mientowy 22.03.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 witam,mam następujący problem - chcę kupic działkę, która jest połową innej działki. w gminie i starostwie widnieje to jako całość, na druga połówkę jest już chętny - zapłacił, umowa spisana notarialnie. co zrobić aby stać się właścicielem drugiej połówki w świetle prawa? czy taką moc nadaje umowa notarialnie spisana? a co w takim przypadki z wpisem do ewidencji gruntów/ksiąg wieczystych? geodeta podzelił ta działkę - widziałem wstępny projekt podziału nieruchomości, urzędnicy jednak o niczym nie wiedzą. czy przeszkodą formalną dla zgłoszenia takiego podziału jest brak planu zagospodarowania - jak twierdzi geodeta? jaki powiniem być mój następny krok, aby po skończeniu budowy KTOŚ nie przyszedł do mnie do domu i nie pokazał papiera, że to ON jest właścicielem? z góry dziękuję za wszelkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 22.03.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Jezeli nie ma prawomocnej dcyzji o podziale to nie możesz kupic dzialki która jest połowa innej działki. Możesz co najwyżej kupić udział w całej działce. Rzeczywiście jeżeli nie ma planu, a w ewidencji jest może zapis że jest to działka rolna to podział będzie mógł byc przeprowadzony jako rolny(pow. dz. min 3000m.kw.).Chyba, że kupujecie udziały a potem do sądu i zniesienie współwłasności, a w ogóle to jeżeli nie ma planu to wystąp o decyzję o warunkizabudowy, bo być może nic tam nie będziesz mógł wybudować.I jeszce jedno, wstępny projekt podziału nie oznacza że już podzielono działkę, do tego to jescze długa droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 22.03.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Naprawdę trudno ustalić stan faktyczny. 1. Bo jeśli POŁOWĘ działki (a nie połowę udziału w całości) ktoś kupił, i to notarialnie, to wskazywało by na to, że podział został dokonany. Oznaczałoby to, że jest nie tylko postanowienie o pozytywnym zaopiniowaniu wstępnego projektu podziału, ale i decyzja podziałowa - i to prawomocna.Wpisy zmian (do ewidencji gruntów i w KW) mają to do siebie, że następują z opóźnieniem. Nie jest to moim zdaniem przeszkodą do zawarcia aktu - jeśli oczywiście notariusz uzna, że dokumenty, które mu dostarczy właściciel (i które jest sam w stanie uzupełnić) są wiarygodne.2. Ale jeśli jest tak, jak poinformował cię geodeta, czyli prawnie podziału nie ma, poprzednik kupił współwłasność całości, to i ciebie czeka to samo. Wtedy poważnie się zastanów.Wystąp o WZ. Bez nich żaden urząd nie wyda ci pozwolenia na budowę. Wtedy dowiesz się nie tylko czy zabudowa jest możliwa, ale czy możliwy jest również podział działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 23.03.2006 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 dzięki za odpowiedzidrugi "współwłaściciel" nie kupił udziałów tylko pół działki - widziałem umowę kupna z nowym numerem działki (tym po podziale). czy w takim razie taka umowa potwierdzona notarialnie ma jakieś przełożenie na formę własności tej działki i zapisy w KW i ewidencji gruntów. notariusz weryfikuje jakoś to co jest mu przedstawiane, tzn. sprawdza stan faktyczny w urzędach, czy raczej kasuje za swoją obecność przy podpisaniu umowy? Czy "odrolnienie" działki może być dokonane w każdej chwili, czy tylko przy zmianie planu zagospodarowania? JEśli tak, to tłumaczyłoby całą sprawę - działka jest rolna (sprawdziliśmy w gminie), właściciel chce sprzedać ją w dwóch częściach, zeby to zrobić musi ją podzielić, nie może jednak podzielić bo po podziale powierzchnie pojedynczych działek wynoszą ok. 30 i 20 arów. wiec czeka na zatwierdzenie planu, który zmienia działkę z rolnej na budowlaną. wtedy nie będzie żadnych przeszkód przy podziale, geodeta zgłosi ten fakt gdzie trzeba. nie wiem,nigdy nie miałem do czynienia z takimi sprawami, wiec jestem całkiem zielony ale tak sobie to wczoraj wymyśliłem. czy takie wyjaśnienie jest logiczne? (właściciel całości nie naciska na zakup, od tego który kupił pierwszą połówkę już skasował należność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 23.03.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jednej rzeczy nie rozumię, notariusz nie mógł spiać aktu nptarialnego kupna działki jeżeli nie został do końca przeprowadzony podział nieruchomosci. Bycćmoże jest to umowa przyżeczenia sprzedazy działki ale dopiero po podziale i tu się dziwię kupującemu, że już zapłacił całą kwotę. Radzę poczekać na plan, a jeżeli Ci bardzo zależy to spisz u notariusza akt przedwstępny kupna działki i zapłać zadatek np. w wysokosco 10% wartości działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 23.03.2006 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jednej rzeczy nie rozumię, notariusz nie mógł spiać aktu nptarialnego kupna działki jeżeli nie został do końca przeprowadzony podział nieruchomosci. Bycćmoże jest to umowa przyżeczenia sprzedazy działki ale dopiero po podziale i tu się dziwię kupującemu, że już zapłacił całą kwotę. Radzę poczekać na plan, a jeżeli Ci bardzo zależy to spisz u notariusza akt przedwstępny kupna działki i zapłać zadatek np. w wysokosco 10% wartości działki. Janaro - jestes wielki/-ka! Teraz rozjasnilo mi sie w glowie - jest dokladnie jak piszesz! Zona sprawdzila ta umowe - sprzdajacy i kupujacy deklaruja sie costam costam - po uchwaleniu planu zagospodarowania! sa zapisy o karach w razie wycofania sie ktorej ze stron. itd. czyli ze tak naprawde to wlascicielem dzialki nie bede dopoki nie uchwala planu (juz trwa to 5 lat i moze potrwac koleje 5 - rok temu wojt obiecywal ze uchwala to do konca 2005 r i dlaej czekamy)? jeszcze jedno pytanie - czy po podpisaniu takiej umowy przedwstepnej moge ruszac z budowa? chyba nie bardzo - nie jestem wlascicielem, dzialka jest rolna, WZ dostanie tylko wlasciciel i to na cala dzialke a nie na dwie polowki, pozwolenia na budowe tez nie uzyskam. czy jednak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 23.03.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 MientowySprawdź stan prawny nieruchomości i jeśli chcesz, żebyśmy spróbowali ci pomóc, to napisz o tym co jest - czyli dokumentach, a nie relacjach o tym, co zdaniem sprzedającego jest, a w rzeczywistości nie ma.Odpowiedzi na ostatnie pytania:1. Czy dostaniesz WZ? Tak, może je dostać nie tylko właściciel, ale każdy, kto się o to zwróci.2. Czy musisz być właścicielem działki, aby móc starać się o pozwolenie na budowę? Nie. Wystarczy, że złożysz oświadczenie, że masz prawo do dysponowania działką na cele budowlane. Poczytaj, jakie są formy własności lub posiadania, które uprawniają do złożenia takiego oświadczenia zgodnie z prawdą (prawem). Pamiętaj jednak, że to co na gruncie należy do właściciela. Musiałbyś zawrzeć ze sprzedającym naprawdę dobrą, zabezpieczajacą twoje interesy, umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 23.03.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Janaro - jestes wielki/-ka! Bez przesady, starałem się tylko w miarę możliwości i wiedzy pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 23.03.2006 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Sprawa nie dawała mi spokoju przez 2 dni - stąd ten entuzjazm Od strony prawnej sprawa wygląda tak (stan wg urzędu): jest to działka rolna o pow. ok. 50 arów, w projekcie planu przewidziana pod zabudowę jednorodzinna. Oficjalnie nikt nic nie wie o jakimkolwiek podziale. W ewidencji gruntów figuruje jako całość. Nie jest obciążona, człowiek który ją oferuje jest jedynym właścicielem - tutaj nie ma żadnego haczyka. Ten który juz zapłacił za swoją część spisał z właścicielem umowę kupna-sprzedaży, którą po paru m-cach potwierdzili notarialnie na jego oczywiście koszt. Umowę przedwstępną, naturalnie. Z tego co poczytałem m. in. tu na forum wynika,że w takim przypadku facet musi siedzieć i czekać aż uchwalą plan, zrobi się podział działki i dopiero wtedy stanie się formalnym właścicielem gruntu. czy jednak rzeczywiście trzeba na to czekać, czy w takiej sytuacji nie można ruszac z budową - mając w ręku notarialnie potw. umowę przedwstępną? może na jej podstawie otrzymam pozwolenie na budowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.03.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 mientowy 1. podział działki można przeprowadzić tylko i wyłącznie na podstawie aktualnego planu zagospodarowania lub warunków zabudowy - z tego co słyszę robią plan, ale trwa to kilka lat, - rozwązanie - składasz wniosek moze i właściel (najlepiej ty bo potem wykorzystasz to do zgody na budowę) , wniosek na warunki zostanie przez urząd zawieszony w związku z opracowywanym planem ale mogą zawiesić nie dłużej niż na 12 miesięcy a potem jak nie ustalą planu muszą wydać warunki, aby można było dostać pozytywne warunki zabudowy musi być spełnione wiele warunków, o tym poczytaj w postach warunki zabudowy, 2, na podsatwie warunków zabudowy właściciel występuje do gminy z wnioskiem opiniującym podział nieruchomości - do niego dołaczone są wstępne mapki podziału opracowane przez geodetę, jak jest decyzja opinijaca przeprowadza się podział - ustalenia granic z sąsiadami, zgłoszenie do geodezji itd, następnie występuje się do gminy o podział, i na podstawie wydanej decyzji można dokonać dopiero podziału i wyłaczenia częsci działki do nowej księgi wieczystej itd. Moja rada, wystąp o warunki - ale sprawdz czy jest spełniony warunek że otrzymasz pozytywną opinię bo teren moze być ewidentnie rolny wtedy musisz sobie odpuścić tą działkę. Z tego co napisałes z kimś jest podpisana umowa przedwstępna, prawnie można wprowadzić współudział na działkę, uzyskać warunki i pozwolenie na budowę, a potem walczyć np sądownie o zniesienie współwłasności ale to już wyższa szkoła jazdy. Jeżli bardzo zależy ci na działce mozecie z tym kimś kupić działkę wspólnie jako współwłasność i przeprowadzić normalny zapis notarialny o kupnie z dołaczoną mapką udziałów, ona zostanie dołaczona do akt księgi wieczystej, także każdy ma zapewnioną swoją częsć, no i kiedyś po wybudowanie zrobić zniesienie współwłasności, notarialnie lub sądownie. Jeszce jedno , nie wybudujesz nic jak nie ma planu ani warunków zabudowy, nikt ci nie da zgody, także podstawa do wszelkich diałań jest plan lub warunki. Ja właśnie kupuję połowę działki i w imieniu właściciela załatwiam podział dla działki która nie ma planu zagospodarowania. Powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea_l 28.03.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Po co sobie aż tak życie komplikować. Podziału dokonuje geodeta, który sporzadza odpowiednią mapę, a później to trzeba się dowiedziec u notariusza co należy mieć ze sobą do sporządzenia aktu notarialnego przenoszącego własność wydzielonej nieruchomości. Po sporządzeniu aktu jesteś właścicielem nieruchomości, dla której trzeba założyć księgę wieczystą (często te sprawy załatwia notariusz), wydaje mi się, że po założeniu księgi wydział ksiąg wieczystych wysyła zawiadomienie do starostwa ( ale tu nie mam pewności). Jak nie ma planu zagospodarowania i gmina nie podjęła uchwały o przystąpieniu do jego opracowania, to składasz w gminie wniosek o wydanie warunków zabudowy. Ważne jest, aby w tym wniosku wpisać wszystkie inwestycje, które planujesz, czyli np. jeśli garaż ma być oddzielnym budynkiem, to trzeba go wpisać, szambo lub oczyszczalnię, przyłącze wodne i energetyczne. To postępowanie o wydanie warunków zabudowy jest dość długotrwałe ( do 2 miesięcy), potem jeszcze pozwolenie na budowę - do miesiąca, ale wszystko jest do zrobienia.pozdrawiamandrea_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Notarisz własnie będzie wymagał decyzji gminy o podziale nieruchomości i do tego dazymy, notariusz nie ma prawa wydzielać częsci nnieruchomosci bez decyzji!!!!!!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 29.03.2006 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 mientowy 1. podział działki można przeprowadzić tylko i wyłącznie na podstawie aktualnego planu zagospodarowania lub warunków zabudowy - z tego co słyszę robią plan, ale trwa to kilka lat, - rozwązanie - składasz wniosek moze i właściel (najlepiej ty bo potem wykorzystasz to do zgody na budowę) , wniosek na warunki zostanie przez urząd zawieszony w związku z opracowywanym planem ale mogą zawiesić nie dłużej niż na 12 miesięcy a potem jak nie ustalą planu muszą wydać warunki, aby można było dostać pozytywne warunki zabudowy musi być spełnione wiele warunków, o tym poczytaj w postach warunki zabudowy, 2, na podsatwie warunków zabudowy właściciel występuje do gminy z wnioskiem opiniującym podział nieruchomości - do niego dołaczone są wstępne mapki podziału opracowane przez geodetę, jak jest decyzja opinijaca przeprowadza się podział - ustalenia granic z sąsiadami, zgłoszenie do geodezji itd, następnie występuje się do gminy o podział, i na podstawie wydanej decyzji można dokonać dopiero podziału i wyłaczenia częsci działki do nowej księgi wieczystej itd. Moja rada, wystąp o warunki - ale sprawdz czy jest spełniony warunek że otrzymasz pozytywną opinię bo teren moze być ewidentnie rolny wtedy musisz sobie odpuścić tą działkę. Z tego co napisałes z kimś jest podpisana umowa przedwstępna, prawnie można wprowadzić współudział na działkę, uzyskać warunki i pozwolenie na budowę, a potem walczyć np sądownie o zniesienie współwłasności ale to już wyższa szkoła jazdy. Jeżli bardzo zależy ci na działce mozecie z tym kimś kupić działkę wspólnie jako współwłasność i przeprowadzić normalny zapis notarialny o kupnie z dołaczoną mapką udziałów, ona zostanie dołaczona do akt księgi wieczystej, także każdy ma zapewnioną swoją częsć, no i kiedyś po wybudowanie zrobić zniesienie współwłasności, notarialnie lub sądownie. Jeszce jedno , nie wybudujesz nic jak nie ma planu ani warunków zabudowy, nikt ci nie da zgody, także podstawa do wszelkich diałań jest plan lub warunki. Ja właśnie kupuję połowę działki i w imieniu właściciela załatwiam podział dla działki która nie ma planu zagospodarowania. Powodzenia :) -> Eugeniusz -dzięki! Ad. 1 - czyli podział działki można przeprowadzić TYLKO, jeśli obowiązuje plan zagospodarowania - w mojej sytuacji muszę czekać aż coś uchwalą? Wniosek o warunki składam dla CAŁEJ działki, tak? Czy mam coś wspominać o zamiarze podziału? Bo jeżeli ja wystąpię o warunki i zrobi to ten drugi króry już kupił to czy gmina bierze to pod uwagę? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 29.03.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Jeżeli nie ma planu to można podzielić działkę równiez bez decyzji o warunkach, ale musi być spełnionych kilka warunków. Natomiast jeżeli gmina opracowywuje plan to trzeba poczekać.Można wystapić o decyzje o warunki, tylko trzeba podać że chodzi o budowę dwóch budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 29.03.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Składasz dla całej działki, taka występuje w gminie i jak pobierzesz mapy ze składnicy map będzie tam funkcjonować jako cała działka. Najlepiej dogadać się z tamtym co już podpisał umowę i wystąpić wspólnie i od razu zaplanować ileś tam budynków aby pasowało do podziału, a moze już tamten wystąpił o WZ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 29.03.2006 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Z tego co wiem tamten nie występował o WZ. Ma gdzie mieszkac, ta dzialke kupil bo chce sie budowac a na starej prowadzi tez dzialalnosc wiec mu ciasno.Janaro -> a co należy spełnić żeby podzielić dzialke bez WZ/planu zagosp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 29.03.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Mientowy - niestety nie mogę teraz znaleść ustawy o gospodarce nieruchomościami(gdzieś się zapodziała), ale tam jest mowa że podział może nastąpić jeżeli jest zgodny z odrębnymi przepisami (chodzi przede wszystkim o prawo budowlane). Jak tylko znaję to podam artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 30.03.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 hm, z tego co mi wiadomo chodzi o podział działki ze względu na powstałe dwa budynki lub wydzielenie budynku już powstałego. Także to dotyczy właściciela. Czyń jak uważasz ja własnie dzisiaj uprawomocniłem WZ , i jutro skłdam ponownie o podział - wcześniej jak złożyłem wniosek o podział to okazało się że warunki muszą być prawomocne jak się składa o podział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 31.03.2006 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Witam dzis złożyłem papiery o WZ, obiecuja szybką decyzje - szybko to w urzędniczym jezyku 2 m-ce. moge poczekac - byle byla pozytywna jak beda WZ to zloze wniosek o podzial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 01.04.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Moja propozycja - dowiaduj się na bieząco kto prowadzi i jaki jest etap WZ inaczej będzie wniosek ciągle spadał na spód sterty dokumentów na biurku urzędnika Wniosek o podział musi złożyć właściciel, ty to możesz załatwiać na podstawie upoważnienia, ale wniosek on podpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts