jkrzyz 23.03.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie Jestem na początku długiej drogi do własnego domu. Już prawie mam projekt lecz sen z powiek spędza mi poważny dylemat. Nie wiem, na jaki fundament mam sie zdecydować. Przyznaję, że dylemat jest głównie finansowy. Kusi mnie, żeby wybudować legalett. Dostałem nawet wycenę - na pierwszy rzut oka kwota jest astronomiczna. Pytanie, czy klasyczny fundament będzie tańszy? Warunki początkowe mam takie: woda wysoko (okresowo na -60cm), dużo humusu (70 cm), pod spodem piasek. Policzyłem też, że łączna długość fundamentów to 65m, powierzchnia podłogi to 176m2. Żeby porównanie było wymierne, trzeba doliczyć też kanalizację (osiem punktów) i drenaż wokół budynku. Po stronie klasyka jest na początek podłogówka 100m2 czyli około 10000PLN i kotłownia (coś pomiędzy 10000 i 15000) Po stronie Legalettu jest 54000 (jeszcze się nie targowałem ) Moje pytanie do szanownych forumowiczów: czy na podstawie własnych doświadczeń możecie mi zdradzić, ile kosztuje wykonanie fundamentów, opaski drenażowej i wylanie podłóg przy podłogówce wodnej, cudzymi rękami. Dodam jeszcze, że najbardziej ciekawią mnie ceny realne w okolicy pomiędzy warszawą i mińskiem maz. Jak dotąd studiowałem muratora i szperałem w internecie i wyszło mi, że wychodzi prawie na to samo, czyli około 30000. Czy to prawda? Pozdrawiam serdecznie i czekam niecierpliwie na przyklady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50667-dylemat-fundamentalny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts