Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapa geodezyjna do wniosków...

Recommended Posts

Witam

Odebrałem właśnie mapę do informacji o terenie. Taką jaką składa się do wniosków:

- o wydanie decyzji o zabudowie i zagospodarowniu terenu

- o wydanie warunków przyłączenia łącza gazowego

- ...energetycznego

- wodno-kanalizacyjnego

Mam jednak problem z jej odczyatniem, gdyż nie posiada, żadnej legendy. Czy mógłby mi ktoś objaśnić niektóre znaczki? Niektórych się domyślam, ale wolałbym być pewny.

A mianowicie:

- gwiazdka - domyślam się, że to drzewo, ale czy mam rację ( i przy okazji jak pozbyć się takiego drzewa, gdzie załatwiać sprawy papierkowe?)

- kóło z kropką w środku - obok litera "k" - domyślam się, że to szambo (a jak oznaczone są studzienki kanalizacyjne, łącza wodociągowe?)

- jak oznaczone są punkty gazowe?

- jak oznaczone są punkty energetyczne?

- co to jest "g" - wygląda jak budynek gospodarczy...?

- są jeszcze inne dziwne "ptaszki" ...?

Nie mogę się w tym połapać.

Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

g - garaż, bądz inny budynek gospodarczy

m - melioracja

t - telefon

g - gaz

eN - prąd

w - woda

gwaizdki i jakby kwiatki- roślinność wysoka

k - kanalizacja

koło z kółkiem w środku - nie wiem

duże A jako kolejna litera oznacza, że przekrój instalacji liczono aparaturą już po jej zasypaniu np. gA50 - gaz o fi około 50 (pomiar przybliżony aparaturowy)

Pozdrawiam Bartek dodatkowe info uzyskasz telefonicznie u pań w geodezji

Mam jeszcze jedno pytanie:

czy trzeba występować do gminy albo gdzieś indziej o warunki techniczne przyłączy wod-kan jeśli na mapie nie widać żadnych źródeł a sąsiedzi dookoła mają szamba i własne studnie, czy nie będzie problemu z pozwoleniem na budowę?

oraz co oznacza symbol Bp na planie (bo B jak się domyślam działkę budowlaną)?

pozdr.a.

Arzesz o warunki przyłącza wod-kan czyli ogólnie o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu zawsze występujesz do gminy. Jak je uzyskasz to się dowiesz jak możesz zabudować działkę – sąsiedzi tez dostaną taką decyzje. Dobrze myślisz ze B to działka budowlana, a Bp to tez najczęściej działka budowlana tylko nie zabudowana lub przeznaczona pod zabudowę.

Wega nie wiem skąd masz te oznaczenia (domyślam się ze są to wytyczne dla projektantów) a drzewa na mapach na których dokonuje się projektów i o której mowa zaznacza się takimi śmiesznymi kwiatuszkami co prawda może to niekiedy przypominać kolko – to drzewo liściaste, a gwiazdka to drzewo iglaste. Oznaczenie g na budynku – gospodarczy. Samo g (w pobliżu powinna być kropka to zasuwa gazowa i analitycznie do wody (w); literki na przewodach lub w osi przewodu informują nas jaki to przewód eN energetyczny niskiego nap. eW – energ. Wysokiego nap. g- gazowy i tak dalej

Jak macie więcej pytań o symbole to zrobię wam jakiś opis

On 2003-02-14 21:35, Marcin Nocun wrote:

Wega nie wiem skąd masz te oznaczenia (domyślam się ze są to wytyczne dla projektantów) a drzewa na mapach na których dokonuje się projektów i o której mowa zaznacza się takimi śmiesznymi kwiatuszkami co prawda może to niekiedy przypominać kolko – to drzewo liściaste, a gwiazdka to drzewo iglaste.

Marcin > można to nazwać wytycznymi, ja to jednak nazywam Polskimi Normami - w przypadku oznaczania drzew PN-71/B-01027 i obowiązuje wszystkich, nie tylko projektantów. Problem w tym, iż tego typu mapy wykonywane są (z reguły) w II-gim stopniu dokładności, a norma nie przewiduje wykonywania inwentaryzacji ogólnej dla drzew pojedyńczych. Z drugiej strony, drzewa już zinwentaryzowane muszą być pokazane na mapie i należy je oznaczyć, co robi się właśnie w formie np: kwiatka, kwiatka z kropką w środku, czasem kółka z kropką (choć w tym przypadku bez opisu można oznaczenie pomylić z innym). Ja robię zresztą podobnie :smile:

Pzdr.

Nie wiem o jakich mapach mówisz (II° dokładności) ale mapy zasadnicze (geodezyjne) w skali 1:500 czy 1:1000 (do celów projektowych) wykonuje się zgodnie z instrukcjami technicznymi (i tak jak piszesz to drzewo z kropką to oznacza drzewo pomierzono, a naniesione w przybliżeniu – nie mierzone bez kropki) mapy te kreśli się zgodnie z instrukcją K-1 symboli które ty pokazujesz nie ma w tej instrukcji

Tylko nie uznaj tego za przekomarzanie się z mojej strony

OK, masz rację co do map zasadniczych, wyszedł ze mnie branżysta, a tu potrzeba geodety..:wink: Zasugerowałem się zbytnio oznaczeniami w planach zagospodarowania terenu gdzie stosuje się bezwarunkowo PN.

Żeby temat zamknąć i wyjaśnić oznaczenia na mapach do końca, może innym też się to przyda, proponuję wejść na stronę GEOBIDU tu mamy Instrukcje Techniczne, tu katalog znaków no i tu nasze drzewa.

Pzdr