Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciekn?cy dach Roebena

renab

Recommended Posts

Moja dachówka z Ruppceramiki przetrwała dwie zimy i dwie potężne wichury. Nie ma żadnych przecieków .Kładzie się ją łatwo, bo ma dużą tolerancję , dobrze kryje i przylega. Tylko wykonawcy narzekają, gdy ją przycinają, bo jest bardzo twarda. Na Roebena się nie zdecydowałam, bo już wtedy słyszałam, że jest nienajlepszej jakości i ma sporo reklamacji.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2003-04-03 10:46, greg98 wrote:

Dachówki Robena nie wystepują w II gat. Przynajmniej tak twierdzi ekspert na stronie Robena (http://www.roben.pl/faq_archive.xml?11145)

Z kolei mój wykonawca twierdzi, że II gat występuje tylko w przypadku czerwonej.

Komu wierzyć ?

Nie wiecie jak sprawdzic na opakowaniu, która to klasa ?

Grzegorz

Oglądając ceramikę Robena w pewnej dużej hurtowni, sprzedawca powiedział mi, że I gat. jedzie na zachód i sprzedawany jest w I gat. II gat. jedzie na zachód i jest sprzedawany w II gat. III gat. zostaje w Polsce i jest sprzedawany jako I . Wiem, że mogę wywołać tym postem burzę, ale tak mi mówił.

On 2003-05-11 16:15, Szadam wrote:

Poczytałem to i w sumie się cieszę, że połozyłem blachodachówkę. Nie przecieka,nie pęka i nie podwiewa. UFF

Ale zardzewieje i pognie sie pod kominiarzem

Czesc

Wlasnie przed chwila bylem w hurtowni dachowek. Od 2.06 ida w gore ceny dachowek Robena. Ta ktora nas interesowala - miedziana angoba ma byc po 3,54/szt. (teraz 3,37) Na moje pytanie o jakosc tych dachowek padla od razu propozycja zainteresowania sie Rupp Ceramiką - Syriusz. Podobno cenowo biorąc pod uwagę upust bylaby w cenie Robena - dach 4-spadowy 220 m2 - za jakies 20tys. (cena wliczajac 4okna i orynnowanie). Jutro mam dostać dokładną wycenę.

Syriusz jest angobowany, rozni sie od miedzianego Robena m.in. tym ze nie ma polysku. Wczesniej ogladajac Robena wlasnie ten polysk nam nie odpowiadał.

Czytając wcześniejsze wypowiedzi na temat Robena prawde mowiac troche sie wystraszylem. Nie znajac rynku budowlanego latwo wkopac sie w ekipe majaca problemy z Robenem.

Prosze właściciele dachów pokrytych Syriuszem powiedzcie jakie macie doświadczenia z kładzeniem dachu.

Pozdrawiam

Adamski

• 3 years później...

:oops: Wowka ta dachówka jest b.łatwa do położenia bo jej zamki prawie nie istnieją, śnieg pod dachem bo jest krzywa i laboratorium nic nie stwierdzi ,trzeba samemu ja zbadać - wystarczy położyć na płasko i zobaczyć jak sie kołysze i nawet najlepszy wykonawca tego nie zmieni.Takie zamki - chodzi o ilość nie o jakośc - mają wszystkie !!!!!!!!!! dachówki zakładkowe Roben,Koramik,Creaton,Bogen ,Meyer Holsen, Nelskamp,Pfleiderer i te ,których nie ma jeszcze na naszym rynku,więc bez ściemy,że tylko dekarz winny.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Mniej lub bardziej to dobre okreslenie... Istnieje cos takiego jak Norma Produktu ( Polska Norma Nr ... ) Niestety w naszym Kraju nie ma odpowiednio mocnych instytucji chroniacych Konsumenta. W Niemczech czy USA firmy produkujace takie buble jak Röben dawno znalazlyby sie w katalogach konsumenckich z odpowiednia ocena... Dlaczego dachowka Röben produkowana w Niemczech ma zupelnie inna jakosc ?

A dlaczego proszek Ariel kupiony w Niemczech pierze duzo lepiej niz ten z polskiego supermarketu ?

• 4 months później...
Wywołałam burzę więc spieszę donieść, co słychać na placu boju. Przedstawiciel R. dostarczył 2 dachówki do ich laboratorium i mam już wyniki. Obie mieszczą się w Polskich Normach. Ja rozumiem, że tak może być, ale na pytanie dlaczego więc ja mam na całym dachu na folii 3-5 centymetrową warstwę śniegu - nie potrafił odpowiedzieć.

Przy takiej zabawie w rosyjską ruletkę, mogą sobie spisać na straty kolejne 330 m2 dachu.

Gdyby podeszli do Waszych problemów ze zrozumieniem i fachowością, może jeszcze bym się zastanawiała, ale teraz już skreślam Robena z ulubionych.

• 1 month później...
  • 1 month później...
czytam i dochodze do wniosku, ze kupujac dachowke Robena gram w rosyjska ruletke???jednym sie udaje innym nie...?troche sie przerazilem bo mam zamowiona wlasnie Robena "Jesienny lisc". :roll: moze sama nazwa dachowki mowi za siebie ze dachowka nie sprawdza sie w zimie tylko jest dobra na jesien, hehe :wink: , zarty zartami, a ja moge miec klopoty z dachem :o . zdania sa podzielone, niestety z wiekszoscia na NIE. i co teraz? czy nawet w wypadku jakichkolwiek wad fabrycznych deskowanie i dwie warstwy foli zapobiegna przeciekaniu wody?czy po prostu zastanowic sie nad zmiana dachowki... :cry:

• 5 months później...
  • 2 months później...

widzę zagubienie użytkowników co do marki roben. Wobec tego zdecydowałem się napisać trochę ze strony wykonawcy. Jestem inżynierem po Politechnice Krakowskiej prowadzę firmę budowlaną od 1997 roku.

Według mnie dachówka roben jest bardzo dobra dachówką na dachy bardziej pochyłe przy czym należy porównać dachówki które roben wystawia na wystawkach w sklepach a te które są przywożone na budowę.

na wystawkach przeważnie są dachówki idealne często produkowane w niemczech a na budowę przyjeżdzają dachówki przypominające drugi a nawet trzeci gatunek produkcji polskiej.Faktycznie jeżeli ktoś wie jak to zrobić to jest szansa na 100% zadowolenia przy czym zaznaczam iż ja sam parę razy jeździłem na dziwne reklamacje. Jest to dachówka z którą czasami dzieją się cuda (Jeśli ktoś ma problem to proszę na meila.) Ja sam układam przeważnie robena (nie z mojego wyboru lecz klienta) lecz uważam ją za najmniej wartą pieniędzy jakie się za nią płaci. Osobiście każdemu kogo stać polecam dachówki creaton a dla mniej zamożnych tondach lub koramic. Mój pierwszy dach z tondachu ułożyłem w 1998 roku i do tej pory leży nienagannie. Prawdą jest iż roben ma najlepszy marketing wśród dachówek i stąd bierze się jego popularność. Wobec nadchodzącego nowego roku życzę wszystkim dużo dobrych decyzji dotyczących materiałów budowlanych bo nie są to proste decyzje dla laików oraz szczęśliwego nadchodzącego 2008 roku.

kto ma pytania to zapraszam [email protected]