Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marża kredytu - jaką macie

mario_pab

Recommended Posts

Mam znajomego, który jakiś czas temu wziął kredyt hipoteczny w złotówkach. Wiem, że dawniej marże banków były wyższe niż obecnie. Znajomy chce więc spróbować ponegocjować z bankiem obniżenie marży. Chciałem się więc Was zapytać jakie macie marże na chwilę obecną i kiedy braliście kredyt. Zależy mi na możliwie szybkiej odpowiedzi.

Pozdrawiam

witam

temat refinansowania bardzo mnie interesuje

zaciągnęłam kredyt w 2003 roku w PLN w PKO BP marża 1,2%+wibor3m na 15 lat, w sierpniu 2005 przewalutowilam kredyt na CHF przy kursie 2,6 libor3m+marża 2,8%. Wtedy było całkiem dobrze bo libor wynosił 0,75 ale teraz moje oprocentowanie zbliża się do 4% i jeszcze przy wzrastającym kursie CHF zaczyna być coraz mniej opłacalne.

mBank kusi mnie korzystnym refinansowaniem kredytu 1,6% w 1 roku potem 2,5 % (załatwiają wszystkie formalności i brak kosztów -tylko 200 zl za wpis do hipoteki). Te % ładnie wyglądają ale mBank pożycza mi zlotówki za które muszę kupić franki (po kursie sprzedaży) w PKO BP a potem te zł przeliczją mi na franki po kursie kupna. Wyszłoby na to że miałabym tyle samo kredytu do spłaty co pół roku temu.

Muszę spróbować potargować się w moim banku czyli PKO BP

Czy ktoś ma doświadczenia związane z obniżaniem marży w PKO BP?

A z GE ktoś może negocjował obniżenie oprocentowania?

Tak po tygodniu dostałam aneksz obnizką, maja specjalny wniosek na zmiane oprocentowania.

Dzięki za odzew. :D

Czyli, można. :)

Od kiedy Masz u nich kredyt?

Czy musiałaś ich motywować chęcią przejścia do konkurencji, czy wystarczył sam wniosek? :roll:

Jeśli możesz napisać to, jakie miałaś oprocentowanie i o ile udało Ci się je obniżyć?

Już nie można , podniosło się do 0,85 a dyrektor może tylko obnizyć o 0,25, mi obiecali i zgodzili się na obniżenie o 0,25 czyli jak występowałem do 0,5 ale okazało się że w międzyczasie zmieniły się podstawowe marże czyli nie ma o,75 tylko teraz 0,85

Już nie można , podniosło się do 0,85 a dyrektor może tylko obnizyć o 0,25, mi obiecali i zgodzili się na obniżenie o 0,25 czyli jak występowałem do 0,5 ale okazało się że w międzyczasie zmieniły się podstawowe marże czyli nie ma o,75 tylko teraz 0,85

to nie podstawowa marża tylko stawka LIBOR

to nie podstawowa marża tylko stawka LIBOR

Libor 0,85 ??