Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spece od kominków i nie tylko szukam porady...

Recommended Posts

czy takie rozwiązanie jest sensowne? Zamierzam wykorzystać ciepło z rury przechodzącej skosem przez małą dolną łazienkę (1mb) rura spalinowa od kozy wchodzi sobie potem w komin.Bedzie obudowana czerwonym regipsem ,chcę się przebić przez sufit w tym własnie obudowanym miejscu do górnej łazienki - wyjdę z otworem prosto pod brodzikiem w górnej łazience skąd kratką z obudowy brodzika dochodziło by ciepłe powietrze. I teraz pojawia się pytanie. Czy stosować przewód izolowany do dystrybucji ciepłego powietrza? Czy może nie i mieć wersję z podgrzanym akrylowym brodzikiem. Jaką temperature może osiągnąć powietrze nagrzane od takiej rury?nie zepsuje plastikowego syfonu?I najgorsza sprawa, jak najmniejszym kosztem wykonać dziurę w stropie zelbetowym , da rady widiową koronką (druty!) bo nie bardzo widzę obwiercania i odcinania majzlem drutów...

Rura spalinowa od kominka potrafi sie rozgrzac do czerwoności na odcinku do 1,5 m wystarczy, że po rozpaleniu zapomne przymknąc dopływ powietrza. Tak jest u mnie. Z tego powodu pierwszy czopuch kominka jaki zrobiłem z płyty gipsowej musiałem szybko wyrzucic gdyz zaczął wydawać dziwne zapachy i się smażyć. Od rury był oddalony o jakieś 15 do 30cm.

Pomogło odsunięcie i zastosowanie wełny mineralnej oklejonej grubą folia aluminiową (teraz to mozna to kupic w sklepach). Więc prowadzenie takiej rury blisko elementów plastykowych uważam za bardzo ryzykowne.

Co do kucia w stropie to radzę kupić młotowiertarkę za jakieś 140 zł a czasem taniej (topex lub inne badziewie) w jakimś supermarkecie. Dostaniesz wiertła i dłuta w komplecie. Ma to tę zaletę, że jedna dziura w stropie zabierze ci około 2 godziny + 1 godzina na wycięcie pretów piłka do metalu a właściwie samym brzeszczotem chyba , że masz tzw lisicę, a nie cały dzień jak to bywa ze zwykłą wiertarką i paru długich wierteł.

Wiem, że zaraz ktoś napisze, że takie młotowiertarki są nic nie warte i mają rację, ale mają roczną gwarancję to nawet jak ci padnie to zanosisz do sklepu i bierzesz następną. Jakoś nie mam żadnych skrupułów rozbic to z duzymi supermarketami.

Ja jednak mam młotowiertarke topex za którą w promocji zapłaciłem 85 powtarzam 85 złotych i może jestem szczęściarzem ale w nowym domu wszystkie przejścia pod instalacje wod kan elektr. nią zrobiłem I DZIAŁA

dzięki za informację gorącepowietrze puszczę izolowaną rurą aluminiową .Od plastikowego syfonu nie jest znowu tak blisko jakieś 60 cm, a młotkowiertarkę pożyczyłem od znajomego "metabo"rany ona sama ciągnie do betonu nie to co te pseudoudary z taniej półki,najgorsze te druty... ale też się to zrobi .