Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pytanie czy jeśli będe budował budynek piętrowy z BK 24 cm ( na to będzie styropian 10 cm) to czy murując ściane fundamentową z bloczków betonowych o wymiarach 38x24x12 można będzie murować szerokością 24 cm czy lepiej na szerokość 38cm tzn wiem że 38cm to nie zaszkodzi :wink: tylko czy jest taka potrzeba? czy wystarczy murować na szerokość 24cm (czy nie będzie to miało wpływu na wytrzymałość fundamentów???i jeszcze jedno czy jeśli komin ma być niezalażny tzn samonośny to czy będzie można wylać pod komin ławe połączoną ze ścianą fundamentową tzn jeden monolit aż do powierzchni gruntu czy lepiej to rozdzielić tzn pod kominem ława na tym samym poziomie co cała ława czyli ok 40cm wysokości i potem na tym murować z bloczków?Jakiej zaprawy używać do murowania z bloczków-sam cement z piachem czy coś jeszcze?(rozumiem że wapna się nie dodaje???)
https://forum.murator.pl/topic/50524-szeroko%C5%9B%C4%87-%C5%9Bciany-fundamentowej/

wystarczy murować na szerokość 25 cm , mam tak zrobione na tym stoi ściana o grubości 25 cm i jest ok , nie ma sensu na 38 bo wyjdzie więcej bloczków , jeśli chodzi o kominy to powinna być pod kominem solidnie zazbrojona ława , u mnie były ławy pod komin dużo szersze niź pod ściany takie stopy były wylane i do tego zazbrojone od dołu siatką z fi 12 , na tym murowałem z bloczków fundament pod komin o kształcie takim jak przyszły komin, murowanie bloczków na zaprawę cementową, więc cement i piach bez wapna. A to jakie ławy i fundament pod komin, miałem w projekcie podane i zrobiłem zgodnie z projektem.
https://forum.murator.pl/topic/50524-szeroko%C5%9B%C4%87-%C5%9Bciany-fundamentowej/#findComment-1091600