Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie płyt GK do gazobetonu

Buduj

Recommended Posts

Parę lat temu postanowiłem tynki z plyt GK na poddaszu zrobic sam. Sciany skosy i sufit na stelażach szedł bardzo szybko i latwo. problemy zaczęly sie przy klejeniu płyt GD do scian szczytowych domu wymurowanych z gazobetonu.

Poczytałem instrukcję z Nidy, rozmieszałem klej gipsowy, nałozyłem kleksy, przyłozyłem do sciany podobijałem przez łate i dalej kleje drugą. Przyłozyłem ją poklepałem a w tym momencie piersza płyta ŁUP na podłoge. :D :D :D :D

Gazobeton wciągnął całą wode z gipsu i gips sie nie przykleił. Okazało sie ze scianę powinienem zaimpregmnować przed klejeniem. No tak ale gazobeton ma to do siebie że można go impregnować i impregnować. Inną radę jaką otrzymałem było zlanie ściany wodą. Tez mi sie to nie podobało gdyż już mieszkałem na parterze i ta wilgoc nie była mi potrzebna.

Wpadłem więc na pomysł aby uzyc kleju do styropianu. Po przyklejeniu paru kawałkow płyty GK poczekałen parę dni i okazało się, że klej trzyma że aż papier sie odrywa od gipsu a nie od kleju. Tak samo było z zielonymi płytami do lazienek.

Więc ok reszte zrobiłem na klej do ocieplen styropianowych.

W pracy okazało się, że ma to dodatkowe zalety:

Ceny kleju do styropianu były niższe niz do płyt GK.

Nie musiałem sie tak spieszyć z klejeniem gdyż czas twardnienia jest duzo dłuższy

Dłużej mogłem korygowac ustawienie płyty

Mogłem rozmieszać wiekszą ilość kleju za jednym razem.

Od tego czasu minęło ok 6 lat i wszystko jest ok.

Teraz ceny kleju do styropianu jeszcze bardziej spadły więc może sie jeszcze bardziej opłacać.

No ciekaw jestem czy to rozpęta jakąs dyskusję.

Witam.Ja również przyklejałem płyty GK do suporexu. Pamietam że klej był firmy Regips z którym nie miałem żadnych kłopotów.Ale dokupiłem klej innej firmy, bo mi zabrakło i ten nowy klej nie chciał trzymać podłoża.Nazwy kleju nie pamietam.Ja oprócz klejenia stosowałem niewielkie ilości kołki szybkiego montażu.Zostało mi jeszcze część płyt do przyklejenia i sprawdze Twój sposób.Pozdrawiam Wiech

Od kilku lat amatorsko używam najtańszych klejów cementowych (typu economi lub inne badziewie z promocji) do lepienia płyt g-k na różnych podłożach (w tym gazobeton) w mojej wielkiej, wiecznie remontowanej chałupie . Nigdy nie było problemów płyty trzymają się mocno w odróżnieniu od płytek ceram. i gres., które odpadają od tanich klejów (chociaz sa to kleje do płytek własnie) Wszyscy pukaja się w głowę, że powinno się używac klejów gipsowych. Mam więc pytanie do fachowców: dlaczego są takie zalecenia, skoro jkleje cementowe są tańsze i trzymają chyba nawet lepiej ?

Wszystko zależy od receptury kleju.

Najtańszy taki "klej" - to cemenet wymieszany z piachem. W wersji uszlachetnionej w wapnem.

Kleje cementowe mogą być zbyt mocne. Tak będą dobrze trzymać, że aż wyrwą podłoże. Wówczas zjeżdza ceramika, a ściana pozostaje w powyrywane strupy. Im lżejszy BK, tym większa szansa na kłopoty.

• 2 weeks później...

Myśle, że klej nie może trzymać zbyt mocno, cóż to znaczy ? Jeśli podłoże jest bylejakie to zastosowanie słabego kleju coś poprawi ? I tak odlezie, a w którym miejscu to już chyba ma mniejsze znaczenie (tak sobie mysle jako amator w dziedzinie klejenia)

Myśle tez że pewnie są jakieś przeciwwskazania w stosowaniu klejów cementowych do płyt G-K. Sprawdzałem właśnie jak trzymają sie roczne kawałki g-k przyklejone najgorszym cementowym klejem. Papier zostaje przy kleju na ścianie, odrywa sie goły gips. Niby super ale mam wrażenie, że poprostu pierwotny kontakt kartonu z gipsem został nieco osłabiony w wyniku działania roztworów z kleju cementowego. Pewnie ten problem rozwiązałoby wcześniejsze impregnowanie płyt g-k ale to juz wtedy ginie przewaga ekonomiczna kleju cementowego nad gipsowym. Może są inne przeciwwsjkazania z których nie zdaje sobie sprawy ?

No to doczekamy się jakiegos wyraźnego werdyktu fachowca: klej cementowy do gipskartonu - zbrodnia czy nie ?