arzesz 13.02.2003 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 WitamOdebrałem właśnie mapę do informacji o terenie. Taką jaką składa się do wniosków: - o wydanie decyzji o zabudowie i zagospodarowniu terenu - o wydanie warunków przyłączenia łącza gazowego - ...energetycznego - wodno-kanalizacyjnegoMam jednak problem z jej odczyatniem, gdyż nie posiada, żadnej legendy. Czy mógłby mi ktoś objaśnić niektóre znaczki? Niektórych się domyślam, ale wolałbym być pewny.A mianowicie: - gwiazdka - domyślam się, że to drzewo, ale czy mam rację ( i przy okazji jak pozbyć się takiego drzewa, gdzie załatwiać sprawy papierkowe?) - kóło z kropką w środku - obok litera "k" - domyślam się, że to szambo (a jak oznaczone są studzienki kanalizacyjne, łącza wodociągowe?) - jak oznaczone są punkty gazowe? - jak oznaczone są punkty energetyczne? - co to jest "g" - wygląda jak budynek gospodarczy...? - są jeszcze inne dziwne "ptaszki" ...?Nie mogę się w tym połapać.Będę wdzięczny za pomoc.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 13.02.2003 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Czy naprawdę nie ma nikogo na forum, kto by znał odpowiedzi choć na część pytań?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 13.02.2003 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 g - garaż, bądz inny budynek gospodarczym - melioracjat - telefong - gazeN - prądw - wodagwaizdki i jakby kwiatki- roślinność wysokak - kanalizacjakoło z kółkiem w środku - nie wiemduże A jako kolejna litera oznacza, że przekrój instalacji liczono aparaturą już po jej zasypaniu np. gA50 - gaz o fi około 50 (pomiar przybliżony aparaturowy)Pozdrawiam Bartek dodatkowe info uzyskasz telefonicznie u pań w geodezji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sroka 13.02.2003 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Na mojej mapce jest takie kółko z kropką w środku i w realu odpowiada mu takie nieduże drzewo. Nota bene o to właśnie drzewo/krzak rozgorzała dyskusja w innym wątku. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 13.02.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 koło z kółkiem (kropką?) w środku?... może być to..to..to.. a może to... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.02.2003 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 14.02.2003 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Mam jeszcze jedno pytanie:czy trzeba występować do gminy albo gdzieś indziej o warunki techniczne przyłączy wod-kan jeśli na mapie nie widać żadnych źródeł a sąsiedzi dookoła mają szamba i własne studnie, czy nie będzie problemu z pozwoleniem na budowę?oraz co oznacza symbol Bp na planie (bo B jak się domyślam działkę budowlaną)?pozdr.a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 14.02.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Arzesz o warunki przyłącza wod-kan czyli ogólnie o warunki zabudowy i zagospodarowania terenu zawsze występujesz do gminy. Jak je uzyskasz to się dowiesz jak możesz zabudować działkę – sąsiedzi tez dostaną taką decyzje. Dobrze myślisz ze B to działka budowlana, a Bp to tez najczęściej działka budowlana tylko nie zabudowana lub przeznaczona pod zabudowę.Wega nie wiem skąd masz te oznaczenia (domyślam się ze są to wytyczne dla projektantów) a drzewa na mapach na których dokonuje się projektów i o której mowa zaznacza się takimi śmiesznymi kwiatuszkami co prawda może to niekiedy przypominać kolko – to drzewo liściaste, a gwiazdka to drzewo iglaste. Oznaczenie g na budynku – gospodarczy. Samo g (w pobliżu powinna być kropka to zasuwa gazowa i analitycznie do wody (w); literki na przewodach lub w osi przewodu informują nas jaki to przewód eN energetyczny niskiego nap. eW – energ. Wysokiego nap. g- gazowy i tak dalejJak macie więcej pytań o symbole to zrobię wam jakiś opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 15.02.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 On 2003-02-14 21:35, Marcin Nocun wrote: Wega nie wiem skąd masz te oznaczenia (domyślam się ze są to wytyczne dla projektantów) a drzewa na mapach na których dokonuje się projektów i o której mowa zaznacza się takimi śmiesznymi kwiatuszkami co prawda może to niekiedy przypominać kolko – to drzewo liściaste, a gwiazdka to drzewo iglaste. Marcin > można to nazwać wytycznymi, ja to jednak nazywam Polskimi Normami - w przypadku oznaczania drzew PN-71/B-01027 i obowiązuje wszystkich, nie tylko projektantów. Problem w tym, iż tego typu mapy wykonywane są (z reguły) w II-gim stopniu dokładności, a norma nie przewiduje wykonywania inwentaryzacji ogólnej dla drzew pojedyńczych. Z drugiej strony, drzewa już zinwentaryzowane muszą być pokazane na mapie i należy je oznaczyć, co robi się właśnie w formie np: kwiatka, kwiatka z kropką w środku, czasem kółka z kropką (choć w tym przypadku bez opisu można oznaczenie pomylić z innym). Ja robię zresztą podobnie Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Nocun 15.02.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Nie wiem o jakich mapach mówisz (II° dokładności) ale mapy zasadnicze (geodezyjne) w skali 1:500 czy 1:1000 (do celów projektowych) wykonuje się zgodnie z instrukcjami technicznymi (i tak jak piszesz to drzewo z kropką to oznacza drzewo pomierzono, a naniesione w przybliżeniu – nie mierzone bez kropki) mapy te kreśli się zgodnie z instrukcją K-1 symboli które ty pokazujesz nie ma w tej instrukcji Tylko nie uznaj tego za przekomarzanie się z mojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wega 15.02.2003 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 OK, masz rację co do map zasadniczych, wyszedł ze mnie branżysta, a tu potrzeba geodety.. Zasugerowałem się zbytnio oznaczeniami w planach zagospodarowania terenu gdzie stosuje się bezwarunkowo PN. Żeby temat zamknąć i wyjaśnić oznaczenia na mapach do końca, może innym też się to przyda, proponuję wejść na stronę GEOBIDU tu mamy Instrukcje Techniczne, tu katalog znaków no i tu nasze drzewa. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 17.02.2003 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Dzięki. Wega super stronka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts