manwe 23.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witam! Problem dotyczy działki rolno - budowlanej z domkiem bez podziału fizycznego. Ja posiadam 4/5 własności, pozostała część jest w posiadaniu 8 osób z którymi nie mam kontaktu. Czy przy takim stanie rzeczy mogę sprzedać posesję? Pozdrawiam Paweł K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 23.03.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Możesz sprzedać tylko swój udział. Oznaczałoby to, że kupujący bierze na siebie kłopoty z doprowadzeniem do zniesienia współwłasności, więc raczej będzie to miało odbicie w cenie, ktrórą będzie gotów zapłacić. Jeśli poczytasz na Forum wątki o problemach ze współwłaścicielami, zrozumiesz dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwe 23.03.2006 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 a czy może mieć miejsce coś takiego jak sądowne przyznanie nieruchomości jednemu współwłaścicielowi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 23.03.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Tak, z obowiązkiem spłaty pozostałych współwłaścicieli (jednorazowo lub w ratach). Jeśli jeden ma 4/5 tak jak Ty, to takie orzeczenie jest b.prawdopodobne, bo rozumiem, że żaden z pozostałych nie korzysta z tej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts