tułka 23.03.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Mam nowy kominek. Palę w nim od niedawna, a już wokół kratki pojawił się brudny osad. Jaką farbą malować, żeby można było zmyć go od czasu do czasu (oczywiście oprócz olejnej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaP 24.03.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Ja mam pomalowany farbą Satina 1 firmy Beckers , da się ja zmywać, ale niestety trochę żółknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Ja mówiąc szczerze to tą samą co sufit, białą firmy dekoral. Da się zmywac sciereczką i ajaxem w sprayu ale uprzednio dobrze jest przejechac delikatnie odkurzaczem żeby się nie mazalo. Poza tym wystarczy na bieżąco odkurzać, mycie raczej rzadko jest konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 24.03.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Ja mówiąc szczerze to tą samą co sufit, białą firmy dekoral. Da się zmywac sciereczką i ajaxem w sprayu ale uprzednio dobrze jest przejechac delikatnie odkurzaczem żeby się nie mazalo. Poza tym wystarczy na bieżąco odkurzać, mycie raczej rzadko jest konieczne. a zmywa się zupełnie bez śladu na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.03.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Da się zmyć, mam 2 letnią gabryśkę w domu, tak ze jest co zmywać. Przy zmywaniu trzeba bardzo czystą ściereczkę dobry detergent i powinno wystarczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 24.03.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 A ja wolałbym raczej temu zapobiec niż zmywać. Wiadomo że ten brud to kurz i może są jakieś filtry, które montuje się na kratce wylotowej ?Narazie myślę o filtrze od okapu ale nie wiem czy się nie stopi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 A ja wolałbym raczej temu zapobiec niż zmywać. Wiadomo że ten brud to kurz i może są jakieś filtry, które montuje się na kratce wylotowej ? Narazie myślę o filtrze od okapu ale nie wiem czy się nie stopi tu nie chodzi o kratki ale o na przykład wynoszenie popiołu nic tu nie pomoże chyba ze jest zrzut popiolu specjalną rura do piwnicy lub cos w tym rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 25.03.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Jeszcze jedno czy ty w ogóle kieds palileś w kominku, piecu lub kuchni kaflowej??? Może lepiej, sory ze to powiem kup sobie telewizor plazmowy ze stosownym plomieniem na CD. wtedy masz 100 % pewności ze będzie czysto (plazma tez troche grzeje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 25.03.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 przeczytaj dokładnie posta i się dowiesz że właśnie chodzi o kratki w kominku i brud wokół nich. A co do palenia w piecu to mam 15 letnie doświadczenie i popiół tak nie brudzi ścian jak kurz wokół kratki od kominka. ps. plazmę też sobie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 25.03.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 A ja wolałbym raczej temu zapobiec niż zmywać. Wiadomo że ten brud to kurz i może są jakieś filtry, które montuje się na kratce wylotowej ? Na razie myślę o filtrze od okapu ale nie wiem czy się nie stopi Masz rację - najlepiej zapobiegać. Zatem instalować DGP wymuszone wentylatorem, a nie grawitacyjne, bo wentylator z łatwością pokona opory dobrego filtra. I najlepiej z filtrem na wlocie do kominka i z tłoczeniem chłodnego powietrza do, a nie z zaciąganiem gorącego powietrza z kominka, aby nie zaciągać kurzu przez szczeliny między wkładem a obudową. Tłoczenie chłodnego ma też inne zalety, ale o tym są inne wątki. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 25.03.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 myślałem żeby tak zrobić ale mój wkład ma też wlot powietrza pod drzwiczkami (fabrycznie) i tutaj chyba wiatrak i filtr na zimnym powietrzu nic nie da bo i tak będzie zaciągał tym wlotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.10.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Szanowny Panie, przestrzeń wokół kratki od kominka jest szczególnie narażona na zabrudzenia. Użycie w tym miejscu dobrej farby zmywalnej może nie zapewnić oczekiwanego efektu i konieczne może okazać się częste przemalowywanie ściany. Jeśli zależy Panu jednak na wymalowaniu, to polecam oczyścić dokładnie ścianę, jako podkład zastosować farbę Śnieżka Zacieki-plamy, a jako warstwę nawierzchniową – farbę Śnieżka Satynowa. W przypadku malowania sufitu sprawa prezentuje się podobnie – należy najpierw ograniczyć zabrudzenia poprzez zapewnienie odpowiedniego odprowadzanie sadzy z kominka (czyli zlikwidować lub ograniczyć źródło powstawania zabrudzeń) i, po wykonaniu tych kroków, zabrać się za malowanie. W przeciwnym razie problem będzie powracał, nawet przy zastosowaniu najlepszej farby. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts