mimi31 24.03.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Właśnie zgłosiłem rozpoczęcie budowy. I dowiedziałem się ze w przypadku budowy na szkodach górniczych prócz kierownika budowy zobowiązany jestem ustanowić inspektora nadzoru inwestorskiego. To jakaś paranoja chyba. Przeoczyłem punkt w pozwoleniu na budowę, który nakazyje ustanowienie obydwu. A cóż więcej może insp.nadz. zrobić ? Mając odpowiedniego kierownika, który zna się na rzeczy mogę przecież spać spokojnie. Jak było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszket 26.03.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam budujemy na szkodach górniczych no i z tego powodu mamy inspektora i kierownika budowy.Razem praktycznie robią to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 28.03.2006 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Zastanawiam się czy jest jakaś podstawa prawna, w oparciu o którą urzędy stawiają taki wymóg. A może dałoby się wymusić zwrot od kopalni kasy, którą zapłaciliśmy inspektorowi? W końcu wzmocnienie fundamentów też robimy ze względu na szkody górn. i kopalnia ma obowiązek zwrócić te pieniądze. A koszty inspektora to koszty wymuszone z powodu eksploacji górniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszket 28.03.2006 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 w rozdziale 3 powinna być odpowiedzhttp://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.106.1126.htmlco do zwrotu kasy za inspektora to zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 28.03.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Co do inspektora to chyba wynalazek ostatnich przepisów, bo u mnie nie było takiego wymogu. Co do zwrotu kosztów zatrudnienia inspektora, to uważam, że jest to możliwe, jeżeli konieczność jego ustanowienia jest związana z wykonaniem prac zabezpieczających na szkody górnicze. Miałem nieco podobny przypadek. Architekt wystawił mi fakturę za przeliczenie projektu na szkody górnicze. Dostałem jej zwrot, choć musiałem przejść przez sąd. Skończyło się na jednej rozprawie i wyroku - kopalnia potrzebowała po prostu blachę na d. ponieważ było to pierwszy raz i nikt nie chciał podjąć decyzji o wypłacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 28.03.2006 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 w rozdziale 3 powinna być odpowiedz http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.106.1126.html co do zwrotu kasy za inspektora to zapomnij To już co nieco wyjaśnia. Ale gdzie szukać rozporządzenia ministra o którym wzmianka w rozdziale 3. art 19.2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 28.03.2006 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 .......... Architekt wystawił mi fakturę za przeliczenie projektu na szkody górnicze. Dostałem jej zwrot, choć musiałem przejść przez sąd. ........... Tak z czystej ciekawości- ile płaciłeś za adaptację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_dlugi 28.03.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Nie miałem adaptacji. Był zrobiony projekt indywidualny - dom dwupokoleniowy. Po uzyskaniu warunków były zrobione obliczenia na szkody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 28.03.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Obecnie UM w Katowicach zawiera w pozwoleniu na budowę zapis o inspektorze jezeli budowa bedzie odbywac sie na szkodach. Co do zwrotu za inspektora, to chyba nie... natomiast kopalnia na pewno zwraca za wszystkie wzmocnienia budynku konieczne ze wzgledu na te szkody. Podobno jesli sie ich dyskretnie monituje to szybko zalatwiaja sprawe (kilka tygodni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 30.03.2006 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Ja chyba zdecyduję sięna wojnę z kopalnią. W końcu inspektor kosztuje mnie 1500 zł . Przeróbka fundamentów też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszket 30.03.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 mimi31 wygranej wojny z kopalnią za materiały częściowo kop. zwraca ale za inspektora i zmiany w projekcie to jeszcze się nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 31.03.2006 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Dzięki za słowa otuchy. W_długi pisał że sąd zasądził mu zwrot za adaptację projektu. Chyb też rzucę rękawicę. Tym bardziej, że w tych sprawach nie ma wpisowego. Zaprawiony już trochę jestem w bojach, bo rozprawiłem się z kopalnią sądownie jeśli chodzi o odszkodowanie za stary budynek. Pora podjąć drugie wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 04.04.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Przy okazji zapytam. Moj konstruktor ze wzgl. na szkody proponuje sciane fund. trojwarstwowa (w srodku styro) zakonczyc wiencem. Ma ktos pomysl jak to zaizolowac i ocieplic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 10.04.2006 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Wczoraj dowiedziałem się od jednego goście, który dostał odszkodowanie za dom zniszczony przez szkody, że wystąpił do sądu o vat od kwoty którą otrzymał. I sąd mu ten vat zasądził. CZy ktoś z Was przerabiał może ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts