Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaż mieszkania

Janewa

Recommended Posts

Przy sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat od zakupu (licząc od następnego roku po roku w którym zakupiono mieszkanie), bedziesz zbowiązany zapłacić do US podatek w wysokości 10% od kwoty sprzedaży. Możesz jednak złożyć deklarację, że środki finansowe pozyskane ze sprzedaży mieszkania, wydasz na cele mieszkaniowe (np. kupisz inne mieszkanie) przed upływem 2 lat, a wówczas nie zapłacisz podatku w w/w wysokości.

Z tego co wiem można tymi pieniędzmi spłacić kredyt mieszkaniowy. Znaczy to że można wybudować dom a później sprzedać mieszkanie i spłacić kredyt. Zwrot bonifikaty obowiązuje obecnie chyba tylko w odniesieniu do wykupinych mieszkań komunalnych. Jeśli taki zwrot obowiązuje to powinno to być prawdopodobnie umieszczone w akcie notarialnym.

wszystko fajnie, ale jak sie oświadczam? :roll:

na kartce z zeszytu z podpisem czy sa jakieś druki czy inne przewodnie dla prostaczków? 8) :lol:

Acha, to na pewno ma znaczenie - to darowizna od mojej rodzicielki i to ona to mieszkanko wykupiła od spółdzielni. Przydałaby się kasa na budowę a tu, tak myślałam do dziś i tego wątku 8) :lol: , jeszcze ponad rok trzeba mieszkanko trzymać ia i potem nikt na pniu nie kupi . Boje się że przy moich nędznych finansach będę:

- spłacała kredyt,

- opłacała mieszkanie,

- opłacala już zamieszkiwanie w domu :cry:

niedam rady cholechcia :-?

wszystko fajnie, ale jak sie oświadczam? :roll:

na kartce z zeszytu z podpisem czy sa jakieś druki czy inne przewodnie dla prostaczków? 8) :lol:

Zapewne tak, wiele oświadczeń składanych do US nie ma osobnych druków, trzeba tylko zachować formę pisma urzędowego, najlepiej udaj się do swojego US i tam Ci wszystko powiedzą.

Acha, to na pewno ma znaczenie - to darowizna od mojej rodzicielki i to ona to mieszkanko wykupiła od spółdzielni. Przydałaby się kasa na budowę a tu, tak myślałam do dziś i tego wątku 8) :lol: , jeszcze ponad rok trzeba mieszkanko trzymać ia i potem nikt na pniu nie kupi .

Przecież można mieszkanie wynająć i najemca pokryje opłaty czynszu a i zostanie trochę na ratę kredytową :lol: