Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinać, czy też nie? dziury w podłodze.

Recommended Posts

Mam podłoge z desek sosnowych i zamierzam robić zabudowe kuchni tzn. kuchnia ma mieć słupki z murowanych cegieł i w to montowane stare antyczne dzwiczki, różnej wielkości. Ale problem mój polega na tym czy wycinaćw w podłodze dziury, aby posadowić murek na wylewe betonowej. Dla mnie sprawa oczywista wycinać , ale tu słyszałem różne komentarze, że osłabie konstrukcje podłogi, że straći swą sztywność itd.

Co mi poradzicie?

Myślałem o szerokości cegły tj 12cm albo 24cm. Jle waży tego nie wiem wysokość słupĸów to standart blatu w kuchni chyba 85cm. Co do blatu to nie mamy jeszcze pomyśłu ale napewno nie kamień. Układ desek a wycięte deski , jak to w otwartej kuchni raz wzdłuż deski raz w poprzek, deska ma szerokość 11cm. legar wysokość 7cm. wymiar kuchni szerokość 3.30m długość trudno określić jest otwerta.Jak robiłem kominek podłoga była lekko podcięta.

Aby nie wycinać desek, musisz położyć sztywny podkład pod całość linii szafek (np OSB 18 mm). Wtedy obciążenie punktowe (słupki) rozłoży się na większej powierzchni, praca drewna będzie mniej ograniczona.

Jeżeli alternatywą jest stawianie słupków bezpośrednio na deskach to przychylam się do Twojego zdania: wycinać dziury w podłodze. 8)

PS

Aby kontyuować potrzebne są:

1. Ciężar słupków (tak mniej więcej).

2. Rodzaj desek (czy z pióro-wpustem i jaka grubość).

3. Zagęszczenie legarów.

4. Sposób montażu (nabijane gwoździami przez pióro-wpust czy kręcone śrubą).

5. Wielkość pomieszczenia.

:roll:

Aby kontyuować potrzebne są:

1. Ciężar słupków (tak mniej więcej).

2. Rodzaj desek (czy z pióro-wpustem i jaka grubość).

3. Zagęszczenie legarów.

4. Sposób montażu (nabijane gwoździami przez pióro-wpust czy kręcone śrubą).

5. Wielkość pomieszczenia.

1. Ciężar kompletnie tego nie będe wiedział.

2. Sosna pióro-wpust grubość 28mm.

3. 60 - 70cm

4. nabijane gwoździami przez pióro-wpust

5.3.30m x 3.50m

A co grozi jeśli wytne deske tz. miejsce pod słupek.

Zastosuj pustaki waga jest niepirównywalnie mniejsza a tylko to co będzie widać wykonaj z cegły.

Pustak np. ytong czy może coś lepszego

Jest to jedynie kwestią wykonania. Przecież możesz zawsze zrobić ścianki o odpowiedniej grubości i okleić je płytkami klinkierowymi lub imitującymi starą cegłę. Łatwiej docina się i przykleja cienkie płytki niż wykonuje wszystko z cegły. I jeszcze mocowanie zawiasów, półek, szuflad. Oklejałem tak obudowę kominka i nikt nie przypuszczał że to jest gips a nie stara cegła...

A ileż w końcu będą ważyły te cegły. Czy więcej niż dorosły mężczyzna? Stań na podłodze w tym miejscu gdzie będzie stała ścianka. I zobacz jak zachowa się podłoga. Pewnie wytrzyma. To po co cudować z wycinaniem desek. Przecież za 10 lat jak Ci się znudzi to wykonanie mebli z cegieł to nie będziesz wymieniał podłogi.

Mam wagę cegły. Taka o wymiarza 250x120x65 waży: pełna 4,0-4,5 kg/szt. a z dziurami 3,0-3,5 kg/szt.

Przyjmując wariant słupka wysokość 85 cm, głębokość 55 cm, szerokość 12 cm mamy 0,47 m2 więc waga słupka to (w zależności od ciężaru użytej cegły) od 90 kg. do 120 kg.

Przyjmując wariant słupka wysokość 85 cm, głębokość 55 cm, szerokość 25 cm mamy nadal 0,47 m2 ale waga słupka to już (w zależności od ciężaru użytej cegły) od 180 kg. do 240 kg.

Ale mogę mylić się w swoich obliczniach - w końcu jestem parkieciarzem a nie murarzem... :wink: :oops:

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

dla pepi

Jeżeli jeszcze nie robiłeś kuchni, to w necie znalazłem potwierdzenie teorii w praktyce:

http://www.wgn.pl/zdjecia/SBXBV94_11.jpg

I jak widać na załączonym obrazku: szerokość słupka jedna cegła + postawione w poprzek do kierunku deski.

Więc moje obawy o wytrzymałość podłogi były bezpodstawne... . :oops: