Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ot i strachy na lachy :D Od 3 sezonów obserwuję i kupuję materiały budowlane, co roku w okolicach właśnie lutego-marca pojawiają się tego typu niusy, po czym rozpoczyna się gonitwa za "podobno drożejącymi" materiałami... Sam w tym uczestniczyłem w 2004 roku, teraz wiem że zupełnie niepotrzebnie. Zwróćcie uwagę, że większość materiałów od 3 lat stoi na tym samym cenowym poziomie: dachówka, materiały na ściany, okna, beton... Nawet wejście do UE tego nie rozfalowało, a wtedy to dopiero było "się nakręcanie"! Co ciekawe: nawet jeśli jakiś element tej wielkiej machiny, jaką jest budowa, zdrożeje o 10%, całość i tak będzie kosztowała te same pieniądze :wink: Naprawdę!
https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1091915

Radzę nie wierzyć. Jak pokazuje historia żadna panika na dobre nie wyszła. Może i zdrożeje, ale i tak nie uda się kupić taniej bo to co wiadome, że zdrożeje zapewne zdrożało już, a jak jeszcze nie zdrożało to nie zdrożeje, chyba że zdrożeje wtedy gdy nikt nie będzie tego przewidywał. Zdarzenie znane i przewidywane nie nastepuje z reguły na rynku (dowolnie jakim) - to znaczy się może nastąpić ale zupełnie w innym terminie niż przewiduje to ogół.

Tak więc z rynkiem nie wygrasz - chyba że przypadkiem :wink: , ale i tak na długą metę jesteśmy skazani na porażkę :wink:

Tak więc - spokój, luz i bez nerwów - na tym jedynie można wygrać.

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1091980

Zamierzam kupić kostkę brukowš, jeŸdziłem trochę po hurtowniach i doradzili mi żebym poczekał do wiosny bo będš spore promocje. I wydaje mi się, że tak jest bo w tamtym roku od wiosny pojawiło się mnóstwo promocji na przeróżne materiały budowlane. Jakoœ między sobš producenci muszš konkurować. Także ceny obowišzujš do końca marca bo w kwietniu będš niższe.
https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1091989

Ot i strachy na lachy :D Od 3 sezonów obserwuję i kupuję materiały budowlane, co roku w okolicach właśnie lutego-marca pojawiają się tego typu niusy, po czym rozpoczyna się gonitwa za "podobno drożejącymi" materiałami... Sam w tym uczestniczyłem w 2004 roku, teraz wiem że zupełnie niepotrzebnie. Zwróćcie uwagę, że większość materiałów od 3 lat stoi na tym samym cenowym poziomie: dachówka, materiały na ściany, okna, beton... Nawet wejście do UE tego nie rozfalowało, a wtedy to dopiero było "się nakręcanie"! Co ciekawe: nawet jeśli jakiś element tej wielkiej machiny, jaką jest budowa, zdrożeje o 10%, całość i tak będzie kosztowała te same pieniądze :wink: Naprawdę!

Nie do końca jest to prawdą. Trzeba odróżnić cenę katalogową (wyjściową) od rzeczywistej ceny sprzedaży.

Tzw. cena katalogowa bywa przeważnie pomniejszana o udzielane rabaty. W sezonie te rabaty są niższe.

Tak jak z samochodami. Cena jest stała ale w od listopada do marca realne ceny są płynne.

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1092005

...Nie do końca jest to prawdą. Trzeba odróżnić cenę katalogową (wyjściową) od rzeczywistej ceny sprzedaży.

Tzw. cena katalogowa bywa przeważnie pomniejszana o udzielane rabaty. W sezonie te rabaty są niższe....

I o to wlasnie chodzi. Realny koszt zakupu przy niezmiennej cenie z katalogu bedzie wyzszy i bedzie sie powiekszal do jesieni - wraz z wzrastajacym popytem na towar. Normalna praktyka od lat stosowana i co sie dziwic? Teraz rezygnuje sie z czesci zysku bo popytu brak a pozniej dlaczego odejmowac sobie skoro i tak sie sprzeda?

Poza tym nastapily juz ruchy cen - pierwsze w styczniu - dotyczace mojej branzy - jeszcze nie mialy przelozenia na cene oferowana mnie i pozniej klientowi ale niebawem sie to zmieni. I skoro zabiora mi czesc dealerki to dlaczego mam nie zmniejszyc rabatow by wyjsc na swoje? Majac zbyt i prace zagwarantowana :)

Wiec trzymac reke na pulsie i kupowac kupowac i jeszcze raz kupowac :) Moze nie przed 1 kwietnia bo to wesola data ;) ale jak sadze zaopatrzyc sie w jak najwiecej materialow do konca maja czy czerwca.

Aaaaa.....i obserwowac rynek walutowy. Wiekszosc kalkulacji zostala zrobiona przy Euro nie przekraczajacym 4,20 - jak zacznie byc wyzsze - podwyzki wrecz pewne jak w banku ;)

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1092022

ostatnio odebralem wycene na dachowke, i Pani powiedziala tak:

dchowka ceramiczna rustykalna stoi niezmiennie przez caly rok, w tamtym roku latem byla promocja na dachowke czerwona ;)

czyli chyba warto poczekac ? byc moze latem bedzie wyscig cen a nie tylko wyscig inwestorow po materialy ? ;)

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1092040

I o to właśnie chodzi :wink: Mniej patrz, autorze wątku, na ceny katalogowe i ewentualne ich wahnięcia, koncentruj się na negocjowaniu z dostawcami materiałów, takimi jak Jareko (pozdrawiam) :wink: Podchodź ich, kokietuj, oczarowuj, strasz, zniechęcaj, wycofuj się, wracaj, mam gotówką, wywlekaj puste kieszenie :D :D Rób to okrągły rok, bez względu na sezonowe ruchy cen w katalogach. To Twoje prawo i wręcz budowlany obowiązek :wink:

Natomiast fakt, że warto śledzić kursy walut. Ostatnie sezony przyzwyczaiły nas do umacniania się złotego, nie będzie tak zawsze (kto nie wierzy niech spojrzy w oczy paru znanym i lubianym chłopakom z sejmu...).

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1092057

ostatnio odebralem wycene na dachowke, i Pani powiedziala tak:

dchowka ceramiczna rustykalna stoi niezmiennie przez caly rok, w tamtym roku latem byla promocja na dachowke czerwona ;)

czyli chyba warto poczekac ? byc moze latem bedzie wyscig cen a nie tylko wyscig inwestorow po materialy ? ;)

Na dachówkę czerwoną, to promocja trwała jakieś 3 miesiące. Natomiast na wszystkie pozostałe kolory specjalna promocja była przez dwa tygodnie lipca. Natrafiłem na nią przypadkowo i kupiłem dachówkę czarnobrązową (czyli najdroższą z "polskich" Robenów) z 26% rabatem (2,36zł netto za sztukę, czyli 30zł za m2).

PS. Samemu nie kupuje niczego na zapas. Wyjatek zrobiłem tylko dla styropianu.

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1092105

Ja mogę się wypowiedzieć w temacie dachów.

Dachówki ceramiczne staniały w ciągu ostatnich dwóch lat o 20-30%.

Obecne promocje są przewidziane na cały rok.

Dachówki cementowe np. EURONIT są tańsze w obecnej promocji ok. 20% i powinno tak zostać.

Blachodachówki również są tańsze niż w zeszłym roku. Ale chodzą pogłoski, że niedługo może się to zmienić i zaczną drożeć, ze względu na większy koszt surowców.

Obecnie bardzo korzystnie można kupić gont bitumiczne KATEPAL. Myślę, że w sezonie może już nie być takich cen. Przykładowo gont ROCKY - kosztujący ok. 40zł/m2 - obecnie można kupić za 25,00 zł/m2.

Podwyżki lub wycofanie z promocji może być spowodowane wysokim popytem. Trudno to przewidzieć, ale po ilośći sporządzonych w tym roku wycen mogę przypuszczać, że sprzedaż w tym roku będzie większa.

W sezonie może się pojawić kilka dodatkowych promocji "extra".

Podobnie jak w 2005 r. na dachówki ceramiczne Ruppa SIRIUSA lub ROBENA. Promocje te kończyły się dosyć szybko, a na materiał zakupiony w końcu promocji trzeba było czekać kilka miesięcy.

Podobna do zeszłorocznej promocja na ROBENA Średzka miedziana angoba (27,70 zł/m2) trwa od lutego 2006 i podobno moce produkcyjne zapewnią jej bezproblemową dostępność przez cały rok.

Obecnie bez krzyczących promocji można zakupić w dobrych cenach dachówki cementowe EURONIT i doskonałe dachówki ceramiczne CREATON.

Na "wariata" nie ma co kupować.

Chyba, że jest się przekonanym o swoim wyborze.

Planującym krycie dachów blachodachówką lub gontem bitumicznym, proponuję rozważyć zakup tych materiałów w najbliższym czasie.

W tym roku konkretnie podrożały TYTAN-CYNK i MIEDŹ = blachy i rynny.

Od 1 kwietnia drożeją o 4% okna dachowe FAKRO.

W nowych cenach będą już okna o nowych parametrach (grubsze oblachowanie i lepsze U szyby = 1,0

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/50534-masowe-podwy%C5%BCki-od-1-kwietnia/#findComment-1092633