Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ŚCIANY ZEWNĘTRZNE - POMÓŻCIE !!!!

Recommended Posts

CZEŚĆ!

JESTEM TUTAJ NOWY, CHOĆ OD RAZU MI SIĘ SPODOBAŁO!

ZACZYNAM BUDOWĘ (A'PROPOS SZUKAM DOBREJ I NIEDROGIEJ EKIPY DO POSTAWIENIA DOMKU OD ZERA NA ŚLĄSKU W CHORZOWIE). DOMEK BĘDZIE W PRZYSZŁOŚCI ELEMENTEM SZEREGU, LECZ KIEDY BUDOWAĆ BĘDĄ SĄSIEDZI NIE WIADOMO. MÓJ MA WSZYSTKIE SWOJE ŚCIANY. POWIERZCHNIA UŻYTKOWA OK 165M2 (PARTER+PIĘTRO+UŻYTKOWE PODDASZE) ORAZ OK. 40M2 GARAŻ+POM GOSPODARCZE. BEZ PIWNIC.

I TERAZ PROŚBA O POMOC I PODPOWIEDŹ (JUŻ DRUGA, BO PIERWSZA TO EKIPA): Z CZEGO RADZICIE POSTAWIĆ MI ŚCIANY ZEWNĘTRZNE BIORĄC POD UWAGĘ, ŻE:

1. DOMEK MA BYĆ CIEPŁY

2. MA PARTER+PIĘTRO+PODDASZE+DACH Z DACHÓWKI (CIĘŻAR)

3. JEST TO SZEREGÓWKA, WIĘC IM GRUBSZE ŚCIANY TYM MAM MNIEJ MIEJSCA W ŚRODKU

4. OSZCZĘDZAM KASĘ (NIE MAM JEJ ZA WIELE, ALE NIE CHCIAŁBYM ZAWALIĆ CZEGOŚ ISTOTNEGO)

PORADŹCIE (EW. NA PRIVA [email protected])

Z GÓRY DZIĘKI!

ACHA I JESZCZE JEDNO: CO MYŚLICIE O YTONGU 400 36,5 P+W?

CZY CENA NETTO 80 ZŁ/M2 TO OKAZJA ???

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kocza dnia 2003-02-13 00:34 ]

Cześć

A nie myślałeś o ceramice? Z tego co wiem to Ytong trzeba tynkować w tym samym sezonie bo inaczej zamoknie,a wysuszyć toto może być długi proces.Ale może Ktoś będzie miał odrębne zdanie(po to w końcu jest Forum).

Ja osobiście wybrałem MAX Kozłowice "wysoki".

Kocza stawiasz pytanie, na które nie ma jednej odpowiedzi. Na forum są zwolennicy różnych technologii i każda grupa będzie słusznie proponować swoje rozwiązanie.

Ja proponyję bloczki z bk, ale raczej 24cm klasy 600 + ocieplenie, a nie 36,5 jako ściana jednowarstwowa.

Dobrze poszukaj po forum (funkcja szukaj), to zapoznasz się z całym spektrum opcji :smile:

WYDAJE MI SIE ,ŻE CENA ,KTÓRĄ PODAJESZ JEST REWELACYJNA, JA TEŻ SZUKAM AKTUALNIE TYCH SAMYCH BLOCZKÓW WE WROCŁAWIU I CENA OSCYLUJE W GRANICACH 96 PLN / M2 NETTO! A MOŻE KTOŚ WE WROCŁAWIU WIE , GDZIE MOŻNA TANIO KUPIĆ YTONGA? A JAKA FIRMA U CIEBIE MA TAKĄ CENĘ ,MOŻE PODASZ!?

Rok temu bylam w podobnej sytuacji. Wydrukowalam wszystkie watki na ten temat z tego forum. Bylo tego duzo mniej, ale i tak dalo poglad, ze jednak wiekszosc budujacych idzie w kierunku scian jednowarstwowych z betonu kom. A w tym temacie najlepszy moim zdaniem jest Ytong. Cena jaka podales jest dobra, tez za tyle kupilismy.

Aha, to jakas totalna bzdura, ze trzeba od razu tynkowac. Producent wrecz zaleca tynkowanie po 2 sezonach! Jedyne co trzeba robic, to zabezpieczyc mury w trakcie budowy gdy pada deszcz.

Wybór może być jeszcze podyktowany zasobami fianasowymi i rozłożeniem budowy na etapy. Z żoną wybraliśmy MAX + styropian. Budynek z MAX'a już stoi przykryty dachem (deska+papa), a tym roku okna i ocieplenie z tynkiem ( na razie bez wierzchniej warstwy kolorowej). Nie chcemy się pchać w kredyty i budujemy tyle ile mamy kasy, z jedną uwagą, jak już się jakiś etap zacznie to trzeba go skończyć.

Albercik

DZIĘKI SERDECZNE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI.

POWIEM SZCZERZE, ŻE PRÓCZ YTONGA TEŻ MYŚLAŁEM O ŚCIANACH Z MAX'A + STYROPIAN. ZASTANAWIAM SIĘ JEDNAK JAK GRUBA MUSI BYĆ ŚCIANA NOŚNA, BY NIE BYŁO KŁOPOTU Z UTRZYMANIEM KONDYGNACJI I DACHU. MOŻE MACIE JAKIEŚ PRZEMYŚLENIA???

JEŻELI MAX, TO CZY MACIE JAKIEŚ SZCZEGÓLNIE PREFEROWANE CEGIELNIE???

ZA ILE MOŻNA KUPIĆ M2 TAKIEGO MAKSIKA???

INFORMACJA DLA KOLEGI Z OKOLIC WROCŁAWIA - PUŚĆ MI MAILA NA PRIVA.

RAZ JESZCZE DZIĘKI.

Ja też mam dom w zabudowie szeregowej i też zależało mi aby ściany miały małą szerokość dlatego ściany wybudowałem z silikatów (cegieł wapienno piaskowych) o grubości 18 cm ocieplone od frontu, z tyłu i z jednej strony 15cm styropianem. Ponieważ również nie budowaliśmy w tym samym czasie (ja już mieszkam a on dopiero stawia fundamenty) dogadałem się z sąsiadem, że pomiędzy budynki damy po 5 cm styropianu co da razem 10 (ściana pomiędzy budynkami 28cm). Zużycie gazu (dom 110m2 parter z użytkowym poddaszem) za ostatni okres ad 19 listopada średnio 9 m3 na dobę.

alex: chyba się jednak mylisz. Nie dawno był sondaż chyba w Muratorze i mniej więcej udział procentowy był taki:

1) ceramika - 55%

2) b. komórkowy - 25%

3) silikaty - 10%

4) reszta - 10%

Poza tym, jeśli się decydujesz na ścianę jednowarstwową, to musisz mieć bardzo dobrą ekipę. A w Polsce nadal jest popularny system gospodarczy, gdzie z reguły super-fachowcy nie występują.

Pepe - mimo, że silikaty nie są zbyt popularne, to jeden ze zdrowszych materiałów.

kocza - miesiąc temu kupowałem Maxa 220 klasa 15 z Plecewic za 1,83 zł z dowozem (20 km) i rozładunkiem.

Mnie tez namawiaja do sylikatów. Jak im sie dobrze przyjżeć to:

-najnizsza cena: 35-40zł za ściane 18 cm (moze być nośna)

-najwieksza wytrzymałość (kilkakrotnie wyższa niz ceramika i BK)

-mozna znich robic fundamenty

-najminiesza nasiakliwość (10-15%)

-najlepsza izolacja akustyczna

-b.duż akumulacja ciepła

Badania potwierdzaja trwałość duzo wieksza niz ceramiki i BK. (chodzi o ilośc zamorżeń i odmorożeń - ceramika siełuszczy i rozpada a silikaty wytrzymuja.

Nie jestem dystrybutorem silikatów tylko tez zagubionym inwestorem. Po kilku miesiącach przemysleń o (ceramice, BK i kermazycie zacząłem czytać o silikatach i .....we wszystkich parametrach bije pozostałe materiały na głowę. Moze ktoś zna minusy. Dla mnie jeden to taki ze nie nadaje sie na sciane jednowarstwową (ja i tak chciałem ocieplać).

I ponoc to najzdrowszy materiał. Prosze o głosy ale poprte wiedza albo własnym doswiadczeniem. Głosy, że w silikatach dudni albo ze nasiakają wodą swiadczą o tym ze ktoś albo nie wie o czym pisze albo pomylił silikaty z betonem komórkowym (najgorszy współczynnik na sciskanie, najbardziej wodochłonny,i najmniej izolujacy akustycznie)

Pozdrawaim i czekam na opinię

grzesiek

Same silikaty nie nasiąkają, natomiast jest to materiał na którym (najbardziej ze wszystkich popularnych materiałów) zachodzi zjawisko kondensacji pary wodnej przez co to słynne zjawisko "mokrego, pocącego się muru". I jeszcze jedno: wbrew reklamom (działanie bakteriobójcze wapna), na silikatach "rosną" piękne grzyby.