bladyy78 24.03.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Dlaczego należy badać styropian? Nowy, kilkukondygnacyjny budynek wykonany z nowoczesnych materiałów, ocieplony metodą lekką mokrą z 12 centymetrową warstwą styropianu oddany do użytku 5 lat temu staje w płomieniach. Z nieznanej przyczyny, w pomieszczeniu garażowym usytuowanym pod częścią mieszkalną budynku, w ciągu kilku minut rozwinął się pożar, który przedostał się przez wrota wjazdowe i objął północną elewację budynku. Jeszcze przed przyjazdem straży pożarnej wyziewy styrenu dotarły kanałami wentylacyjnymi do pomieszczeń na najwyższej kondygnacji, a języki ognia, poprzez rozszczelniające się pod wpływem temperatury okna, zaczęły dostawać się do pomieszczeń usytuowanych bezpośrednio nad holem garażowym. To jest niestety opis rzeczywistej tragedii, która rozegrała się w na jednym z poznańskich osiedli i została opisana w październikowym numerze Materiałów Budowlanych (1). Nie ma wątpliwości, że w opisanym wyżej wypadku przyczyną szybkiego rozprzestrzenia się pożaru był styropian samogasnący użyty do ocieplenia ścian zewnętrznych budynku oraz stropu w holu garażowym. Ta popularna technologia ocieplania ścian zewnętrznych, tzw. metoda lekka mokra (bezspoinowy system ociepleń) wykorzystująca jako materiał izolacyjny styropian budzi coraz więcej kontrowersji i to nie tylko w środowisku inżynierów i techników pożarnictwa. Badania właściwości ogniowych ociepleń ze styropianem są konieczne ponieważ zagrażają życiu. Obawiają się mieszkańcy nowobudowanych budynków jak i ci którzy zdecydowali się ocieplić ściany budynków starych. O swoje życie obawiają się również strażacy. W czasie akcji ratunkowych gorący, stopiony styren spływa po elewacji i naraża ratowników na poparzenia. Utarło się przeświadczenie, że styropian jest tani i bezpieczny. Duża część wykonywanych w Polsce prac termoizolacyjnych oparta jest na systemach wykorzystujących jako materiał izolacyjny płyty styropianowe. Teraz w obliczu zdarzających się tragedii coraz częściej mówi się o zaostrzeniu norm określających parametry techniczne ociepleń zewnętrznych budynków mieszkalnych. Ta sytuacja powoduje również inne spojrzenie na ekonomiczną stronę prac ociepleniowych. Uznawana za droższą, technologia wykorzystująca płyty z wełny mineralnej jest – w przeciwieństwie do płyt styropianowych - całkowicie niepalna, a potwierdzają to liczne badania laboratoryjne. Teraz, w obliczu pojawiających się coraz częściej opinii płynących z różnych środowisk pora zweryfikować dotychczasowe opinie na temat materiałów izolacyjnych używanych w budownictwie. Tylko rzetelne badania przeprowadzone przez niezależne ośrodki badawcze może mogą dostarczyć argumentów i przekonać architektów, inwestorów, nadzór budowlany, audytorów energetycznych, środowiska opiniotwórcze, wreszcie użytkowników, że pozornie wyższe koszty początkowe w pierwszej fazie termomodernizacji czy ocieplenia nowego budynku dają realne oszczędności i przede wszystkim niezmiernie trudne do wyceny bezpieczeństwo użytkowania. Styropian oczywiście poddawany był wielokrotnie badaniom. Jednak te sprzed kilku lat przeprowadzano na ociepleniach z cienką warstwą styropianowej izolacji cieplnej. Do końca 1997 roku, gdy badano wyłącznie ocieplenia na bazie 5 cm warstwy styropianu, wszystkie układy, z wyjątkiem jednego, zawierającego siatkę polipropylenową, a nie z włókna szklanego, uzyskały klasyfikacje NRO (nie rozprzestrzeniające ognia), co wystarczało do uznania styropianu bezpiecznym materiałem budowlanym. W myśl przepisów płyty styropianowe można bezpiecznie używać do ocieplania ścian zewnętrznych do wysokości 6-7 kondygnacji. Czas na weryfikację tego zapisu. W Polsce ociepla się rocznie kilka mln m2 ścian. W ciągu ostatnich kilku lat średnia grubość ocieplenia wzrosła z 5 do 10 cm i nadal rośnie. Ostatnia nowelizacja przepisów w zakresie możliwości stosowania ociepleń miała miejsce w 1997 roku. Ta zwiększająca się grubość materiału izolacyjnego w ociepleniach, będąca wynikiem większych wymagań ochrony cieplnej budynków oraz dodatkowo informacje o wynikach badań prowadzonych ostatnio w innych krajach, wskazują na bezpośredni związek pomiędzy grubością izolacji ze styropianu a zachowaniem systemu docieplenia pod wpływem ognia. Pojawiające się ostatnio doniesienia o pożarach, takie jak to przytoczone powyżej, zainspirowały Zakład Badań Ogniowych Instytutu Techniki Budowlanej do przeprowadzenia odpowiednich badań własnych (nr badania - 664/00/AK). W przeprowadzonych na przełomie 2001/2002 roku badań przyjęto następujące założenia: aby zapewnić reprezentatywność wyników dla typowych warunków wykonywania ociepleń, zaplanowano badania dla dwóch styropianów, z certyfikatami zgodności, wyprodukowanych przez jednego z największych producentów i producenta o zasięgu regionalnym. Miało to wyeliminować wyroby, co do których jakości mogłyby pojawić się wątpliwości. Założono badanie dla jednego z 3 najpopularniejszych systemów, z ważną aprobatą techniczną. Ostateczny wybór materiałów, ich zakup i prace ociepleniowe przy wykonywaniu elementów do badań, odbywały się przy wyłącznym nadzorze Instytutu Techniki Budowlanej, co gwarantowało bezstronność i profesjonalizm. Do porównania wybrano system z izolacją wykonaną z płyt styropianowych o grubości 5 cm oraz 20 cm. Oba badane styropiany potwierdziły zdolność samogaśnięcia (wg PN-88/C-89297).Oba, na podstawie wyników badania zapalności przy oddziaływaniu małego płomienia (wg EN ISO 11925-2 i kryteriów wg EN 13501-1 Klasyfikacja wyrobów budowlanych ze względu na ich reakcję na ogień) zostały zaklasyfikowane do Euroklasy F. Przebieg badań ociepleń ze styropianem o grubości 5 cmW 6 min od rozpoczęcia, temperatura płomieni wychodzących na zewnątrz otworu okiennego osiągnęła 800°C. Początek spalania płyt styropianowych rozpoczął się po 7 minutach. Spalanie styropianu poniżej otworu okiennego zaczęło się po 12 minutach. Stopniowe zanikanie spalania ocieplenia i koniec badań nastąpił po 23 minucie. Przebieg badań ociepleń ze styropianem o grubości 20 cmPoczątek spalania ocieplenia nastąpił po 4 minutach od chwili rozpoczęcia badań. W 6 minucie spalanie rozprzestrzeniło się po powierzchni ocieplenia, pojawiły się płonące odpady. Około 7 minuty pojawił się gęsty czarny dym, a od 10 minuty dym wydobywał się również od góry ocieplenia. W 13 minucie cała ściana była w ogniu i gęstym czarnym dymie a przed ścianą płonęła kałuża styrenu. W 16 minucie płonącą intensywnie ścianę ugaszono. Podsumowanie badańW opublikowanym (2) podsumowaniu wyników badań ociepleń z wykorzystaniem płyt styropianowych o grubości 5 i 20 cm można przeczytać, między innymi, że w obu przypadkach początek badań miał podobny przebieg, jednak przy większej grubości styropianu (20 cm), od 8 minuty następowało przyspieszenie spalania ocieplenia, pojawiał się w dużych ilościach czarny dym, również od góry ocieplenia, co świadczy, że styropian wypalił się lub wyparował i pod warstwą zaprawy tynkowej i warstwy klejowej wytworzył się komin. Od tego momentu następowało też gwałtowne przyspieszenie spalania ocieplenia, któremu towarzyszyło wytwarzanie dużej ilości czarnego dymu. Spalanie było tak intensywne, że odbywało się przy deficycie tlenu, występowały płonące krople odpady stałe, przed ścianą tworzyły się kałuże płonącego styrenu. Warstwa składająca się z warstwy zbrojonej i wyprawy tynkarskiej ulegała zniszczeniu. Wynikiem tego był łatwiejszy dostęp płomienia do styropianu. Zniszczeniu uległa także ta część ocieplenia, która znajdowała się poniżej otworu okiennego. Spalanie było tak intensywne, że w obu przypadkach podjęto decyzje o ugaszeniu ściany. Nie stwierdzono zależności przebiegu badania od rodzaju styropianu (producent, gęstość). Przeprowadzone badania wykazały natomiast zasadniczą różnicę w zachowaniu się ociepleń ze styropianem o grubości 5cm i 20 cm. Zwiększone wymagania izolacyjności cieplnej ścian zewnętrznych spowodowały zwiększanie grubości materiału izolacyjnego w stosowanych obecnie systemach dociepleń. Błędne okazało się założenie, że pierwotne aprobaty, uzyskiwane przez producentów styropianu dla materiału o grubości 5 cm odnoszą się również do większych grubości. Doświadczenie instytucji badawczych w Niemczech i Szwecji oraz ostatnie badania przeprowadzone przez ITB wskazują na konieczność weryfikacji norm bezpieczeństwa pożarowego elewacji ocieplonych płytami styropianowymi o grubościach powyżej 15 cm. Wg statystyk (badania ITB z 1992 roku) pożarowych z poprzednich lat na 110 analizowanych pożarów, 16 z nich dotyczyło elewacji docieplonej styropianem, jednak autorzy badania stwierdzili, że przyczyną rozprzestrzeniania się pożaru w omawianych przypadkach były zawsze uszkodzenia warstwy tynkowej. Teraz te dane stały się nieaktualne. Przede wszystkim z powodu powszechnego stosowania grubszych warstw izolacji (styropian o grubości ponad 15 cm). Również z tego powodu dotychczasowe scenariusze badań ogniowych nie odzwierciedlały wszystkich możliwych sytuacji. Lokatorzy budynków powinni mieszkać w budynkach bezpiecznych, w których nie dochodzi do zapłonu ocieplonej elewacji. Dla przypomnienia: poszczególne składniki systemu dociepleń ścian zewnętrznych mogą być klasyfikowane jako materiały niepalne lub palne (niezapalne, trudnozapalne, łatwozapalne, samogasnące). Niezależnie od klasyfikacji materiałów, cały układ ociepleniowy jest klasyfikowany z uwagi na stopień rozprzestrzeniania ognia. Badanie wykonuje się zgodnie z PN-B-02867; 1990 "Metoda badania stopnia rozprzestrzeniania ognia przez ściany". W zależności od wyników badania, układ może uzyskać klasyfikację: NRO - nie rozprzestrzeniający ognia lub SRO – słabo rozprzestrzeniający ogień. Systemy, w skład których wchodzą wyroby klasyfikowane jako niepalne, zgodnie z w/w normą, są klasyfikowane jako NRO bez wykonywania badania. Wynika to z faktu, że badanie rozprzestrzeniania ognia odbywa się przy znacznie łagodniejszych warunkach oddziaływania ognia niż badanie niepalności. Wyroby zbadane na niepalność, a więc w warunkach temperatur pożarowych, nie muszą potwierdzać swojego zachowania przy mniejszym oddziaływaniu pojedynczego płonącego przedmiotu, co ma miejsce przy badaniu rozprzestrzeniania ognia. Natomiast w przypadku zestawów zawierających materiały palne np. styropian samogasnący, siatkę polipropylenową, polimerowe masy klejące i tynkarskie - wykonanie badania całego układu jest konieczne, ponieważ wszystkie czynniki tj. rodzaj, ilość materiałów oraz sposób ich wzajemnego połączenia, wpływają na zachowanie całego elementu pod wpływem ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 24.03.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Handlujesz wełną?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 24.03.2006 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Nie sprzedaje welny i sam bede dom ocieplal styropianem, co nie zmienia tego ze styropian stanowi w razie pozaru zagrozenie dla naszego zycia i zdrowia. A im grubsza warstwa syropianu tym zagrozenie w razie pozaru wzrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.03.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 zgadza się. Mam dom ocieplony styropianem. największe zagrożenie jest w ocieplonych blokach niestety. W razie pożaru moga nie zdążyć uciec Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 WitamPrzeczytałem i zrozumiałem. Teraz przemyślę. Od początku zakładałem (przyjmowałem w założeniach) ekofiber lub wełnę. Ciekawe. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 24.03.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 "Volkswagen zapalił się w poniedziałkowe popołudnie w okolicach mostu na Bobrze, nieopodal zjazdu w kierunku Osiecznicy. Płonący samochód początkowo próbowali gasić kierowcy. Niestety ogień szybko pochłonął całe auto. Prawdopodobną przyczyną pożaru było zwarcie instalacji elektrycznej." No i co z tego wynika? Dokładnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 remx , styropianem handlujesz? Problem w tym, że jeden jest samogasnący. Cały parking jest samorozpalający się. Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 24.03.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 na własnej skórze doświadczyłem pożaru na mojej budowie,nie będę pisał jak to się stało, ale się stało,paliło się tylko 12-15 minut, zdążyłem ugasić przed przyjazdem straży,"swietnie" palił się lakier na ramach okiennych, piana poliuretanowaprzy ramach okiennych, a styropian?- wytopił się pod wylewką i w ociepleniu (okazało sie to po zdemontowaniu spalonych okien) były dziury,na pocieszenie powiem że mam tynk silikonowy (KABE) i ostał się nienaruszony, dzisiaj już nie jestem pewien czy drugi raz ocieplałbymstyropianem,dodam że powstała ogromna ilość czarnego śmierdzącego (trującego?-styren) dymu, dzisiaj nie dziwi mnie dlaczego strażacy mają osobiste butle z tlenem nz plecach Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 24.03.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 I może w małym stopniu to wyjaśni dlaczego izolacja termiczna z wełny jest droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 24.03.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 @blady78 Co innego blok/biurowiec a co innego dom jednorodzinny. Idąc tym tropem należałoby zrezygnować z takich rozwiązań jak więźba drewniana, strop drweniany, deski/panele podłogowe, garaż w bryle budynku, okna drewniane, dywany, meble, ubrania w szafach... A jak już się tego wszystkiego pozbędziesz i wyjdziesz w swoim atestowanym niepalnym ubranku na spacer to co? Spacer odbędziesz w specjalnie skonstruowanej metalowej klatce z uziomem, bo a nuż piorun wybieże akurat Ciebie? Nie dajmy się zwariować. Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 24.03.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 Booooże tak się nastukał...eeee tam handlowiec!!! Ja tu gadu gadu a tam mi się styropian pali.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1096624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 25.03.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Nie żartujcie sobie z wypowiedzi bladyy78 . Takie coś niestety może przytrafic się każemu.Wiem coś niecoś (dom w sąsiedztwie) o zapaleniu sie styropianu pod tynkiem akrylowym od iskry ze źle zabezpieczonej wyczystki kominowej. Komin biegnie w ścianie zewnętrznej a wyczystka jest zlokalizowana na zewnątrz budynku. Dom ocieplony styropianem (jakieś 10 czy 12 cm ?).Zapalenie się sadzy w kominie od węglowego kotła centralnego ogrzewania spowodowało wydostanie się iskier z nieszczelnych drzwiczek wyczystki. Ogień strawił jakieś 2 metry kw. styropianu. Co ciekawe. Ogień nie naruszył tynku. Jedyne co to lekkie osmalenie tynku w okolicach zamknięcia wyczystki. Opukując tynk dokładnie można sprawdzić do którego miejsca styropian się wypalił.Wiem o tym. Sam pukałem. Sąsiad ma problem. Jak wypełnić ubytki w ociepleniu. Stworzona pod tynkiem pustka ma nieregularny, zbliżony do jaja kształt. Sąsiad nie chciałby zrzucać tynku. Moim zdaniem powinien starać się wepchnąć tam kawałki wełny mineralnej. Jest to możliwe, niemniej jakieś mostki termiczne z pewnością pozostaną. Gdzieś na forum czytałem też o ciśnieniowym ocieplaniu jakimiś granulatami. Jeśli ktoś z Was ma jakiś pomysł to chętnie przekażę go sąsiadowi. Nie wiem czy jest on bardziej wściekły czy też przerażony tym co się stało. Jeszcze jedno. Sąsiad oszczędzając, wybudował komin sposobem tradycyjnym z cegły kładzionej na fugę i zabezpieczył wyczystkę blaszanymi drzwiczkami. Jestem przekonany, że gdyby poświęcił trochę kasy na zakup któregoś z systemów kominowych to dziś nie miałby tego problemu.To tak a propos oszczedności przy budowie domu. Nigdy nie wiadomo w jaki sposób to się kiedyć na oszczędzającym odbije. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1097219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 25.03.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Chyba należało by się zastanowić jaka była przyczyna pożaru a nie opisywac jaki to styropian jest be. Zupełnie nie rozumiem czemu miał służyć ten post.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1097691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 25.03.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Nie twierdzę, ze styropian jest be... Podobnie jak bladyy78 zwracam tylko uwagę na to, że jest palny. A zapalić się może w dość niespodziewany sposób. Senser zażartował: Ja tu gadu gadu a tam mi się styropian pali.... Nikomu tego nie życzę. Mój sąsiad też nawet nie snił, że przytrafi mu się coś takiego. Także i dla mnie aż dotąd przykryty tynkiem styropian nie istniałjako materiał palny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1097708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Witam Ktoś niedawno dość mocno mnie wypytywał o ten wątek. Gdzieś coś było... Przypadkiem wpadłem, na niego ponownie. Podrzucam, bo ciekawy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1549379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 15.01.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Daje do myślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1549499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 15.01.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Ten sam Zakład badań Ogniowych ITB jeszcze 5 lat temu podawał, ze nie jest znany fakt rozprzestrzenienia się pożaru po fasadzie w skutek użycia styropianu w powojennej historii Polski. Znany jest jeszcze jeden wypadek spalenia się garażu ocieplonego styropianem w Elblągu w skutek podpalenia przez piromana. Oprócz przykopcenia się fasady nie było dalszych szkód. Oczywiscie na stropie w garażu szkody były większe. Producenci wełny znakomicie grzeją atmosferę. Ogniowe zachowanie wełny jest lepsze - bez dyskusji, lecz nie na tyle lepsze, aby na domkach jednorodzinnych bulić tę kasę której żądają. Do histeria, którą się próbuje wywołać od lat. Jeśli sie budynku w czasie pożaru nie opuścii się w ciągu 7 min, to również w razie użycia wełny nie ma się szans na przeżycie. O tym producenci wełny dyskretnie milczą. Również dyskretnie milczał Rockwool w czasie badań porównawczych dobrego systemu styropianowego, STARANNIE WYKONANEGO i porównawczego z wełny. Wywołany pożar w budynkach testowych - poligon w Biedrusku , bodajże 1996 rok - nie wykazał w rozumieniu praktycznym na niskim budynku istotnych różnic. Styropian się owszem częściowo wytopił przy listwie cokołowej. Radzę poprosić Rockwola o pokazanie tych skrzętnie skrywanych zdjęć. Komentarze producenta wełny były -"ale Ci styropianowcy sobie zrobili reklamę" Ot , to tak dla równowagi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1550420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 Znaczy, ze kazdy ma jakieś grzeszki, którymi nie lubi się chwalić! Ale to my już wiemy z dowolnej gazety, bo tylko tym teraz żyją.. Coś w tym jest. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1550425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 16.01.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 z pożarami nie ma śmiechów i trzeba zapobiegac sytuacją w których mogą one powstać nie ma też co demonizować - wiele uzywanych w gospodarstwie domowym żeczy jest pochodną polistyrenu wełna mineralna napewno pod względem bezpieczeństwa ppoż. jest bardziej wskazana i napewno lepsza niż styropian. z drugiej strony prawidłowe wykonanie ocieplenia styropainem nie powinno stanowic zadnego zagrożenia - (jak się zapali ten styropian jezeli jest pokryty dokladnie klejem a nastepnie tynkiem ?) kolejna sprawa większość pożarów powstaje wskutek wypadków wewnątrz budynkow a nie na zewnątrz. ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1550893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 16.01.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 Widuję czasami w miejscowości gdzie mieszkam mały domek ocieplony styropianem, ktory tak stoi sobie - daj Boże- ok 3 lat-właściciel chyba nie ma pieniędzy na wyprawę. Styropian zrobił się zółty i pewnie trzeba na nowo kłaść, ale jak do tej pory żadna iskra nie zaszkodziła.Dom jest w odległości ok 2 metrów od siatki i ulicy, nawet ktoś mógł głupi kawał zrobić i peta rzucić. A lubi sobie ten pan szklaneczkę przed snem obalić. Więc to chyba nie jest takie proste zaprószyć ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50694-cos-na-temat-ocieplenia-ze-styropianu/#findComment-1551844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts