Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia

Recommended Posts

Trafiłam na doświadczonych studniarzy,wobec czego pytam:Jakiej wielkości zbiorniki macie podłączone?Cxzy 200 l wystarczy dla 2 osób?A jakie pompy są dobre-no i tanie?Właśnie wiercą mi studnię 100 zł mb,wyjdzie max 30 m głębokości-włąśnie podobnie ma sąsiad.Bardzo proszę o oświecenie mnie w tej kwestii,żebym nie wypadła blado przed moimi fachowcami :oops: .

Dzięki.Wystarcza Ci 100?Słono-tzn. ile?I ile czasu już z niej korzystasz bezawaryjnie?40 l-chyba płacą więcej za prad bo pompa często im sie włącza?Hydrofornię masz z kręgów,cementową czu murowaną?Słyszałam,że murowana jest najgorsza bo przez cement przecieka woda do środka.Masz jakieś doswiadczenia w tym temacie?

Hydrofor to taki baniak metalowy 100 litrowy, podwieszony u mnie w piwnicy pod sufitem. Dom jeszcze nie zamieszkany, ale w trakcie wykończania. Prawdę mówiąc, to nie wiem kiedy załącza się pompa, nawet jak jestem w piwnicy, tak cicho pracuje.Słyszę tylko taki "klik", jak przestaje pompować ,mniemam, że to jakiś zawór. Pompa kosztowała mnie ok 2 tyś. ( dokładnie nie pamiętam, a nie chce mi się odgrzebywać faktur. Nie bardzo rozumiem co to jest ta "murowana hydrofornia".

akiej wielkości zbiorniki macie podłączone?Cxzy 200 l wystarczy dla 2 osób?A jakie pompy są dobre-no i tanie?

U mnie zbiornik 150 na (zasadniczo) 2 osoby a czasem bywa tuzin. Nie zauważyłem żadnych objawów "niewystarczania". Pamiętaj, że faktyczna pojemność jadnego cyklu zależy od ciśnienia włączania i wyłączania. Może zamontujesz sobie reduktor ciśnienia np. na 2,5 bar to przy włączaniu/wyłączaniu pompy przy 2,5/5 bar masz pojemność roboczą równą (mam nadzieję, że dobrze liczę...) połowie pojemności zbiornika hydroforowego.

Dzięki wszystkim za informacje."Murowana hydrofornia"-otóż nie wszyscy mają miejsce w domku na ban iak czyli hydrofor i wtedy budują domek specjalnie dla niego-i to może być z kręgów,cegieł czy lane z betonu.To sie nazywa hydrofornia lub szacht.Ale już jestem mądra :p 8) . Wyłacznik cisnieniowy oczywiście będzie.Zabezpieczenie do ppompy też.Pompa 3fazowa.wirnikowa,chyba 6000 l/h,włoska ,1390 zł.Myślicie,że to dobre rozwiazanie?Hydrofor-jeszcze nie wiem,wprawdzie 2 osoby,w porywach wiecej ale dużo podlewania.W każdym razie z waszych informacji wynika,że nie ma co sie decydować na 300 l,o wiele za duży.Jeszcze jutro bedą wiercić,jeślo macie jakieś sugestie to poproszę,żebym zdążyła przed koncem.Fajnie że mozna sie poradzic kogoś,kto ma już dany etap za sobą.

• 3 weeks później...
Doradzałbym wywiercenie studni w pomieszczeniu, gdzie planujemy postawić hydrofor, oczywiście o ile nie ma jeszcze budynku. U mnie, po wylaniu ław fundamentowych, przyjechała ekipa i wywierciła studnie wewnątrz przyszłego budynku. Taka studnia zaperniła mi wodę też i na czas budowy. Tylko przy tak zrobionej studni możemy mówić o koszcie np. 100 zł za metr ( ja płaciłem też coś koło tego i to z materiałami). Wiercenie na zewnątrz podniesie cenę o np. kręgi betonowe ( ze 2 trzeba wstawić na końcu studni), koszt rur i ich ocieplenia oraz robocizny doprowadzenia wody do budynku.

Też mamy mieć studnię, ażeby korzystać z wody do wszystkich potrzeb, oraz do podlewania.

GDZIE ONA POWINNA BYĆ???

To jest wypowiedź jedna nt. studni a zaraz potem są przeciwnicy. Już sama nie wiem co robić i myśleć.

No właśnie a jak się coś zepsuje?

• 2 weeks później...