tomek_2 25.03.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 No własnie jak to jest. Ostatnio dowiedziałam się, że jeżeli nie było jeszcze odbioru domu to nie moge skorzystać z ulgi remontowo-budowlanej. Moge tylko odliczyc VAT za zakupione w 2005 roku materiały budowlane . Czy to prawda?? Pozdrawiam, KasiaR Ale przeciez prace remontowe (np. przy nadbudowie, jak u mnie - na ktora musialem uzyskac pozwolenie) moga ciagnac sie latami (zaleznie od stanu kasy) i tym samym budynek nie ma odbioru, natomiast materialy przeznaczone na ten cel (remontowo-modernizacyjny) kupilem wczesniej - do konca 2005 r. - i czekaja sobie na "lepsze czasy. Czy i wtedy nie moge ich odliczyc, nawet jezeli dotycza czesci rozbudowanej? A np. poszycie dachu (u mnie blachodachowka) - nowe zastapilo stare, a wiec mozna to rowniez zakwalifikowac, jako gruntowny remont dachu starego i zastapienie go nowym. Podloga, na przyklad - deski polozone na istniejacym stropie, ktory nie byl zmieniany, a w tej chwili stanowi podloge czesci nadbudowanej. Nie wiem (tzn. teraz juz wiem, czytajac wasze posty) jak to wyglada z prawnego punktu widzenia, ale z praktycznego - na pewno zdecydowana wiekszosc materialow moze byc odliczona jeszcze przed odbiorem budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1098124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemia2 26.03.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam!Ja tez mam podobne dylematy do Waszych, ponieważ rozbudowuje istniejacy bydynek(wybudowany w 1983roku).ale w starej cześci remontuje posadzkę,okna,płytki w łazience.Zamierzam skorzystac z ulgi remontowej,chociaz tak sobie mysle że skoro mam akt własności i faktury vat to US nie powinien przy kontroli(a mam ja co roku)"czepiać się" .Jedynie wątpliwości dotyczą sprawy pozwolenia na rozbudowe czy US może miec taka informacje,jesli ja takiego pozwolenia nie pokaze?I muszę przyznać że jedna pani z US powiedziała że moge tak zrobic, ale czy oby napewno??Monika Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1098793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejek 26.03.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Napiszę raz jeszcze:Ulga remontowa może być wykorzystana tylko w przypadku budynków ODEBRANYCH. Nie podlegają odliczeniu z tytułu tej ulgi faktury za materiały i usługi wystawione przed datą odbioru budynku. Jeśli jest on w budowie to jedyną rzeczą, którą można odliczyć jest różnica VAT lub odsetki od kredytu przeznaczonego na budowę, rozbudowę budynku na cele mieszkalne. Jeśli ktoś twierdzi, że jest inaczej to w razie kontroli będzie miał kłopot z US. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1099698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 27.03.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Napiszę raz jeszcze: Ulga remontowa może być wykorzystana tylko w przypadku budynków ODEBRANYCH. Nie podlegają odliczeniu z tytułu tej ulgi faktury za materiały i usługi wystawione przed datą odbioru budynku. Jeśli jest on w budowie to jedyną rzeczą, którą można odliczyć jest różnica VAT lub odsetki od kredytu przeznaczonego na budowę, rozbudowę budynku na cele mieszkalne. Jeśli ktoś twierdzi, że jest inaczej to w razie kontroli będzie miał kłopot z US. Taka informacje uzyskała moja koleznaka dzwoniac do US w Warszawie. Nie mozna skorzystac z ulgi remontowo-budolanej jeżeli budynek nie został "odebrany" Można tylko odliczyć VAT od zakupionych materiałów budowlanych - i to tylko tych które widniejš na licie utworzonej przez US. Troche to paranoja, bo np. jeżeli ktos kupił dom w stanie np surowym i dalej go wykańcza to podobno - może skorzystac z Ulgi remontowo-budolanej i może tez odliczyc VAT za zakupione materiały budowlane. Jak to jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1100068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 27.03.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 ... Troche to paranoja, bo np. jeżeli ktos kupił dom w stanie np surowym i dalej go wykańcza to podobno - może skorzystac z Ulgi remontowo-budolanej i może tez odliczyc VAT za zakupione materiały budowlane. Jak to jest?? Tak. To jest prawda. Tylko jest pewne ograniczenie. Ten dom musi być zakupiony od dewelopera lub spółdzielni mieszkaniowej. Przy zakupie domu przed dokonaniem jego odbioru od osoby prywatnej z tej ulgi nie możesz skorzytać. Dlaczego tak jest? Polega to na specyfice umów z deweloperem. Przeważnie umowa obejmuje stan zamknięty a nie pod klucz. Napiszę raz jeszcze Ulga remontowa może być wykorzystana tylko w przypadku budynków ODEBRANYCH. Nie podlegają odliczeniu z tytułu tej ulgi faktury za materiały i usługi wystawione przed datą odbioru budynku. Jeśli jest on w budowie to jedyną rzeczą, którą można odliczyć jest różnica VAT lub odsetki od kredytu przeznaczonego na budowę, rozbudowę budynku na cele mieszkalne. Jeśli ktoś twierdzi, że jest inaczej to w razie kontroli będzie miał kłopot z US. Po części jest to tylko prawdą. Jeśli ktoś posiada pozwolenie na rozbudowę to w pozwoleniu tym jest wymieniony zakres prac. Jest także określona część budynku których te prace dotyczą. I tak jeśli pozwolenie dotyczy dobudowania jednej kondygnacji to wszystko to co zostało wykonane powyżej sufitu wchodzi w zakres rozbudowy a to co poniżej to może być remontem lub modernizacją. To tak przykładowo. Oczywiście każdy przypadek należy potraktowac indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1100117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 27.03.2006 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Po części jest to tylko prawdą. Jeśli ktoś posiada pozwolenie na rozbudowę to w pozwoleniu tym jest wymieniony zakres prac. Jest także określona część budynku których te prace dotyczą. I tak jeśli pozwolenie dotyczy dobudowania jednej kondygnacji to wszystko to co zostało wykonane powyżej sufitu wchodzi w zakres rozbudowy a to co poniżej to może być remontem lub modernizacją. To tak przykładowo. Oczywiście każdy przypadek należy potraktowac indywidualnie. no wlasnie. i tu jest furtka Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1101478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejek 27.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Padło w tym wątku wiele interpretacji przepisów, dotyczących odliczeń z tytułu ulgi remontowej, ściśle zaleznych od zakresu i miejsca robót związanych z tą ulgą. Warto zuuważyć, że niektórzy Forumowicze próbują na siłę dopasować ulgę do etapu budowy, w którym się znajdują. Niestety US to nie jest instytucja, która zinterpretuje w razie wątpliwości przepis w sposób korzystny dla Podatnika. JA chcę podkreślić, że kupiłem dom od osoby fizycznej w stanie surowym. Wziąłem kredyt na dokończenie budowy i odliczam od dochodu odsetki od tego kredytu. Przechodząc do meritum - żeby skorzystać z ulgi remontowej, musiałem udowodnić w US, że zakończyłem rozbudowę, nastąpił odbiór budynku, a potem go remontowałem/ modernizowałem. W zasadzie kryterium skorzystania z tej ulgi jest dokument potwierdzający zgłoszenie do użytkowania budynku. Wszystkie faktury po tej dacie podlegają odliczeniu (oczywiście według załącznika materiałów i robót podlegających temu odliczeniu) Jeśli ktoś rozbudowuje/remontuje budynek kiedyś już odebrany to oczywiście nie ma przeszkód do skorzystania z ulgi. To tyle. Powodzenia w US. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1101512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 27.03.2006 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Jeśli ktoś rozbudowuje/remontuje budynek kiedyś już odebrany to oczywiście nie ma przeszkód do skorzystania z ulgi. To tyle. Powodzenia w US. mysle ze to jest najbardziej interesujace stwierdzenie. co na to przedmowcy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1101646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 29.03.2006 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Jeśli ktoś posiada pozwolenie na rozbudowę to w pozwoleniu tym jest wymieniony zakres prac. Jest także określona część budynku których te prace dotyczą. I tak jeśli pozwolenie dotyczy dobudowania jednej kondygnacji to wszystko to co zostało wykonane powyżej sufitu wchodzi w zakres rozbudowy a to co poniżej to może być remontem lub modernizacją. To tak przykładowo. Oczywiście każdy przypadek należy potraktowac indywidualnie. a jak udowodnisz w US ze faktura za cos (np. za deski podlogowe) dotyczy czesci niewchodzacej w zakres rozbudowy/modernizacji, tylko dotyczy tej czesci budynku, na ktora nie trzba posiadac pozwolenia ? zalozmy ze na fakturze nie jest to jaso okreslone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50660-ulga/page/2/#findComment-1104927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts