amj2 23.03.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 amj, błagam, skoro Zygmor mówi, że nie może, to raczej przemyślał wszystko, prawda? Rozumiem, że idea pompy Ci się nie podoba, natomiast wątek ten ma przestrzec przed Ekontechem osoby zdecydowane na pompę. Tyle. Wyliczeń, porównań, polemik na temat PC jest na tym forum sporo i na prawdę nie ma sensu, aby jeszcze tu dokonywać kolejnych. U mnie pompa juz jest i cokolwiek byś nie napisał nie zainstaluję butli z gazem. Pozdrawiam Cię ciepło rzuciłem baaaardzo luźną myśl. Do niczego Szanownego Zygmora nie przekonuję! Do idei PC też nic nie mam. Przelałem moje spostrzeżenie, że nie myślałem, iż to cudo takie drogie. Wręcz swojego czasu zaciekawiła mnie filozofia działania PC. A już wogóle nie namawiam Ciebie na butlę - to by było raczej bez sensu... Martko pogódź się z tym że spora część wątków na forum w pewnym momencie zaczyna żyć własnym życiem często baaaaaardzo mocno odbiegając od głównej myśli. Ale obiecuję! NIE WTRĄCAM SIĘ JUŻ!. W. Pilnuj porządku. Masz rację!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 23.03.2006 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Ale obiecuję! NIE WTRĄCAM SIĘ JUŻ!. W. Pilnuj porządku. Masz rację!!! Ależ wtrącaj się Np. możesz wkleić kwiatki dla mnie na pocieszenie Porządek musi być - jestem w końcu z Wielkopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.03.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Martka, jest tak jak piszesz, wydaje mi się, że wszystko mam przemyślane, ale to czasem zawodzi, ale pewnie nie w tym temacie.Po Twoich doświadczeniach zastanawiam się nad taką ewentualnością, że robię na parterze ogrzewanie pompą ciepła i dopiero po sprawdzeniu jak to działa układam na podłodze panele, lub ceramikę. Gdyby było inaczej to w kleju pod płytki umieszczam ogrzewanie elektryczne. Wydaje mi się, że to może być alternatywa, tylko PC trzeba uruchomić odpowiednio wcześnie, żeby całą zimę nie chodzić bo betonie, a na wiosnę kłaść maty i płytki,. Co do zbiornika na gaz, pod jakąkolwiek postacią, nie bierzemy tego pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 23.03.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 martka, skutecznie mnie odstraszyłas od tej firmy;)pozdrawiam i życzę ciepła ciepła ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 23.03.2006 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Wojty - info wysłąłem na priv, żeby wątku o PC nie zaśmiecać aha - u mnie 100.9 m2 użytkowej, parterówka pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 23.03.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Mój kondens przy tegorocznych mrozach okazał się zdumiewająco oszczędny! Myślę że rocznie w pesymistycznej wersji "spalę' ok.6.000,- . Czyli uwazasz, ze 6 000 rocznie to malo? :Czyli w porównaniu z PC mam 5 lat za darmo, a jak odliczyć koszty energii elektrycznej pewnie wyjdzie kilka lat więcej a co po 5 latach? - wg mnie po 5 latach uztkownik PC placi nadal 1500 zl rocznie, ty nadal 6 000, o ile nie bedzie w tym czasie kolejnych podwyzek gazu czy akcyzy... PS. a poza 6 000 za gaz, jakie masz koszty dodatkowe, o ktorych wspominalam wyzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.03.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Skandal jednym słowem... Polecam napisać reklamację, tu macie wzór : http://www.gophi.rotfl.pl/i/misc/reklamacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 23.03.2006 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Skandal jednym słowem... Polecam napisać reklamację Po pierwsze - wspolczuje Martka ze miala pecha trafiajac na cos takiego Po drugie - wszelkie reklamacje, UOKiK to czysta kpina - wlasnie jestem po probie zalatwienia reklamacji przez powiatowego rzecznika - szkoda gadac - po prostu cos takiego sluzy tylko reklamie a nic poza to - a juz na pewno nie w strone klienta i jego praw, bo taki rzecznik to nic nie moze, a przepraszam, moze dac kare na sprzedawce max 500 zl!!! i jedyne co rzecznik mi powiedzial to zebym szedl na wlasny koszt do sadu - bo on nic nie moze Po trzecie - jak juz ktos pisal, niestety swiat jest tak ustawiony ze inni musza wyeliminowac chwasty i nieuczciwych sprzedawcow Po czwarte - nie porownywac wszystkich do jednego! bo takie porownanie tylko krzywdzi tych uczciwych i sumiennych. Pozdrawiam - zadowolony uzytkownik PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 24.03.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 rodbudku nie wiem czy zauważyłeś, że ten Pan popodkałdał siętakże w innych sprawach i to przed rzeczoznawcą. Skoro Martka napisała, że jest z Wielkopolski to rzeczoznawca raczej jest Rzeczoznawcą, znaczy ma wszystkie niezbędne do określania rzeczy uprawnienia. Wierz mi nie chciałbym być w skurze takiego gościa jak zadziera z klientem, a firmę ma zarejestrowaną na osobę prywatną (znaczy odpowiada bezposrednio majątkiem). Na miejscu gościa szybciutko oddałbym całe siano, ale jezeli chce się wozić, jego wola. Po pierwsze primo) wyczerpanie wszystkich możliwości zajmie Martce kwartał (szacuję, że nie więcej po tym jak prowadziła dziennik ) Po drugie primo) jeżeli facet wejdzie na droge sądową Majka będzie miała najprawdopodobniej od jesieni nową pompę na kredyt (w najgorszym przypadku), a koszta kredytu dopisze się do pozwu. Po czwarte primo i ostatnie) Abstrachując od pozostałych prim: NA MIEJSCU GOŚCIA SZYBCIUTKO ODDAŁBYM PIENIĄŻKI, W ZAMIAN ZA NAKLIKANIE PRZEZ MARTKĘ NA FORUM, ŻE FIRMA ZACHOWAŁA SIEW KOŃCU W SPOSÓB ODPOWIEDZIALNY.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 24.03.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Mój kondens przy tegorocznych mrozach okazał się zdumiewająco oszczędny! Myślę że rocznie w pesymistycznej wersji "spalę' ok.6.000,- . Czyli uwazasz, ze 6 000 rocznie to malo? :Czyli w porównaniu z PC mam 5 lat za darmo, a jak odliczyć koszty energii elektrycznej pewnie wyjdzie kilka lat więcej a co po 5 latach? - wg mnie po 5 latach uztkownik PC placi nadal 1500 zl rocznie, ty nadal 6 000, o ile nie bedzie w tym czasie kolejnych podwyzek gazu czy akcyzy... PS. a poza 6 000 za gaz, jakie masz koszty dodatkowe, o ktorych wspominalam wyzej? Co prawda Martka zabroniła mi się wtrącać, ale cóż... Martko przepraszam, ale muszę... Wojty Uwazam, ze 6.000,- w pierwszym roku po wprowadzce to przy 240m2 pow.całk. to wcale nie jest dużo. Wiadomo że pierwsza zima jest zabójcza dla portfela! Później myślę że będzie taniej, ale nie oceniam bo jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. Zastanaiwam się skąd kwota 1.500,- rocznie za PC . Wynika z tego że za prąd wychodzi średnio 125,- m-cznie. (nie jest to przypadkiem przesadnie za mało...) Z większości wypowiedzi urzytkowników PC (nieważne czy zadowolonych czy nie) wynika ze są to kwoty jednak trochę wyższe. Kończąc moje wyjaśnienia dodam, że NIE JESTEM ANI ZWOLENNIKIEM ANI PRZECIWNIKIEM PC, TAK SAMO JAK NIE JESTEM FANATYCZNYM WYZNAWCA JAKIEJKOLWIEK INNEJ TECHNIKI OGRZEWANIA DOMÓW. Wcześniejsza uwaga dotyczyła moich wqłasnych spostrzeżeń finansowych z użytkowania tego co posiadam i próby porównania tego z PC. Nie traktujcie mnie jak wielkiego przeciwnika PC! Wojty Co do podwyżek, to myślisz że energia elektryczna nie będzie drożeć...? Pozdrawiam w pokoju W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 26.03.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Martka napisła: Zauważ, że ja nie mam pretensji do instalatora, tylko do samego producenta, który wręcz zalecał aby wziąć "pierwszego z brzegu hydraulika", on mu wytłumaczy, a potem sprawdzi. Dla mnie to jest skandaliczne, ponieważ człowiekowi zależało tylko i wyłącznie na skasowaniu pieniędzy za pompę, co osiągnął nie informując mnie o tym jak wiele zależy od prawidłowego podłączenia. Poza tym sprzedając urządzenie za kilkanaście tysięcy złotych powinien choć raz pofatygowaćsię po któryms z moich telefonów. A tu nic. I jeszcze raz - wcale nie twierdzę, że pompy ciepła Ekontech są do niczego, bo nie jestem tego pewna. Skarżę się natomiast na całą sytuację i brak zainteresowania przez cały zimowy sezon. Przepraszam Martka, źle sformułowałem wypowiedź, bo tutaj chyba nie ma winy instalatora, pisząc "instalator", czy "firma instalacyjna" miałem na myśli Pana z Ekontechu. Uważam, że skandaliczne jest jak zauważyłaś podejście tego człowieka, który pozostawił inwestycję jako całość bez kontroli, a powinien moim zdaniem jak obiecywał zadbać o to by wszytsko razem było wykonane jak należy. Poza tym brak reakcji zimą gdy temperatury wewnętrzne pozostawiały wiele do życzenia.....najdelikatniej rzecz ujmując powinien się wstydzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.03.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Zygmor Narzekam na serwis, nie na sam pomysł pc. Porównując doświadczenia moje i sąsiada - zdecydowanie jestem za zaangażowaniem jednej firmy do całej instalacji. Jego pompa 12kW łącznie z kotłownią kosztowała 24tys. Do tego trzeba doliczyć cenę kolektora ziemnego (ok5 tys), lub pionowego (dwie studnie 40 metrowe) oraz cenę instalacji CO. Faktem jest, że od samego początku nie działo się nic, ale wystarczyło, że przestał mu się podobać dźwięk pompy - zadzwonił, byli w ciągu 12 godzin. Wyczyścili filtr, pojechali, wszystko gra. Mogę dać Ci namiary na tę firmę. Martka, czy możesz przesłać mi te namiary? Właśnie zaczęłam zgłębiać pc. Przy okazji - strasznie współczuję, brak mi słów po prostu. Mam nadzieję, że następne zimy będą dla was szczęśliwsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 27.03.2006 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Jak wspomniałam Pan G z Ekontechu stwierdził, że problem jest w dolnym źródle i kazał wymienić pompkę. Pracę tę wyznaczył panu Adamowi od ściennego, który to pan Adam przyjechał w sobotę,wymienił pompkę, odpowietrzył dolne źródło i pojechał. Pan G obiecał do niego zadzwonić w sobotę o 20 aby dowiedzieć się czy zagrało. Oczywiście do dziś telefonu do pana Adama nie było. Kluczem do poprawnego działania pompy miała być różnica temperatur wchodzącej i wychodzącej z dolnego źródła. Miała wynosić 4 stopnie. Wówczas pompa ma najwiekszą moc i pracuje najwydajniej. Wynosi 5-5.5 stopnia, czyli pompa powinna pracować ok, może jeść trochę więcej prądu, jednak w przypadku dodatniej temperatury na dworze powinna spokojnie ogrzać dom. I co mamy? Otóż: 1) pompa została uruchomiona około 18.30 w sobotę i od tej pory chodzi non stop 2) "non stop" jest przerywane raz na jakiś czas na 2-3 minuty. Nie wiem dlaczego. Po prostu, wyłącza się sprężarka, pompki obiegowe chodzą, jednak sprężarka zastanawia się chwilę i podejmuje pracę. 3) W ciągu 36 godzin od włączenia pompa podniosła temperaturę wchodzącą do CO do 35,1 stopnia. Tyle było gdy wychodziłam z domu rano 4) W ciągu 36 godzin, przy dodatniej temperaturze na dworze, temperature w pomieszczeniu, w którym stoi pompa wzrosła o 3 stopnie. Ergo: Coraz bardziej skłaniam się ku zdaniu, że pompa ciepła EKONTECH jest do bani. Pan z Ekontechu nawet stwierdził będąc u mnie, że może pompę zabrać, jednak jest skłonny zwrócić kaskę tylko za urządzenie. Nie chce słyszeć o rekompensacie za wysoki rachunek za prąd, jak również nie dociera do niego, iż istalacja jest specyficzna dla jego urządzenia, a pozostałe pompy na rynku maja wbudowane pompki obiegowe i cały układ. Przez co są droższe, a ja otrzymując zwrot za samą pompę będę musiała dopłacić za rozebranie instniejącej instalacji, i dopłacić trochę do innej pompy. Pat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartekP 27.03.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Moze faktycznie, niech ten magik zabierze swój złom, wynegocjować ile sie da kasy i niech spada. Potem skorzystać z firmy sasiada. Zupa się wylała, trudno, ale w tej smutnej sprawie może by to było jakimś wyjsciem. pozdrawiam, trzymaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.03.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Martka - ja na Twoim miejscu wzięłabym pieniądze za pompę i wolałabym dopłacić ale mieć sprawną pc niż cały czas użerać się z tym człowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 27.03.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 A ja nie wiem, czy bym odpuściła, to zależy od paru czynników, np. od tego, czy stać cię w tej chwili na zakup drugiej pc z osprzętem z własnych środków. Jeśli tak, to ja jednak podjęłabym walkę o zwrot wszystkiego (mogłabym jedynie odpuścić rachunek za prąd). Pamiętaj, ze sprawa w sądzie może się ciągnąć. Czy ty w ogóle masz jakieś dokumenty od tego gościa (pisałaś, ze nie dostałaś f-ry), czy jesteś w stanie udowodnić, że nie reagował na twoje zgłoszenia o awarii/ nieprawidłowym działaniu pc? Czy postraszyłaś już go US? Bo może to by poskutkowało? Trzeba by zrobić jakieś zdjęcia tej pompy u ciebie, że jest to właśnie pompa od nich. Sama faktura to nie wszystko, myślę, że facet powinien mieć jakiś dokument podpisany przez ciebie, ze pompę odebrałaś, tak mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 27.03.2006 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Dominiś, Dzięki za rady, jakoś sobie radzę. Kroyena również wziął doradztwo w swoje ręce:) i działam wg jego wskazówek. Co do Magika - to w momencie gdy wspomniałam o zawiadomieniu kogokolwiek to stwierdził, że mam go nie straszyć. Więc nie straszę już - reklamę ma jak się patrzy, a odpowiednie urzędy również zostaną powiadomione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaworski 28.03.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Nie rozumiem dlaczego kolektor ziemny ma kosztować 5000 zł? To jest jakieś 600-700 m rury po 2,5 (nie znam aktualnej ceny), koszty koparki dwa dni. Razem 2000 zł? Dlaczego 5000 zł? U góry widziałem koszt ogrzewania gazowego z piecem kondensacyjnym : 30000 zł. Sam piec 12000 zł. Pompę dostanę już za 8-10 tys. Mnie to kosztowało taniej niż te 30000 zł. Oczywiście, że firmy zdzierają za niewiedzę. Ja pompę kupiłem , zainstalował to zwykły hydraulik, a odpalił serwis fabryczny i otrzymałem gwarancję. Wtedy to kosztuje nie 60 ale dwadzieścia parę tysięcy (łącznie z ogrzewaniem podłogowym). Pod warunkiem, że to nie jest pompa EKONTECH. Chociaż przyznam, że też się do firmy przymierzałem (chyba miałem szczęście). Nie sprzedaję pompy i jestem jej zwykłym użytkownikiem. Oczywiscie z ostrożności procesowej i dla szpanu mam kominek z dystrybucja powietrza, ale używam go niewiele. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 28.03.2006 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Hm... Drogi Jaworski, Skoro zainstalowałeś i wiesz, to przecież Twój post przeczy sam sobie. 600 - 700 metrów rury po 2.5, to przecież już 1500-1750. Do rozmieszczenia takich rur potrzebujesz 4 kolektory o długości 30 metrów, głębokości 1,8-2 metrów i szerokości 2-3 metry. U mnie koparka kopała 38 godzin, bo wszystko zależy od gruntu. Jeśli weźmiesz koparkę która kopie za 50 - w Warszawie to Ostrówek, płacisz 1900, za 38 godzin, ale w przypadku ostrówka bedzie dłużej. Jeśli taką za 80 jaką miałam ja - masz 3000, co już daje 4500, a nie zapominaj, że kolektor nie jest jeszcze podłączony. Do tego trzeba dodać wykopanie studzienki, obetonowanie jej, zebranie kilku rur w dwie i wprowadzenie do budynku. Licząc stawkami, które podałeś kolektor kosztuje sporo ponad 5000. Czymś go trzeba jeszcze wypełnić - glikol propylenowy 240 litrów po 168 PLN za 20 litrów daje 2000 z kawałkiem. Czyli wersja z ostrówkiem 1500 +1900 +2000 +800 = 6200 Wersja z lepszą koparą 1500 +3000 +2000+ 800= 7300 Serio masz podłączoną pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 28.03.2006 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Martka, dam Twoją wypowiedź do przeczytania mojej żonie... Ona nawet nie wie jak załączyć kocioł CO. Boję się co będzie jak umrę... Albo nie dam, bo jak zobaczy Twoje foto, to znowu będzie temat zastępczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts