Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZUD

Recommended Posts

Ja właśnie załatwiam mapę do celów projektowych i uzgodnieia dwóch ZUD-ów: wody i prądu (kabla) - razem 650 PLN (w tym mapa 400 PLN i ZUD-y po targowaniu po 250PLN).

Mapy robię po raz drugi, bo dopiero teraz robię przyłącza. Polecam robienie przyłączy i ZUD-ów na etapie pozwolenia na budowę, wtedy nie trzeba robić drugi raz map, które po 3 miesiącach (chyba) tracą ważność.

Pozdrawiam

witam :)

Opłata za ZUD jest regulowana

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 19 lutego 2004 r.

w sprawie wysokości opłat za czynności geodezyjne i kartograficzne oraz udzielanie informacji, a także za wykonywanie wyrysów i wypisów z operatu ewidencyjnego (Dz. U. z dnia 9 marca 2004 r.)

Oświećcie mnie, bo nie wiem :oops: Na jakim etapie załatwia się ten ZUD. Mam mieć przyłącze prądu i gazu (woda i szambo moje). Budowę mam zacząć za 2 tyg. Co i kiedy trzeba załatwić? Energetyce już zapłaciłam (prąd ma być za 18 mies., gazownia wydała warunki przyłączenia), ale nikt nic nie mówi o ZUD-zie. Czy mam czekać, czy coś załatwiać?

krótko, ZUD załatwiasz na swoje sprawy.

Przyłącza dostawców których obowiązuje Prawo Energetyczne projekt a tym samym ZUD oraz wykonanie go nalezy do nich. Ty ponosisz opłatę przyłączeniową.

Reasumując, powinnaś mieć projekt i ZUD na przyłącz wody, szambo i ewentualnie jeżeli liczniki gazu i prądu masz w ogrodzeniu na odcinki instalacji wewnętrznej ułożonej na zewnątrz czyli poza granicą eksploatacji.

Oświećcie mnie, bo nie wiem :oops: Na jakim etapie załatwia się ten ZUD. Mam mieć przyłącze prądu i gazu (woda i szambo moje). Budowę mam zacząć za 2 tyg. Co i kiedy trzeba załatwić? Energetyce już zapłaciłam (prąd ma być za 18 mies., gazownia wydała warunki przyłączenia), ale nikt nic nie mówi o ZUD-zie. Czy mam czekać, czy coś załatwiać?

Ty to masz dobrze masz już pozwolenie na budowę bez ZUD-u a mi gmina nie chce dać pozwolenia przed dostarczeniem uzgodnień ZUD-u na wodę, kanalizację, energię. Czemu ??

krótko, ZUD załatwiasz na swoje sprawy.

Reasumując, powinnaś mieć projekt i ZUD na przyłącz wody, szambo i ewentualnie jeżeli liczniki gazu i prądu masz w ogrodzeniu na odcinki instalacji wewnętrznej ułożonej na zewnątrz czyli poza granicą eksploatacji.

Dzięki, :D A kiedy to się robi. Mam projekt zagospodarowania działki zrobiony przez architekta. Co dalej? Do kogo iść i z czym?

Ach te Gośki ;) Sam nie wiem od czego zacząć.

Pozwolenie na budowę domu można uzyskać bez przyłączy.

Przyłącza i ch zgłoszenia można robić w późniejszym terminie.

Pozostaje jeszcze sprawa o której wcześniej pisałem czyli elementów instalacji wewnętrznych ułożonych na zewnątrz (dziwna trochę konstrukcja słowna) czyli np kabla pomiędzy licznikiem w ogrodzeniu a tablicą elektryczną w mieszkaniu. Na ten zakres powinno byc pozwolenie na budowę a tym samym nie można uzyskać pozwolenia na budowę budynku bez tych elementów.

Skoro budowę zaczynasz to pozwolenie masz, mogą Ci pozostać jedynie do zaprojektowania i wykonania przyłącza.

I jeszcze jedno przyłącze kończy się na granicy eksploatacji określonej w warunkach przez Dostawcę. Od granicy eksploatacji mamy do czynienia z instalacjami wewnętrznymi.

• 5 years później...