Janewa 23.03.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Mieszkanie wykupione na własność. Mówi się, że dopiero można je sprzedać po 5 latach. A z czym się wiąże sprzedaż przed upływem 5 lat? Z góry dziękuję za wszelkie informacje i pozdraiwm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz waligóra 24.03.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Przy sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat od zakupu (licząc od następnego roku po roku w którym zakupiono mieszkanie), bedziesz zbowiązany zapłacić do US podatek w wysokości 10% od kwoty sprzedaży. Możesz jednak złożyć deklarację, że środki finansowe pozyskane ze sprzedaży mieszkania, wydasz na cele mieszkaniowe (np. kupisz inne mieszkanie) przed upływem 2 lat, a wówczas nie zapłacisz podatku w w/w wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 24.03.2006 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 BARDZO DZIĘKUJĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 24.03.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Zaraz zaraz,od kogo wykupione?Czy byla bonifikata? Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lorena 24.03.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Jeśli wykupione od Gminy z bonifikatą to uwaga na zwrot. Gmina zgodnie z przepisami ma obowiąek żądać zwrotu bonifikaty. Nie opłaca się wtedy sprzedać przed upływem wymaganych pięciu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 24.03.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 kochani, ajak mieszkanie wykupione od spółdzielni ? I jescze pytanie jak wygląda takie oświadczenie o przeznaczeniu kwoty na cele budowlane? musze to później udokumentować? Tzn buduję się wiec cele będą, ale jak mam dokumentować bankowi i tu to nie starczy faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 24.03.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Z tego co wiem można tymi pieniędzmi spłacić kredyt mieszkaniowy. Znaczy to że można wybudować dom a później sprzedać mieszkanie i spłacić kredyt. Zwrot bonifikaty obowiązuje obecnie chyba tylko w odniesieniu do wykupinych mieszkań komunalnych. Jeśli taki zwrot obowiązuje to powinno to być prawdopodobnie umieszczone w akcie notarialnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 24.03.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 wszystko fajnie, ale jak sie oświadczam? na kartce z zeszytu z podpisem czy sa jakieś druki czy inne przewodnie dla prostaczków? Acha, to na pewno ma znaczenie - to darowizna od mojej rodzicielki i to ona to mieszkanko wykupiła od spółdzielni. Przydałaby się kasa na budowę a tu, tak myślałam do dziś i tego wątku , jeszcze ponad rok trzeba mieszkanko trzymać ia i potem nikt na pniu nie kupi . Boje się że przy moich nędznych finansach będę: - spłacała kredyt, - opłacała mieszkanie, - opłacala już zamieszkiwanie w domu niedam rady cholechcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 25.03.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 wszystko fajnie, ale jak sie oświadczam? na kartce z zeszytu z podpisem czy sa jakieś druki czy inne przewodnie dla prostaczków? Zapewne tak, wiele oświadczeń składanych do US nie ma osobnych druków, trzeba tylko zachować formę pisma urzędowego, najlepiej udaj się do swojego US i tam Ci wszystko powiedzą. Acha, to na pewno ma znaczenie - to darowizna od mojej rodzicielki i to ona to mieszkanko wykupiła od spółdzielni. Przydałaby się kasa na budowę a tu, tak myślałam do dziś i tego wątku , jeszcze ponad rok trzeba mieszkanko trzymać ia i potem nikt na pniu nie kupi . Przecież można mieszkanie wynająć i najemca pokryje opłaty czynszu a i zostanie trochę na ratę kredytową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_62 01.04.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 A co zrobić jeżeli została wykorzystana tzw. duża ulga budowlana. Czy nie trzeba będzie jej oddawać, jeżeli sprzedam mieszkanie przed upływem 5 lat. Jak od tego uciec, chcę kupić dom, na rynku wtórnym.Proszę o pomoc. T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts