Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś z Forumowiczów buduje "inteligentny budynek" ?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-02-14 11:58, krzychu74 wrote:

Tom Soyer - może się orientujesz ile kosztuje sterownik Siemens S7-200 (w porównaniu z SAIA), pytam gdyż do tego sterownika ma oprogramowanie i z resztą sterowniki Siemensa są mi bliższe (cały czas ma z nimi do czynienia w pracy).

A tak w ogóle zgadzam sięz Tobą odnośnie inteligentnego domu, jednkaże żeby ten sprzęt był trochę droższy to można by poszaleć!

SAIA produkuje specjalnie dla systemow S7 swoj w pelni kompatybilny sterownik - drozszy od SAIA clasic o okolo 30%. Wiem ze SAIA w standardzie s7 jest tansza od samego s7. Poza tym mowiac o s7 moge powiedziec tylko o jego zaletach. Ale Siemens wykupil Landisa po to aby miec rownie dobry sterownik ale duzo tanszy.

Ja zgadzam się z poprzednikiem. W naszych warunkach nakłady na taki dom są zbyt wyskie do osiąganych efektów. Nikt nie pofatygował się o prosty rachunek ekonomiczny kiedy zainwestowane pieniądze zwrócą się w postaci mniejszych opłat.

Nikt także nie wspomina o urządzeniach sterujących : siłowniki otwierające okna itp. A co w czasie gdy brak energii elektrycznej. Uważam, że u nas jest jeszcze za wcześnie na takie rozwiązania. Może za parę lat gdy firmy oferujące materiały już troszkę zarobią i nie będą pobierać prowizji w wyskości powyżej 100%.

Pozdrawiam,

Ale w tym wątku nikt nie dyskutuje o opłacalności :smile:

Pieniądze pojawiły się tylko w kontekście "jak to zrobić taniej".

Mnie (dla odmiany) nie grzeje automatyka tylko informatyka. Dla mnie w IB ciekawe jest to, że mógłbym sobie "oprogramować" dom :smile: Tyle, że nie bardzo mi przychodzi do głowy po co :wink:

PS. A jak już wszystko będzie się robiło same, to co ja tam będę robił !? Polegiwał na kanapie przed telewizorem z baterią pilotów ? :cool:

Jasiu ze Szczecina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-02-14 13:53 ]

jasiu - powiem tez dowcipnie - kiedy wyjezdzasz na zimowe wakacje musialbys sprawdzic czy wszystkie okna i drzwi sa zamkniete, pozamykac zawory, obnizyc temperature na piecu i jak wrocisz z tych wakacji czekac 12godzin na podniesienie sie temperatury w domu. Jak masz IB "wciskasz guziczek" i system robi wszystko za ciebie, improwizuje nawet obecnosc domownikow kiedy ty zjezdzasz na desce w Alpach i wlaczy ogrzewanie 12 godzin przed twoim przyjazdem abys mogl bez obaw zdjac mokre spodnie :smile:

Tomek - tak naprawdę to przed wyjazdem i tak musisz sprawdzić, czy system Ci najistotniejsze funkcje wykonał - bo to albo się siłownik zatnie, a to system padnie.

Na co dzień pracujemy z komputerami, i każde z nas to dobrze zna: archiwizacja, kopie zapasowe, do cholery ! zawiesił się, a ja nie zapisałem....

Moja Żona jest gorącą przeciwniczką wszelkich e-rozwiązań, a ja coraz bardziej skłaniam się do jej widzenia świata. Każdy układ scalony wsadzony tam gdzie można się bez niego obyć - to dodatkowa smycz samodzielnie sobie założona.

Witam.

IB... dla mnie to niepotrzebne gadżety. W pracy mało się ruszam, albo siedzę za kierownicą albo przy biurku, to chociaż se bramę garażową otworzę ręcznie, albo brame na posesję. Może zaniku mięśni nie będzie? To ja specjalnie kominek robię, żeby jesienią trochę drewna porąbać dla treningu, a mam jakąś roletę pilotem albo niedajboże automatycznie zamykać?!? Telewizora w ogóle nie planuję w salonie, a sprzęt audio tylko steroway ręcznie (bez pilota) a automat ma mi temperaturą sterować i jeszcze decydować za mnie czy jestem w domu czy mnie nie ma! Bo on wie lepiej!?!

Reklamowa papka...

Gdybym mógl to i do pracy chodziłbym piechotą...

Chciałbym od razu wyprzedzić pytania i powiem, że najchetniej to zamieszkałbym w szałasie :wink:

Sebastian

Piękna wizja ,ale... co będzie jak wrócę wcześniej, albo spodoba mi się zostać dłużej ?

Kilka oglądanych przezemnie kotłów ma podłączenie do którego wystrczy podać napięcie, żeby przełaczyć kocioł w tryb "normalny". Wystarczy podłączyć w to miejsce jedną z linii wewnętrznych domowej centralki z DTFM (tonowym wybieraniem numerów wewnętrznych). Parę godzn przed powrotem dzwonię do domu, wybieram numer kotła i już. Prymitywne ale skuteczne. Takie sztuczki sa już coraz powszechniejsze i wchodzą do standardu.

Zresztą jeśli automatyka kotła tego nie przewiduje to mowy nie ma o sterowaniu z zewnątrz. BTW czy jakieś kotły mają wyjście do PC (RS-232, ethernet) z publicznym protokołem komunikacyjnym ?

Chodzi mi o to, że różni producenci implementują pewne cząstkowe elementy IB ale do sukcesu potrzeba czegoś więcej. Potrzeba zestandaryzowanej magistrali ze standardowym protokołem. A na to się nie zanosi. Nawet nie wiem czy ktoś nad tym pracuje. 90% sukcesu komputerów PC i Internetu wynika z upublicznienia ich standardów. Kazdy może się pod to podpiąć. A jak spiąć kocioł Vaillanta, z pralką Whirpola i wzmacniaczem Denona ?

Radzę poczytać o HomeLab'ie (to projekt Europejski) i PAN (Personal Area Network). Te projekty jeśli wypalą (o ile wogóle wypalą, bo o PAN czytałem pierwszy raz kilka lat temu i od tamtej pory cisza) mogą wiele zmienić bo próbują określić standard komunikacji i sterowania różnych urządzeń domowych.

ArtMedia, jak mnie kiedyś diabli poprowadzą w Twoje strony (dalekie, oj - dalekie; bo ja z małopolskiego), to pojawię się u Ciebie (jeśli pozwolisz) z dobrze schłodzonym piwem. Otworzymy je ręcznie, nie automatem, i osobiście też wypijemy...

Psa też będziesz musiał ręcznie zamknąć w budzie, nie żeby mu automat smycz zawijał na bęben..

Pozdrawiam

Zresztą jeśli automatyka kotła tego nie przewiduje to mowy nie ma o sterowaniu z zewnątrz. BTW czy jakieś kotły mają wyjście do PC (RS-232, ethernet) z publicznym protokołem komunikacyjnym ?

oczywiscie - jednak malo ktora firma serwisowa nawet wie jak sobie z tym poradzic. kotly mozna laczyc w kaskady bez problemu i wtedy wykorzystuje sie te mozliwosci. albo wlasnie przy budowaniu BMS (Building Management System)

Chodzi mi o to, że różni producenci implementują pewne cząstkowe elementy IB ale do sukcesu potrzeba czegoś więcej. Potrzeba zestandaryzowanej magistrali ze standardowym protokołem. A na to się nie zanosi. Nawet nie wiem czy ktoś nad tym pracuje. 90% sukcesu komputerów PC i Internetu wynika z upublicznienia ich standardów. Kazdy może się pod to podpiąć. A jak spiąć kocioł Vaillanta, z pralką Whirpola i wzmacniaczem Denona ?

jednym z takich systemow jest wlasnie EIB (system europejski zrzesza ponad 100 producow min Bosch, Buderus, Berker ...). Drugi system ma firma Endower pracujaca wg amerykanskiego systemu cholernie drogiego przeznaczonego dla budynkow klasy A.

poza tym mozna kupic za 400PLN stare pentium i samemu zbudowac dowolny system wspolpracujacy z domowym PC za pomoca karty we/wy.

Trochę obok tematu, ale sam to słyszałem cytat z rozmowy dwóch kobiet: jedna się chwali: nasz dom będzie domem inteligentnym, druga odpowiada: a ja mam inteligentnego męża, za plecami dodaje "ciekawe kto u niej będzie umiał ten dom obsługiwać, już teraz trzy razy w tygodniu uruchamiają alarm.