Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co sądzicie o tym domku?

http://annjar.webpark.pl/wenecja.jpg

http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&numer=1&nazwa=WENECJA

Jest pierwszy dom z dachem dwuspadowym, który mi się spodobał, jednak chciałabym aby fachowcy wypowiedzieli się, czy dałoby się ten dom częściowo podpiwniczyć. A jeżeli ktoś kupił ten projekt to jaka jest wysokość ścianki kolankowej, bo na stronie nie ma informacji na ten temat

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uważam, że bardzo fajny projekt. Prosty a jednoczesnie ma kilka elementów upiekszajacych.

Napiszę, co mi się nie podoba:

1. Mały wiatrołap.

2. Schody w salonie, bedziesz musiała zrobic jakieś lekkie, które będą ozdobą. Może być problem lecącego kurzu jak ktoś będzie chodził. Musisz to przemyśleć, żeby fajnie wyglądało.

Reszta mi sie podoba, zarówno rozkład pomieszczeń, daszek nad tarasem jak i dwie łazienki u góry.

• 3 weeks później...

Zastanawiamy się nad projektem Wenecja z biura krajobrazy. Znalazłam na forum dwa watki o tym projekcie ale nikt jeszcze się nie zdecydował. Czy ktoś wybudował ten dom, albo buduje? Zastanawiam się nad roizwiązanie schodów w salonie czy nie "zagracą" i czy nie będą zbyt strome? Poradzcie!

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/wenecja/

Dziękuje i pozdrawiam

Magda :D

• 4 weeks później...
Właśnie dzisiaj odbieramy projekt Wenecja z biura IGN, no i teraz to sie zacznie :) Bardzo dużo czasu spędziiliśmy na szukaniu projektu, wenecję oceniało 3 architektów i stwierdzili że jest to sensowny projekt. Oczywiście spotkałam się z krytyką na forum budowlanym strony http://www.gazeta.pl, ale tam wszystkie gotowce sa poniewierane :roll: . Mam nadzieję, że do wiosny załatwimy formalności i ruszamy z budową. Niewielkie zmiany mamy zamiar wprowadzić: likwidujemy spożarnię, na poddaszu robimy balkon na ścianie zachodniej z wyjściem z łazienki i pokoju, a jeszcze robimy jedną dużą łazienkę i wydzielone osobne wc. Bardzo chciałabym nawiązać kontakt z kimś kto też zdecydował się na wenecję, choć to dość nowy projekt ale może juz gdzieś stoi domek wg tego projektu. :D

Ja mam za sobą rok szukania projektu :o . Wprowadzamy niewielkie zmiany. 1- likwidujemy spiżarnię która wg mnie jest w dość niefortunnym miejscu, a nasz tryb życia nie sprzyja robieniu zapasów. Zresztą myślę że w pomieszczeniu gosp. znajdzie się miejsce na regał. 2- doprojektowujemy balkon na ścianie zachdniej (wersja podstawowa) z drzwiami balkonowymi z pokoju i łazienki to jest marzenie córeczki więc nie ma wyjścia balkon musi być. 3- prawdopodobnie połączymy te dwie łazienki na poddaszu, powiększymy garderobę i wydzielimy jeszcze osobne wc. To zmiany na dzień dzisiejszy, projekt idzie do adaptacji ale zgode na inne zmiany jeszcze moge dostać. Przeraża mnie ten kosztorys, ale na kilku elementach można zaoszczędzić np. blachodachówka zamiast dachówki. Narazie mamy dylemat z czego ściany bo beton komórkowy odpada. Zastanawiamy się nad ścianą 1-warstwową z termopora Leiera. Zaraz prześlę skany, warto przeanalizować bo to kopie projektu. Pozdrówko :D

Ja mam za sobą rok szukania projektu :o . Wprowadzamy niewielkie zmiany. 1- likwidujemy spiżarnię która wg mnie jest w dość niefortunnym miejscu, a nasz tryb życia nie sprzyja robieniu zapasów. Zresztą myślę że w pomieszczeniu gosp. znajdzie się miejsce na regał. 2- doprojektowujemy balkon na ścianie zachdniej (wersja podstawowa) z drzwiami balkonowymi z pokoju i łazienki to jest marzenie córeczki więc nie ma wyjścia balkon musi być. 3- prawdopodobnie połączymy te dwie łazienki na poddaszu, powiększymy garderobę i wydzielimy jeszcze osobne wc. To zmiany na dzień dzisiejszy, projekt idzie do adaptacji ale zgode na inne zmiany jeszcze moge dostać. Przeraża mnie ten kosztorys, ale na kilku elementach można zaoszczędzić np. blachodachówka zamiast dachówki. Narazie mamy dylemat z czego ściany bo beton komórkowy odpada. Zastanawiamy się nad ścianą 1-warstwową z termopora Leiera. Zaraz prześlę skany, warto przeanalizować bo to kopie projektu. Pozdrówko :D

Myœlelismy o podobnych zmianach zlikwidowaniu spiżarki, drugiej łazienki na górze przerobieniu jš na gardobę i drugim garażu. Nie przerażajš Cię schody w salonie? Zastanawiam się czy nie zagracš?

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Witaj!

Jak możesz prześlij mi skany na [email protected]. Chętnie podyskutuje cieszę się że znalazłam kogoś kto zdecydował się na ten projekt. My jesteśmy cały czas w fazie szukania. Wenecja nam się bardzo podoba. Robicie jakieś zmiany? pozdrawiam

MAgda

jeśli to możliwe to poproszę o skan projektu na adres: [email protected]

Życzymy Wam powodzenia.My chcemy budować w okolicach Gorzowa Wlkp.Konkretnie w Kłodawie 5 kilometrów od Gorzowa ale sprawa naszej działki nie jest jeszcze wyjaśniona.Czekamy , czekamy i w końcu chyba się doczekamy.Pozdrawiam!!!Cezary :roll: