Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak planu zagospodarowania a zakup połowy działki

mientowy

Recommended Posts

witam,

mam następujący problem - chcę kupic działkę, która jest połową innej działki. w gminie i starostwie widnieje to jako całość, na druga połówkę jest już chętny - zapłacił, umowa spisana notarialnie. co zrobić aby stać się właścicielem drugiej połówki w świetle prawa? czy taką moc nadaje umowa notarialnie spisana? a co w takim przypadki z wpisem do ewidencji gruntów/ksiąg wieczystych? geodeta podzelił ta działkę - widziałem wstępny projekt podziału nieruchomości, urzędnicy jednak o niczym nie wiedzą. czy przeszkodą formalną dla zgłoszenia takiego podziału jest brak planu zagospodarowania - jak twierdzi geodeta? jaki powiniem być mój następny krok, aby po skończeniu budowy KTOŚ nie przyszedł do mnie do domu i nie pokazał papiera, że to ON jest właścicielem? z góry dziękuję za wszelkie porady.

Jezeli nie ma prawomocnej dcyzji o podziale to nie możesz kupic dzialki która jest połowa innej działki. Możesz co najwyżej kupić udział w całej działce. Rzeczywiście jeżeli nie ma planu, a w ewidencji jest może zapis że jest to działka rolna to podział będzie mógł byc przeprowadzony jako rolny(pow. dz. min 3000m.kw.).

Chyba, że kupujecie udziały a potem do sądu i zniesienie współwłasności, a w ogóle to jeżeli nie ma planu to wystąp o decyzję o warunkizabudowy, bo być może nic tam nie będziesz mógł wybudować.

I jeszce jedno, wstępny projekt podziału nie oznacza że już podzielono działkę, do tego to jescze długa droga.

Naprawdę trudno ustalić stan faktyczny.

1. Bo jeśli POŁOWĘ działki (a nie połowę udziału w całości) ktoś kupił, i to notarialnie, to wskazywało by na to, że podział został dokonany. Oznaczałoby to, że jest nie tylko postanowienie o pozytywnym zaopiniowaniu wstępnego projektu podziału, ale i decyzja podziałowa - i to prawomocna.

Wpisy zmian (do ewidencji gruntów i w KW) mają to do siebie, że następują z opóźnieniem. Nie jest to moim zdaniem przeszkodą do zawarcia aktu - jeśli oczywiście notariusz uzna, że dokumenty, które mu dostarczy właściciel (i które jest sam w stanie uzupełnić) są wiarygodne.

2. Ale jeśli jest tak, jak poinformował cię geodeta, czyli prawnie podziału nie ma, poprzednik kupił współwłasność całości, to i ciebie czeka to samo. Wtedy poważnie się zastanów.

Wystąp o WZ. Bez nich żaden urząd nie wyda ci pozwolenia na budowę. Wtedy dowiesz się nie tylko czy zabudowa jest możliwa, ale czy możliwy jest również podział działki.

dzięki za odpowiedzi

drugi "współwłaściciel" nie kupił udziałów tylko pół działki - widziałem umowę kupna z nowym numerem działki (tym po podziale). czy w takim razie taka umowa potwierdzona notarialnie ma jakieś przełożenie na formę własności tej działki i zapisy w KW i ewidencji gruntów. notariusz weryfikuje jakoś to co jest mu przedstawiane, tzn. sprawdza stan faktyczny w urzędach, czy raczej kasuje za swoją obecność przy podpisaniu umowy? Czy "odrolnienie" działki może być dokonane w każdej chwili, czy tylko przy zmianie planu zagospodarowania? JEśli tak, to tłumaczyłoby całą sprawę - działka jest rolna (sprawdziliśmy w gminie), właściciel chce sprzedać ją w dwóch częściach, zeby to zrobić musi ją podzielić, nie może jednak podzielić bo po podziale powierzchnie pojedynczych działek wynoszą ok. 30 i 20 arów. wiec czeka na zatwierdzenie planu, który zmienia działkę z rolnej na budowlaną. wtedy nie będzie żadnych przeszkód przy podziale, geodeta zgłosi ten fakt gdzie trzeba. nie wiem,nigdy nie miałem do czynienia z takimi sprawami, wiec jestem całkiem zielony ale tak sobie to wczoraj wymyśliłem. czy takie wyjaśnienie jest logiczne?

(właściciel całości nie naciska na zakup, od tego który kupił pierwszą połówkę już skasował należność)

Jednej rzeczy nie rozumię, notariusz nie mógł spiać aktu nptarialnego kupna działki jeżeli nie został do końca przeprowadzony podział nieruchomosci. Bycćmoże jest to umowa przyżeczenia sprzedazy działki ale dopiero po podziale i tu się dziwię kupującemu, że już zapłacił całą kwotę. Radzę poczekać na plan, a jeżeli Ci bardzo zależy to spisz u notariusza akt przedwstępny kupna działki i zapłać zadatek np. w wysokosco 10% wartości działki.

Jednej rzeczy nie rozumię, notariusz nie mógł spiać aktu nptarialnego kupna działki jeżeli nie został do końca przeprowadzony podział nieruchomosci. Bycćmoże jest to umowa przyżeczenia sprzedazy działki ale dopiero po podziale i tu się dziwię kupującemu, że już zapłacił całą kwotę. Radzę poczekać na plan, a jeżeli Ci bardzo zależy to spisz u notariusza akt przedwstępny kupna działki i zapłać zadatek np. w wysokosco 10% wartości działki.

Janaro - jestes wielki/-ka!

Teraz rozjasnilo mi sie w glowie - jest dokladnie jak piszesz!

Zona sprawdzila ta umowe - sprzdajacy i kupujacy deklaruja sie costam costam - po uchwaleniu planu zagospodarowania! sa zapisy o karach w razie wycofania sie ktorej ze stron. itd.

czyli ze tak naprawde to wlascicielem dzialki nie bede dopoki nie uchwala planu (juz trwa to 5 lat i moze potrwac koleje 5 - rok temu wojt obiecywal ze uchwala to do konca 2005 r i dlaej czekamy)? jeszcze jedno pytanie - czy po podpisaniu takiej umowy przedwstepnej moge ruszac z budowa? chyba nie bardzo - nie jestem wlascicielem, dzialka jest rolna, WZ dostanie tylko wlasciciel i to na cala dzialke a nie na dwie polowki, pozwolenia na budowe tez nie uzyskam. czy jednak?

Mientowy

Sprawdź stan prawny nieruchomości i jeśli chcesz, żebyśmy spróbowali ci pomóc, to napisz o tym co jest - czyli dokumentach, a nie relacjach o tym, co zdaniem sprzedającego jest, a w rzeczywistości nie ma.

Odpowiedzi na ostatnie pytania:

1. Czy dostaniesz WZ? Tak, może je dostać nie tylko właściciel, ale każdy, kto się o to zwróci.

2. Czy musisz być właścicielem działki, aby móc starać się o pozwolenie na budowę? Nie. Wystarczy, że złożysz oświadczenie, że masz prawo do dysponowania działką na cele budowlane. Poczytaj, jakie są formy własności lub posiadania, które uprawniają do złożenia takiego oświadczenia zgodnie z prawdą (prawem). Pamiętaj jednak, że to co na gruncie należy do właściciela. Musiałbyś zawrzeć ze sprzedającym naprawdę dobrą, zabezpieczajacą twoje interesy, umowę.

Sprawa nie dawała mi spokoju przez 2 dni - stąd ten entuzjazm :)

Od strony prawnej sprawa wygląda tak (stan wg urzędu): jest to działka rolna o pow. ok. 50 arów, w projekcie planu przewidziana pod zabudowę jednorodzinna. Oficjalnie nikt nic nie wie o jakimkolwiek podziale. W ewidencji gruntów figuruje jako całość. Nie jest obciążona, człowiek który ją oferuje jest jedynym właścicielem - tutaj nie ma żadnego haczyka.

Ten który juz zapłacił za swoją część spisał z właścicielem umowę kupna-sprzedaży, którą po paru m-cach potwierdzili notarialnie na jego :) oczywiście koszt. Umowę przedwstępną, naturalnie.

Z tego co poczytałem m. in. tu na forum wynika,że w takim przypadku facet musi siedzieć i czekać aż uchwalą plan, zrobi się podział działki i dopiero wtedy stanie się formalnym właścicielem gruntu. czy jednak rzeczywiście trzeba na to czekać, czy w takiej sytuacji nie można ruszac z budową - mając w ręku notarialnie potw. umowę przedwstępną? może na jej podstawie otrzymam pozwolenie na budowe?

mientowy

1. podział działki można przeprowadzić tylko i wyłącznie na podstawie aktualnego planu zagospodarowania lub warunków zabudowy - z tego co słyszę robią plan, ale trwa to kilka lat, - rozwązanie - składasz wniosek moze i właściel (najlepiej ty bo potem wykorzystasz to do zgody na budowę) , wniosek na warunki zostanie przez urząd zawieszony w związku z opracowywanym planem ale mogą zawiesić nie dłużej niż na 12 miesięcy a potem jak nie ustalą planu muszą wydać warunki,

aby można było dostać pozytywne warunki zabudowy musi być spełnione wiele warunków, o tym poczytaj w postach warunki zabudowy,

2, na podsatwie warunków zabudowy właściciel występuje do gminy z wnioskiem opiniującym podział nieruchomości - do niego dołaczone są wstępne mapki podziału opracowane przez geodetę, jak jest decyzja opinijaca przeprowadza się podział - ustalenia granic z sąsiadami, zgłoszenie do geodezji itd, następnie występuje się do gminy o podział, i na podstawie wydanej decyzji można dokonać dopiero podziału i wyłaczenia częsci działki do nowej księgi wieczystej itd.

Moja rada, wystąp o warunki - ale sprawdz czy jest spełniony warunek że otrzymasz pozytywną opinię bo teren moze być ewidentnie rolny wtedy musisz sobie odpuścić tą działkę.

Z tego co napisałes z kimś jest podpisana umowa przedwstępna, prawnie można wprowadzić współudział na działkę, uzyskać warunki i pozwolenie na budowę, a potem walczyć np sądownie o zniesienie współwłasności ale to już wyższa szkoła jazdy.

Jeżli bardzo zależy ci na działce mozecie z tym kimś kupić działkę wspólnie jako współwłasność i przeprowadzić normalny zapis notarialny o kupnie z dołaczoną mapką udziałów, ona zostanie dołaczona do akt księgi wieczystej, także każdy ma zapewnioną swoją częsć, no i kiedyś po wybudowanie zrobić zniesienie współwłasności, notarialnie lub sądownie.

Jeszce jedno , nie wybudujesz nic jak nie ma planu ani warunków zabudowy, nikt ci nie da zgody, także podstawa do wszelkich diałań jest plan lub warunki.

Ja właśnie kupuję połowę działki i w imieniu właściciela załatwiam podział dla działki która nie ma planu zagospodarowania.

Powodzenia :):)

Po co sobie aż tak życie komplikować. Podziału dokonuje geodeta, który sporzadza odpowiednią mapę, a później to trzeba się dowiedziec u notariusza co należy mieć ze sobą do sporządzenia aktu notarialnego przenoszącego własność wydzielonej nieruchomości. Po sporządzeniu aktu jesteś właścicielem nieruchomości, dla której trzeba założyć księgę wieczystą (często te sprawy załatwia notariusz), wydaje mi się, że po założeniu księgi wydział ksiąg wieczystych wysyła zawiadomienie do starostwa ( ale tu nie mam pewności). Jak nie ma planu zagospodarowania i gmina nie podjęła uchwały o przystąpieniu do jego opracowania, to składasz w gminie wniosek o wydanie warunków zabudowy. Ważne jest, aby w tym wniosku wpisać wszystkie inwestycje, które planujesz, czyli np. jeśli garaż ma być oddzielnym budynkiem, to trzeba go wpisać, szambo lub oczyszczalnię, przyłącze wodne i energetyczne. To postępowanie o wydanie warunków zabudowy jest dość długotrwałe ( do 2 miesięcy), potem jeszcze pozwolenie na budowę - do miesiąca, ale wszystko jest do zrobienia.

pozdrawiam

andrea_l

mientowy

1. podział działki można przeprowadzić tylko i wyłącznie na podstawie aktualnego planu zagospodarowania lub warunków zabudowy - z tego co słyszę robią plan, ale trwa to kilka lat, - rozwązanie - składasz wniosek moze i właściel (najlepiej ty bo potem wykorzystasz to do zgody na budowę) , wniosek na warunki zostanie przez urząd zawieszony w związku z opracowywanym planem ale mogą zawiesić nie dłużej niż na 12 miesięcy a potem jak nie ustalą planu muszą wydać warunki,

aby można było dostać pozytywne warunki zabudowy musi być spełnione wiele warunków, o tym poczytaj w postach warunki zabudowy,

2, na podsatwie warunków zabudowy właściciel występuje do gminy z wnioskiem opiniującym podział nieruchomości - do niego dołaczone są wstępne mapki podziału opracowane przez geodetę, jak jest decyzja opinijaca przeprowadza się podział - ustalenia granic z sąsiadami, zgłoszenie do geodezji itd, następnie występuje się do gminy o podział, i na podstawie wydanej decyzji można dokonać dopiero podziału i wyłaczenia częsci działki do nowej księgi wieczystej itd.

Moja rada, wystąp o warunki - ale sprawdz czy jest spełniony warunek że otrzymasz pozytywną opinię bo teren moze być ewidentnie rolny wtedy musisz sobie odpuścić tą działkę.

Z tego co napisałes z kimś jest podpisana umowa przedwstępna, prawnie można wprowadzić współudział na działkę, uzyskać warunki i pozwolenie na budowę, a potem walczyć np sądownie o zniesienie współwłasności ale to już wyższa szkoła jazdy.

Jeżli bardzo zależy ci na działce mozecie z tym kimś kupić działkę wspólnie jako współwłasność i przeprowadzić normalny zapis notarialny o kupnie z dołaczoną mapką udziałów, ona zostanie dołaczona do akt księgi wieczystej, także każdy ma zapewnioną swoją częsć, no i kiedyś po wybudowanie zrobić zniesienie współwłasności, notarialnie lub sądownie.

Jeszce jedno , nie wybudujesz nic jak nie ma planu ani warunków zabudowy, nikt ci nie da zgody, także podstawa do wszelkich diałań jest plan lub warunki.

Ja właśnie kupuję połowę działki i w imieniu właściciela załatwiam podział dla działki która nie ma planu zagospodarowania.

Powodzenia :):)

-> Eugeniusz -dzięki!

Ad. 1 - czyli podział działki można przeprowadzić TYLKO, jeśli obowiązuje plan zagospodarowania - w mojej sytuacji muszę czekać aż coś uchwalą?

Wniosek o warunki składam dla CAŁEJ działki, tak? Czy mam coś wspominać o zamiarze podziału? Bo jeżeli ja wystąpię o warunki i zrobi to ten drugi króry już kupił to czy gmina bierze to pod uwagę?

pozdrawiam

Składasz dla całej działki, taka występuje w gminie i jak pobierzesz mapy ze składnicy map będzie tam funkcjonować jako cała działka. Najlepiej dogadać się z tamtym co już podpisał umowę i wystąpić wspólnie i od razu zaplanować ileś tam budynków aby pasowało do podziału, a moze już tamten wystąpił o WZ??

hm, z tego co mi wiadomo chodzi o podział działki ze względu na powstałe dwa budynki lub wydzielenie budynku już powstałego. Także to dotyczy właściciela.

Czyń jak uważasz ja własnie dzisiaj uprawomocniłem WZ 8) 8) , i jutro skłdam ponownie o podział - wcześniej jak złożyłem wniosek o podział to okazało się że warunki muszą być prawomocne jak się składa o podział.

Moja propozycja - dowiaduj się na bieząco kto prowadzi i jaki jest etap WZ inaczej będzie wniosek ciągle spadał na spód sterty dokumentów na biurku urzędnika :wink: :wink:

Wniosek o podział musi złożyć właściciel, ty to możesz załatwiać na podstawie upoważnienia, ale wniosek on podpisuje.