Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowanie kaloryfera szafkami w kuchni

malgosimi

Recommended Posts

czy lepiej go odinstalować ( brrr... to by się pewnie wiązało z lażeniem po zgodę developera), czy zostawić, zabudować szafką (chodzi też o szafkę z piekarnikiem - więc i odsunąć z 10 cm od ściany) i zrobić jakiestam wymagane otwory w blacie? (może ktoś wie, czy to muszą być jakieś okreslone otwory?)

• 4 weeks później...
czesc.ja mam od 4 lat w kuchni zabudowany kaloryfer,front szafki mam wypełniony imitacja ratanu zeby ciepło wydostawalo sie na zewnątrz ,u gory w blacie mieli wstawic kratke ,ale ja nie zgodzilam sie brzydko wygladaloby i pelno okruchow by przez nia wpadało.faktycznie w szfce jest ciepło,więc trzymam w niej pojemniki itp,a na noc otwieram szafkę na osciez zeby jak najmniej ciepła szło za szafki,a tak poza tym jest ok i nawet ladnie wygląda .pozdrawiam

Od 7 lat mam zabudowany kaloryfer w kuchni. Nie ma żadnych otworów. Jest zabudowany szafką z produktami spożywczymi. Szkoda tylko, że panowie zapomnieli go zakręcić bo mi się zimą mąka podgrzewa :wink:

Pozdrawiam

jj

nie masz podzielników?

a zakręcić, to sama powinnaś

jacy panowie mieli ci to zrobić?

• 1 year później...
U mojej znajomej kaloryfer w całości zabudowany jest normalną szafką kuchenną, której blat stanowi jednoczesnie parapet, a w nim podłuzne otwory z metalową kratką wentyl., przez którą do góry idzie ciepłe powietrze. Myślę, że to calkiem niezły pomysł.

A ja myślę, że całkiem niezłym pomysłem jest NIE zabudowaywanie kaloryfera szafką czy czyms innym. Można go było przecież dać gdzie indziej, albo zrobić podogówkę. Jaki ma sens montowanie grzejnika tam gdzie ma być szafka kuchenna? Grzejnik grzeje szafkę/blat i to co w szafce. Pomnieszczenia nie grzeje wcale lub słabo. Przez otwory w blacie to tylko śmieci nawpadają.

Włascicielka tego patentu jest z niego zadowolona, a to najważniejsze. Ile ludzi tyle opinii.

I na pewno od poczatku projektowała tak zabudować ten kaloryfer. Może nawet specjalnie przesuneła go z innej ściany,żeby można go było zabudować.

Mam inny fajny pomysł - zamontować kaloryfer po drugiej (zewnętrznej) stronie ściany - wtedy nie dość, że da jeszcze mniejszy efekt jeśli chodzi o grzanie kuchni, to również zmarnuje jeszcze więcej energii :lol:

:D :lol: , haha, ale sie usmialam. Mam ten sam problem. Do glowy nie przyszlo mi jednak zabudowac kaloryfer szafa.Gdybym chciala miec pod oknem szafke to na pewno bym go stamtad zabrala, pytanie dokad? Obok z lewej sa drzwi do ogrodu, z prawej kawalek sciany aby wstawic np.lodowke . Wg mnie to zly pomysl aby otwierac drzwi od szafki na noc aby kasza nie ugotowala sie( trzeba pamietac co wieczor)

Chyba raczej zdecyduje sie na przedluzenie parapetu jakims stolikiem. Bedzie to blat roboczy i jednoczesnie spelni funkcje stolu aby zjesc cos szybko gdy jestesmy sami w domu i nie chce sie isc do jadalni. POza tym przy oknie (wiem z doswiadczenia) chetnie sie siada aby przeczytac gazete, przyszyzc guzik itp (bo duzo swiatla) lub popatrzyc na zielen w ogrodku.

8)

ale to działa i wygląda jak grzejnik kanałowy

:lol: Klimat podobny jak w wątku "Pokaze Wam moje okna, zgadnijcie, drewniane czy PCV?", oto cytacik: "okna sa z PVC, moze na zdjeciach to widac, ale w rzeczywistosci nikt nie moze rozroznic, tak dobrze sa zrobione" :D

OK, pasuję :wink:

Witam.

Jestem na etapie rozprowadzania instalacji grzewczej z kotłem na paliwo stałe.

Niestety, muszę zrezygnować z podłogówki, pozostają więc jedynie grzejniki. Czy ktoś ma może w kuchni lub jadalni zainstalowany grzejnik "inny" niż pozostałe (pod oknem planuję ciąg szafek, więc szukam czegoś co można powiesić nieco wyżej na innej ścianie)?

Chodzi mi o jakieś drabinki czy inne kształty - w miarę możliwości prośba o zdjęcie.

Pozdrawiam.

To zdjecie znalazlam w jakims katalogu wirtualnym wiec wiem tyle ile na nim widac.

Umieszczenie go u gory wydaje sie dobrym pomyslem, nie mozesz tam wprawdzie powiesic szafki ale za to jest luz na szfake z blatem na dole a wiadomo ze w kuchni blatow nigdy za wiele. U mnie tez kaloryfer pod oknem w czesci kuchennej jakos przeszkadza ale nie wiem jeszcze jaka bedzie ostateczna koncepcja bo byc moze pan ktory bedzie robil kuchnie wpadnie na jakies genialne rozwiazanie i kaloryfer sie ostanie ( lubie cieplo a rozwazalam aby go zupelnie usunac)

Co do wyboru konkretnego momdelu grzejnika to nie pomoge ale moze trzeba popytac w sklepach, moze w internecie .

:)