Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka farba na okap kominka?

Recommended Posts

Ja mówiąc szczerze to tą samą co sufit, białą firmy dekoral. Da się zmywac sciereczką i ajaxem w sprayu ale uprzednio dobrze jest przejechac delikatnie odkurzaczem żeby się nie mazalo. Poza tym wystarczy na bieżąco odkurzać, mycie raczej rzadko jest konieczne.

Ja mówiąc szczerze to tą samą co sufit, białą firmy dekoral. Da się zmywac sciereczką i ajaxem w sprayu ale uprzednio dobrze jest przejechac delikatnie odkurzaczem żeby się nie mazalo. Poza tym wystarczy na bieżąco odkurzać, mycie raczej rzadko jest konieczne.

a zmywa się zupełnie bez śladu na ścianie?

A ja wolałbym raczej temu zapobiec niż zmywać. Wiadomo że ten brud to kurz i może są jakieś filtry, które montuje się na kratce wylotowej ?

Narazie myślę o filtrze od okapu ale nie wiem czy się nie stopi

tu nie chodzi o kratki ale o na przykład wynoszenie popiołu nic tu nie pomoże chyba ze jest zrzut popiolu specjalną rura do piwnicy lub cos w tym rodzaju. :roll:

A ja wolałbym raczej temu zapobiec niż zmywać. Wiadomo że ten brud to kurz i może są jakieś filtry, które montuje się na kratce wylotowej ?

Na razie myślę o filtrze od okapu ale nie wiem czy się nie stopi

Masz rację - najlepiej zapobiegać. Zatem instalować DGP wymuszone wentylatorem, a nie grawitacyjne, bo wentylator z łatwością pokona opory dobrego filtra. I najlepiej z filtrem na wlocie do kominka i z tłoczeniem chłodnego powietrza do, a nie z zaciąganiem gorącego powietrza z kominka, aby nie zaciągać kurzu przez szczeliny między wkładem a obudową. Tłoczenie chłodnego ma też inne zalety, ale o tym są inne wątki.

Pozdrawiam

Jeż

• 10 years później...

Szanowny Panie,

przestrzeń wokół kratki od kominka jest szczególnie narażona na zabrudzenia. Użycie w tym miejscu dobrej farby zmywalnej może nie zapewnić oczekiwanego efektu i konieczne może okazać się częste przemalowywanie ściany. Jeśli zależy Panu jednak na wymalowaniu, to polecam oczyścić dokładnie ścianę, jako podkład zastosować farbę Śnieżka Zacieki-plamy, a jako warstwę nawierzchniową – farbę Śnieżka Satynowa.

W przypadku malowania sufitu sprawa prezentuje się podobnie – należy najpierw ograniczyć zabrudzenia poprzez zapewnienie odpowiedniego odprowadzanie sadzy z kominka (czyli zlikwidować lub ograniczyć źródło powstawania zabrudzeń) i, po wykonaniu tych kroków, zabrać się za malowanie. W przeciwnym razie problem będzie powracał, nawet przy zastosowaniu najlepszej farby.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka