miro2000 22.03.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 Witam !Na tym forum jestem nowym , dzisiaj pierwszy raz. I od razu mam prośbę do "doświadczonych budowlańców" - podpowiedźcie , od czego mam się zabrać (mój pomysł jak w tytule) . Może polecicie mi jakąś ciekawą lekturę dot. domów z drewna , może konkretne nr Muratora z tą tematyką a może kontakt do solidnej firmy , która buduje takie domy pod klucz (wiem że to drogie rozwiązanie , ale w sytuacji , gdy nie ma sie pojęcia o budowaniu to może najlepsze wyjście - udawanie , że sie ma pojęcie może zakończyć się katastrofą , zresztą nie tylko budowlaną , ale i finansową , że nie wspomnę o zdrowiu) .Proszę , podpowiedźcie , jak podejść do tematu - jak Wy rozpoczęliście swoje budowanie wymarzonego domu ( przecież nie każdy kto buduje własny dom ma wykształcenie budowlańca ! ). Z gory dziękuję za rady i podpowiedzi.Miro2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editta 23.03.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 miro2000 świetny wybór. mieliśmy piekny projekt domu z drewna. niestety koszty budowy okazały się za wysokie i posatnowiliśmy go wymurować. ale do tej pory z sentymentem wspominam prace nad projektem. życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 23.03.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jest taka firma Niemiecka, która w Polsce buduje domy z drewna. Oglądałem taki dom, będący siedzibą firmy, w Łomiankach pod Warszawą. Dom ładny i solidny i nawet w podstawowej wersji nie dużo droższe od murowanego. Ale wersja podstawowa nie ma tego co piękne w domach drewnianych np. belki stropowe na wierzchu. A wtedy to już koszty idą w górę. Powstał dom w tradycyjnej, murowanej technologii. Tak to się nazywa choć technologią tradycyjną to chyba powinna być technologia "drewniana". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buziaczek 23.03.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Nie potrzeba szukać wykonawców zagranicznych,wystarczy wejść w przeglądarkę np:google wpisać domy z drewna czy też budowa domow z bala i mamy całą Polskę która buduje takie budowle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro2000 23.03.2006 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Dzięki i za tyle , chociaż liczyłem na bardziej rozwinięte teksty , szczególnie o Waszych początkach. Ciekawi mnie , czy zaczynaliście najpierw od lektury (a może zupełnie pomineliście oczytywanie sie w tej specyficznej lekturze? ) , czy raczej od razu na huuura (ucząc sie na własnych błędach - to najprostsze , tylko że najcząściej boli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 23.03.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 niektórzy zaczynali od tego:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=504&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buziaczek 23.03.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Autentycznie zacząłem od przestudiowania wiadomości w internecie.To wykształciło we mnie wiedzę ogólną o budowania domów drewnianych a także wady i zalety .Pózniej ze wszystkich znalezionych domów drewnianych " wyciągnąłem" to co dla mnie byłoby najlepsze i do architekta z gotowymi już planami.Potem to tylko budowa............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro2000 23.03.2006 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 buziaczekwspomniałeś coś o wadach i zaletach , które próbowaleś poznać z "literatury" czytaj Internet . Ja też proszkę buszuje on-line ale przyznaję ze trudno jest mi dziasiaj uznac co jest tak naprawdę zaletą domów z bali , a co wadą. Jeżeli masz chwilkę czasu przekaż mi swoje uwagi na ten temat - przeglądałem też oferty firm budujących takie domy - wszystkie są takie same - jednakowy szablon , podobne projekty i jak tu znaleźć coś interesującego ?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buziaczek 23.03.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Dużo szukałem w internecie szczególnie fotek z projektami a potem przyglądałem się wykończeniom,o ile się dało studiowałem także opisy.Pamiętaj ,że w domu murowanym o ile można wszystko za przeproszeniem kitem uszczelnić o tyle w domu z bala ,jerzeli chcesz mieć jego strukturę na zew. i wewnątrz nic się nie ukryje .Raz przycięty zle bal,czy deska nieda się dorobić tak żeby nie było widać,dlatego trzeba przemyśleć całą konstrukcję.Zaletą jest niepowtarzalny urok,zapach.Domy z drewna mają duszę raz wejdziesz i Cię opanuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 10.04.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 POLECĘ MOJĄ FIRMĘ - podejrzewam że o tym mówił mój poprzednik - http://www.misoni.com.pl - firma polsa - za Łomiankami - Dziekanów Leśny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts