AAgnieszk 23.03.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 W przekroju poddasza - projekt na szczęcie jeszcze nie kupiony - mam ramy stalowe...co to jest, czy w przypadku dachu czterospadowego stosuje sie je, czy ktoś tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erciu 23.03.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 W naszym domku mamy ramy stalowe. Aby wyeliminować słupy poddtrzymujące konstrukcje dachu zastosowaliśmy właśnie ramy stalowe. Według nas rozwiązanie super - żadnych słupów w pokojach. dach wielospadowy, dość skomplikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzai 23.03.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Ja mam również ramę stalową - HEB 160. To bardzo dobry pomysł - praktycznie nie ma słupów podtrzymujących na poddaszu, nie mówiąc o wytrzymałości. Wada to cena - koszt mojej ramy to materiał z robocizną ok 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 23.03.2006 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 To moze czegoś nie rozumiem...w pokoju nad garażem są dwa słupy, w pozostałych pomieszczenia słupy ukryte są w ścianach, więc po co te kosztowne ramy stalowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.03.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Gdyby nie ramy, słupów zapewne byłoby więcej.Chociaż to też nie reguła.Widocznie architekt lubi takie rozwiązania i akurat je zastosował, podobno da się zrezygnować z tych ram kosztem dodania dodatkowych słupów bądź innej przeróbki całej więźby.Raczej bym nie eksperymentował z przeróbką takiego projektu, lepiej wziąć inny bez ram albo zaakceptować ramy.U mnie są 2 ramy opierające się na krawędziach budynku i dodatkowe słupy stalowe na środku ramy. Mimo tych ram są jeszcze 4 słupy drewniane przy ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 23.03.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Stalowe ramki, wstawki do więźby są standardowym aktualnie sposobem na unikniecie słupów na poddaszu. Po prostu wytrzymałośc teowników jest większa niż drewna. Mozna projektować konstrukcję dachu w którym są duże przestrzenie bez słupów. Koszt z tymi ramkami może i wiekszy, ale komfort mieszkania wiekszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 23.03.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Ja mam również ramę stalową - HEB 160. To bardzo dobry pomysł - praktycznie nie ma słupów podtrzymujących na poddaszu, nie mówiąc o wytrzymałości. Wada to cena - koszt mojej ramy to materiał z robocizną ok 10 tys. Witam U mnie jest to samo .Dwie ramy z kształtownika HEB 160 . Na poddaszu ani jednego słupa . Koszt materiału 2300 zł (1050 kg stali ) + robocizna 1500 zł A oto jedna z nich : http://republika.pl/darekrz/fotki/heb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 23.03.2006 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Jest napisane dwuteownik 140mm, czy to to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts