Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne

Recommended Posts

Nurtuje mnie problem.

Czy drzwi zewnętrzne mają być z profili stalowych, ryglowane w 4 kierunkach (drogie lub brzydkie), czy wystarczą drewniane z 2 zamkami lub zamkiem listwowym i bolcami przeciwwyważeniowymi?

Jak ma się to do ryzyka włamania?

Jak ma się to do wysokości ubezpieczenia?

Jeżeli jest przejście z garażu do domu, to czy muszą to również być stalowe drzwi antywłamaniowe z 4x ryglowaniem?

Dzięki za rady!

Widzę, że chyba nie orientowałaś się jeszcze w cenach, ale tej różnicy praktycznie nie ma. Ładne drzwi (Urzędowski, Gebauer) kosztują 2.000 - 3.000 zł. Drzwi antywłamaniowe podobnie, albo nawet taniej (Gerda) ze względu na niezbyt ładny wygląd. Nie wspominam oczywiście o Dierre, który zaczyna od 3.000 zł wzwyż.

Przerabiam ostatnio temat drzwi antywlamaniowych. Dowiedzialem sie, ze z tańszych drzwi antywłamaniowych do domku są:

1. Key-Lock (Ron) kosztuje 1680 + 370 za montaż, ale gdzie indziej powiedzieli mi, że przemarza u dołu i płynie z niego na podłogę woda, co nie jest miłe. Poza tym przy otwieraniu na zewnątrz nie ma atestu

2. Gerda S (płaska i brzydka) 1770 + 370 za montaż; może się otwierać na zewnątrz i ma na to atest, ale ponoć też przemarza

3. Gerda SX (formowany profil, ładny kolor) 3140 + 370 za montaż

4. Blok (firma LOB) 1840 + 370 montaż (brzydkie)

Drzwi drewniane można kupic za 1500zł (ładne) + montaż

Myślę sobie, że, jak pisaliscie, po co super drzwi, jesli okna są łatwiejsze do sforsowania. Może więc kupić drewniane ładne i resztę powierzyć alarmowi.

Czy włamywali się do kogoś przez drewniane drzwi?

Ja kupiłem drzwi do kompletu z oknami. Okna PCV imitujące drewno w systemie 3D, a drzwi wykonane przy użyciu tych samych profili z wewnętrzną wkładką z szybkami i wyglądają również jak by były drewniane. Wszystko wygląda ładnie a same drzwi kosztowały 4000zł (wkład do drzwi 700 euro). Na to, że nie są antywłamaniowe nie zwracam uwagi bo i tak włamać można się w wielu innych miejscach. Najważniejszy jest i tak dobry i niestandartowy alarm.