliwy to facet Ci jeszcze dopłaci abyś dał mu spokój.Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie.Pozd. Musso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 12.02.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Myślę, że miarodajną odpowiedz uzyskasz w Inspektoracie Inspekcji Handlowej tel. 071/344 20 30.Budujesz,albo już wybudowałeś k/W-wia.Nie mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Octavian 13.02.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Musi być instrukcja i w dodatku po polsku - to, że brałeś z opcją bez montażu firmowego nie oznacza, że nie powinno być instrukcji.Poczytaj sobie ustawę o ogólnym bezpieczeństwie produktów - np. rozdział 3 Obowiązki producenta i sprzedawcy (Dz.U. z 2000 Nr 15 Poz. 179).pzdrHej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts