Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła EKONTECH - zapiski zmarzniętego użytkownika

Martka

Recommended Posts

Ja nie neguje, tylko poddaje w watpliwosc oplacalnosc takiej inwestycji.

Mnostwo ludzi czyta ten watek i sie zastanawia " a moze i ja bym cos takiego zainstalowal".

Czytajc wasze wypowiedzi nie znajduje zadnych glosow krytykujacych pc, a to stwarza wrazenie, ze pc to cudowne rozwiazanie i energia za "pól darmo", a to przeciez nie prawda.

Chcialem troszke zamieszac w tym kolku wzajemnej adoracji.

:wink:

• Odpowiedzi 116
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze współczuje.

P.S. Mój sąsiad zainstalował 4 lata temu pompę ciepła. Strasznie mu wtedy zazdrościłem. Nie wiem co dokładnie ma, wtedy kosztowało to prawie 60 000.

Razem z przyjacielem analizowaliśmy jego posunięcie i wtedy ciągle powtarzalismy: "przeciez mógł (ten sasiad) wydać 5.000 - 10.000 na super piec gazowy, elektryczny, czy olejowy, a zaoszczędzone 50.000 włozyc na konto i przeznaczyć je tylko na ogrzewanie. Wystarczyłoby na lata"

Martek

Pierwsze primo: wymien mi choc jeden super piec gazowy za 5 000zl.

Drugie primo: nie wiem dokladnie jak wygladala pompa twojego sasiada, ale ja jak narazie mam wyceny (i moi znajomi) na max 60 000, ale calosc, laczenie z podlogowka lub grzejnikami (wraz z projektem instalacji)

Dlatego też od tych 60 000 moze nie nalezaloby odjac tylko 10 000, ale rownież:

- koszt rozprowadzenia ogrzewania - grzejniki, podlogowka

- koszt wymaganego przegladyu serwisowego (raz w roku)

- koszt dzierzawy zbiornika z gazem

- ewentualny koszt budowy zbiornika poziemnego na butle z gazem

- wizyte kominiarza

- koszt budowy komina

itp, itd.

Ostatecznie na pewno nie zostaloby 50 000, ktore moznaby umiescic na 4% lokacie.

Ja też jeszcze niedawno zapieralam sie ze tylko ogrzewanie na gaz i basta, ale po ostanich doniesieniach o ciagnych podwyzkach, akcyzach, imporach gazu zmienilam zdanie. Niestety bedziemy musieli wziac kredyt kilka tys. wiekszy, ale jak to rozbije na 30 lat to i tak kwota bedzie o wiele nizsza niz roznica z zaoszczedzonych na ogrzewaniu pieniedzy (nawet kalkulujac na obecne ceny gazu i oleju - jeszcze przed podwyzkami).

-

To smutne, ale z tym totolotkiem to tak trochę jest......duży problem to znaleźć dobrego wykonawcę, który wie co robi i ma choć parę lat doświadczenia. Niestety chyba trochę takich przykrych doświadczeń musi przeżyć trochę osób aby "plewy" z rynku zostały odsiane, bo teraz to chyba każdy instalator robi się "fachman" od pc! Czyli przerabiamy to co było w krajach zachodnich chyba z 20 lat temu. Tylko po co właźimy do tej samej wody? Taki gość co się bierze za pc to powinien choć posiadać jakiś certyfikat od producenta, czy branżowy, że on się w ogóle w temacie ogrzewania pc i chłodnictwie orientuje.

Wniosek jeden - dobra pompa i system to połowa sukcesu, dobra, doświadczona firma wykonawcza to druga, bodaj ważniejsza strona medalu.

Martko wytrwałości.

Mnie Twoje doświadczenie nie odciąga od pc, ale wyostrza wzrok w poszukiwaniach wykonawcy.

Pońko,

Zauważ, że ja nie mam pretensji do instalatora, tylko do samego producenta, który wręcz zalecał aby wziąć "pierwszego z brzegu hydraulika", on mu wytłumaczy, a potem sprawdzi.

Dla mnie to jest skandaliczne, ponieważ człowiekowi zależało tylko i wyłącznie na skasowaniu pieniędzy za pompę, co osiągnął nie informując mnie o tym jak wiele zależy od prawidłowego podłączenia. Poza tym sprzedając urządzenie za kilkanaście tysięcy złotych powinien choć raz pofatygowaćsię po któryms z moich telefonów. A tu nic.

I jeszcze raz - wcale nie twierdzę, że pompy ciepła Ekontech są do niczego, bo nie jestem tego pewna. Skarżę się natomiast na całą sytuację i brak zainteresowania przez cały zimowy sezon.

Ej chłopcy wydaje mi się, że klikacie trochę nie na temat.

Proponuję Wam poczytanie dziennika Martki. Jest jak najbardziej na temat, konkretny, rzekłbym solidny. Nawet jest zdjęcie dolnego źródła (gostek mógł je zobaczyć, a jak nie mógł to móg zajrzeć na Forum a nie za przeproszeniem pirdolic o dolnym źródle). Z tego co pamiętam Marteczka jak każdy z inwestorów przemyslała decycję po kilka-kilkasetkroć.

Martka chciała się podzielić z nami jakością usług serwisowych pewnej firmy. W końcu towar zakupiony na terenie R.P. podlega jakiemuś ustawodawstwu dotyczącemu sprzedaży B2C. Wg mnie skoro Pan przyjął zgłoszenie, i nie pojawił się w terminie 14 dni (taka ustawa) z naprawą, lub nową pc, to masz Marteczko pełne prawo żądąc od gościa zabrania złomu i zwrotu pełnej kaski. Pomocne mogą tu być billingi rozmów telefonicznych oraz instalatorzy jako świadkowie kiedy Pan ów pojawił się u Twojej pc od momentu zgłoszenia. Przekroczenie termiunu 14 dni od zgłoszenia oznacza, że producent uznał zgłaszaną wadę. Dodatkowo ponieważ wg rzeczoznawcy wina leży po stronie pompy, producent nie uznaje zgłoszonej i przeniesionej na niego wady produktu, należy domniemywać, że opisana pompa jako wyrób seryjny nie będzie pozbawiona wad. W związku z powyższym naprawa lub wymiana na nową nie wchodzi w rachubę. (Przerabiałem to z pewnym grilem w pewnej sieci sklepów, gdzie chciano mi wcisnąć fabrycznie nowy nie pozbawiony pewnej skromnej wady, miałem na nowo [z rodziną i przyjaciółmi] żreć produkty spalania lakieru przy pierwszym grilowani :evil: ).

Facet jest ugotowany.

Co do odzyskania pełnych pieniążków za prąd także, mogę doradzić tylko na privie.

Wojty - mój piec gazowy (kondensat Vaillant, 1-f) kosztował 4800 zł. Może są takie piece co są bardziej , natomiast jak dla mnie - OK :D

pozdr - Krzysiek

Krzysiek, a kiedy kupowales ten piec? z jakim Vatem?

Jaka masz powierzchnie domu? Ni i jakie teraz placisz rachunki?

Widzisz ja mam dom 200m2. Obecnie piece do takiego domku to min 8 000.

Kolega ma podobny dom i za olej placi 7 000 rocznie - mnie na to nie stac.

Martka - dzieki za tego posta. Prawde mowiac wstepnie kiedys tez rozmawialam z panem Ekontechu...

Wojty

Wnioskuję, ze róznica w naszych poglądach jest nastepująca: Ja juz się zbudowałem, ty dopiero planujesz lub dopiero rozpocząłeś.

Mój sceptyzyzm wobec pompy ciepła jest taki sam jak wobec:

- budowania domów drewnianych, z bali itp

- nie deskowania dachu, a uzywania tylko folii

- nie budowania kominów

- nie budowania ciągów wentylacyjnych, a uzywanie tylko wentylacji mechanicznej

- nie zbudowania kominka, choćby najprostszego

Mozna powiedzieć o mnie "konserwa", być może. Z cała pewnością również, kazde z wymienionych wyżej rozwiązań da się zrobic dobrze i będzie działało. Natomiast każdy z tych pomysłów jest w Polsce nowy (z wyjątkiem domów drewnianych). Zwyczajnie boje się testować na własnym domu.

Np. z tym deskowaniem - dzięki Bogu, że to zrobiłem - choć podtykano mi "Muratora", ze nie warto, koszty. Ptaki, ich gniazda, osy, snieg-zadymka, przekładanie pary razy dachówek, przeróbka kosza, naprawa rynny, kominiarz łażący po dachu, zacinajacy deszcz, rozpuszczajacy się śnieg itp itd - to w ciągu paru lat, gdybym miał folię zamiast deskowania i papy, to katastrofa.

Fachowcy od domów drewnianych to ludzie bez żadnego doświadczenia (10 lat to żadne doświadczenie) Tutaj mogliby obronic się tylko górale.

Jeżeli inwestor sam nie posiada wiedzy, doświadczenia i umiejętności w jakiejś dziedzinie - w życiu nie ufałbym nowinkom. Ale to moje prywatne zdanie. Być może moją, teraz 7 letnią córkę, będę gorąco namawiał, na którąś z tych nowinek za 30 lat. Jeżeli się sprawdzi.

Ja eksploatuję pc drugi rok. Moje doświadczenia są następujace:

- podłączył ją byle hydraulik, który widział ją pierwszy raz w zyciu i miał tylko schemat od sprzedawcy. W jego opinii to żadne mycyje. Tyle tylko że ja kupiłem kompakt, a EKONTECH sprzedaje urządzenie bez pomp obiegowych, które trzeba dodatkowo montować. Stąd tez są i problemy z ich doborem itp. W kompakcie wszystko jest w "skrzynce" . Duże lepiej to też wygląda. A i cenowo wygląda to wtedy dużo lepiej. Owszem Ofery są na poziomie 60tys. Ja mam to za połowę ceny, ale coś za coś. Kolektor dolny wykopałem sam (tzn koparką) rury ułożyłem sam, zasypała to koparka. Studzienkę zbiorczą wymurowałem sam (zreszta za niską i trudno tam się wchodzi). Całe co zrobił to ten samy hydraulik (mam wszędzie podłogówkę).

- odpalenia dokonał serwis.

- wszystko hula

Dodatkowe uwagi:

- układ jest bezwładny tzn. dłużej sie nagrzewa i dłużej oddaje ciepło czyli jak noc zimna to podłoga się nagrzeje , przy dodatniej temperaturze za dnia jest za gorąco i odwrotnie przy wyziebionym mieszkaniu długo się nagrzewa.

- mam sterowanie pogodowe i chyba zmienię na pokojowe ; bez wzgledu na temperature na zewnątrz interesuje mnie temperatura w mieszkaniu , Można zresztą okresowo obniżać temperaturę i wtedy pewnie mniej się zużyje energii.

Eksploatacja: ameryka. Tak naprawdę nie wiem że mam ogrzewanie i ciepłą wode, bo się tym nie interesuję.

Opłaty : sprawdzę po sezonie i podam. W styczniu przy dużych mrozach nie było problemu z ciepłem.

Martku, prawde piszac nie rozumiem twojego postu...

po pierwsze, co do doswadczenia - rozumiem ze zbudowales mimo wszystko tylko jeden dom i co za tym idzie jedna instalacje grzewcza. Hmm, ja juz mam stan surowy, instalacje bede robic wiosna/latem. A poza tym rozmawialam juz z uzytkownikami PC i jeszcze nikt na to nie narzekal. Poza tym mam tez wyksz. budowlane(na studiach, wbew pozorom, przestrzegeali nas przed 'konserwatystami", ktorzy od 30 lat robia tak i nie inczaej przez to sadza ze robia najlepiej ;) ), choc prawde piszac w tym miejscu nie ma to takiego znaczenia - prze wyborze PC kieruje sie glownie wzgledami ekonomicznymi.

Po drugie nie rozumiem co do PC ma zasadnosc deskowania dachu, budowy komnow, budowy domow drewnianych :o :roll: . Rozuemiem, masz swoje poglady, i fajnie, ale czemu je wyrazasz w watku o pompie ciepla.

Martku, prawde piszac nie rozumiem twojego postu...

po pierwsze, co do doswadczenia - rozumiem ze zbudowales mimo wszystko tylko jeden dom i co za tym idzie jedna instalacje grzewcza. Hmm, ja juz mam stan surowy, instalacje bede robic wiosna/latem. A poza tym rozmawialam juz z uzytkownikami PC i jeszcze nikt na to nie narzekal.

Po drugie nie rozumiem co do PC ma zasadnosc deskowania dachu, budowy komnow, budowy domow drewnianych

Pisząc o deskowaniu itd. pokazuje jedynie pewną filozofię inwestora. Uważam, ze mój głos w wątku o pompie jest potrzebny. Nieprawda, ze wszyscy są z pompy zadowoleni lub z jej eksploatacji. Bywa róznie.

Wiem, że wielu zaglada na forum, a zdanie osób, które wybudowały dom i juz go użytkuja jest bezcenny. Staram się skłonić budujących do olbrzymiej ostrozności - kiedy się juz mieszka wiele rzeczy wygląda inaczej.

Życzę bardzo serdecznie sukcesów i zadowolenia z podjętych decyzji. Proszę również o dzielenie sie każdym spostrzezeniem, co do budowy - nawet jeśli ma to dotyczyc metod walki z gniazdem os na stychu. Temu słuzy to forum

pozdrawiam

:o :o :o

60.000,- PLN???

Przez chwilkę zastanawiałem się przy budowie nad PC, ale szybko odpuściłem, nawet nie wnikałem ile to cudo kosztuje i teraz widze że sporo! Nie do końca w takim razie jestem przekonany co do oszczędności. Mam naprawdę nowoczesny kondens JUNKERSA (tak mi się przynajmniej wydaje... :-? ). Koszt 12.000,- + wszelaka instalacja, razem powiedzmy 30.000-35.000,- Zostaje 30.000,- różnicy. Jak na mój gust trochę długo zwracałaby sie cała inwestycja z PC. Tym bardziej że jak czytam to PC "trochę" prądu zużywa , a za darmo go nie dostanę. Mój kondens przy tegorocznych mrozach okazał się zdumiewająco oszczędny! Myślę że rocznie w pesymistycznej wersji "spalę' ok.6.000,- . Czyli w porównaniu z PC mam 5 lat za darmo, a jak odliczyć koszty energii elektrycznej pewnie wyjdzie kilka lat więcej. Zaryaykowałbym twierdzenie że jak to z nowinkami bywa mogą być dużo bardziej awaryjne (dodatkowe koszty) i okres zwrotu inwestycji dalej się wydłuża.... :o

Ale może się mylę.... :roll:

W.

Martka,

Przykro mi, że tak to u Ciebie przebiega, te rachunki za światło mogą wykończyć każdego.

Piszę dlatego, bo niedługo zacznę swoją budowę i też zdecydowałem się na pompę ciepła, wybrałem firmę[ thermogolv]. Zmusza mnie do tego sytuacja, bo butli na działce ne chcemy bo zbędna dekoracja i nie dojadą do mnie z czymś takim, magistrala gazowa 150m od domu, koszt podłączenia ok 20 000zł., a do tego instalacja, kocioł. Dlatego zdecydowaliśmy się na pompę ciepła.

Teraz po przeczytaniu Twoich postów zastanawiam się czy nie zrezygnować...

Choć prawdę mówiąc inna alternatywa, to ogrzewanie elektryczne podłogowe też do tanich w eksploatacji nie należy. Te trudności z dojazdem, droga 2,5m obok starych drzew i trudny skręt na posesję, blokują moje zapędy w kierunku innych źródeł surowców. Zdecyduję się chyba na kominek i to będzie moim głównym źródłem ogrzewania. Działka jest zadrzewiona i corocznie coś się przewraca.

Martka, trzymaj się, bo tylko trudności powodują, że człowiek staje się staje się bardziej hardy, choć to też działa troszkę jak wampir, który wypija krew a z nią cały zapał i naszą energię.

Znam to trochę z autopsji bo od trzech lat probujemy rozbudować nasz domek i chwilowo mamy WZ i odlesienie...

Pozdrawiam, trzymaj się w walcz o swoje, Skontaktuj się z Federacją konsumentów, może oni coś Ci doradzą

Zygmor

Narzekam na serwis, nie na sam pomysł pc.

Porównując doświadczenia moje i sąsiada - zdecydowanie jestem za zaangażowaniem jednej firmy do całej instalacji.

Jego pompa 12kW łącznie z kotłownią kosztowała 24tys. Do tego trzeba doliczyć cenę kolektora ziemnego (ok5 tys), lub pionowego (dwie studnie 40 metrowe) oraz cenę instalacji CO.

Faktem jest, że od samego początku nie działo się nic, ale wystarczyło, że przestał mu się podobać dźwięk pompy - zadzwonił, byli w ciągu 12 godzin. Wyczyścili filtr, pojechali, wszystko gra.

Mogę dać Ci namiary na tę firmę.

Martka,

..........Zmusza mnie do tego sytuacja, bo butli na działce ne chcemy bo zbędna dekoracja i nie dojadą do mnie z czymś takim,................. Te trudności z dojazdem, droga 2,5m obok starych drzew i trudny skręt na posesję, blokują moje zapędy w kierunku innych źródeł surowców........

Butlę gazową możesz zakopać i nie szpeci, a cysterny posiadają nawet do 60m węża do tankowania, może to u Ciebie by wystarczyło... :-?

W

amj, błagam, skoro Zygmor mówi, że nie może, to raczej przemyślał wszystko, prawda?

Rozumiem, że idea pompy Ci się nie podoba, natomiast wątek ten ma przestrzec przed Ekontechem osoby zdecydowane na pompę.

Tyle.

Wyliczeń, porównań, polemik na temat PC jest na tym forum sporo i na prawdę nie ma sensu, aby jeszcze tu dokonywać kolejnych.

U mnie pompa juz jest i cokolwiek byś nie napisał nie zainstaluję butli z gazem.

Pozdrawiam Cię ciepło

Zygmor

Narzekam na serwis, nie na sam pomysł pc.

Porównując doświadczenia moje i sąsiada - zdecydowanie jestem za zaangażowaniem jednej firmy do całej instalacji.

Jego pompa 12kW łącznie z kotłownią kosztowała 24tys. Do tego trzeba doliczyć cenę kolektora ziemnego (ok5 tys), lub pionowego (dwie studnie 40 metrowe) oraz cenę instalacji CO.

Faktem jest, że od samego początku nie działo się nic, ale wystarczyło, że przestał mu się podobać dźwięk pompy - zadzwonił, byli w ciągu 12 godzin. Wyczyścili filtr, pojechali, wszystko gra.

Mogę dać Ci namiary na tę firmę.

Witam

Szczere wspólczuje.

A czy mogłbym dostać namiar na tą firmę od sąsiada ??

pozdrawiam