Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę być rolnikiem !

Dopuser

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,,Ustawą z dnia 1 lipca 2005 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 150, poz. 1248), od 24 sierpnia 2005 r. zostały dokonane zmiany dotyczące warunków, jakie muszą być spełnione do pozostania w ubezpieczeniu rolniczym przy równoczesnym prowadzeniu pozarolniczej działalności gospodarczej lub współpracy przy prowadzeniu tej działalności. W szczególności z jej przepisów wynika, iż dla możliwości podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników nie ma znaczenia forma opodatkowania pozarolniczej działalności gospodarczej, prowadzonej równocześnie z działalnością rolniczą.

Obecnie, na podstawie postanowień art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, rolnik lub domownik który rozpoczyna prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej lub rozpoczyna współpracę przy prowadzeniu tej działalności, może nadal podlegać ubezpieczeniu społecznemu rolników, jeśli:

1) podlegał temu ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy ustawy nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata i nadal prowadzi działalność rolniczą lub stale pracuje w gospodarstwie rolnym, obejmującym obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego, lub w dziale specjalnym, ... ``

czy to oznacza że w tym momencie żeby zdobyć status rolnika tylko po to by opłacać KRUS i prowadzić sobie inną działalność, trzeba od 3 lat prowadzić działalność rolną ???

cały tekst

http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne/podleganie-ubezpieczeniu/

czy to oznacza że w tym momencie żeby zdobyć status rolnika tylko po to by opłacać KRUS i prowadzić sobie inną działalność, trzeba od 3 lat prowadzić działalność rolną ???

jak od 3 lat oplacasz KRUS to jestes rolnikiem i jak zaczneisz prowadzic dzialalnosc pozarolnicza to bedziesz mogl byc nadal objety ubezpieczeniem KRUS w przypadku kiedy KRUS placiles krocej niz 3 lata to bedziesz musial zaczac oplacac ZUS na zasadach okreslonych dla dzialalnosci gospodarczej

Do Dopusera. zamierzasz skorzystać z tego preferencyjnego kredytu? Masz jakieś doświadczenia. Przyznam się że w międzyczasie zostałam właścicielem 4,24 ha. Czuję się posiadaczką ziemską... :D :wink:

Witamy w klubie :)

Na razie grunt leży odłogiem. Nie wiem jak go zagospodarować - zasadzić las, oddać pod uprawę zainteresowanym, czy tylko zaorać. Rejon jest przepiękny, teren rekreacyjny... :p

Jesli chodzi o areal rolniczy to mam podobny ¨problem¨... obecnie analizuje 3 kierunki dzialalnosci: turystyka, hodowla i plantacje...

Najtaniej i najszybciej w realizacji wyglada plantacja... tyle ze trzeba albo mieszkac na plantacji albo wynajac kogos do opieki... no i doplaty bardzo duze... ale pozostalych opcji tez nie spuszczam z oka... na wiosne powinna mi sie sytuacja wyklarowac...

Co do doplat dla mlodych rolnikow to niestety juz dla mnie za pozno... ale licze na inne doplaty typu rozbudowa gospodarstwa (pod agroturystyke) czy modernizacja (dociagniecie uzbrojenia, budowa ogrodzenia, itp.)...

Pozdrawiam

• 2 months później...
  • 1 month później...

http://www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_070718/ekonomia_a_2-1.F.jpg

I wygląda na to że tendencja wzrostowa ziemii rolnej ładnie się utrzymuje... już jest średnio ponad 11000 zł/ha...

Cały artykuł n/t temat poniżej:

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070718/ekonomia/ekonomia_a_2.html

Też się starałam o dofinansowane dla 'Młodego Rolnika'. 3 lata temu kupiłam siedlisko w kujawsko-pomorskim. Poradzono mi, żeby dokupić jeszcze trochę ziemi to utworzę gospodarstwo rolne i dostanę dofinansowanie dla MR. Wtedy za 50 tysięcy to już mogłabym rozpocząć remont domu. Znalazłam osobę, która mi sprzeda kawałek ziemi, cwaniak widział, że mi bardzo zależy i wcisnął mi 0.80 ara, z czego spora część to rów i nieużytki, a reszta to klasa IV za prawie 10 tysięcy złotych. Nie miałam wyjścia, myślałam, że mi się to zwróci. W międzyczasie poszłam na studia podyplomowe na Akademii Rolniczej, żeby zdobyć wymagane wykształcenie. Wydatek - kolejne 10 tysięcy (licząc dojazdy i noclegi). Zarejestrowałam się dobrowolnie w KRUSie i zapłaciłam ubezpieczenie. Jak już miałam wszystkie dokumenty uzbierane i chciałam złożyć wniosek, w toruńskiej Agencji (to mój rejon) powiedziano mi, że pieniądze się skończyły!! Jak się pytałam kiedy teraz będą to odpowiedź brzmiała, że w 2007 roku!! I co mi to da, jak już nie będę MR. Pozostała jeszcze jedna szansa, po przejrzeniu wszystkich wniosków będą rozdysponowywać rezerwą, ale kiedy to będzie - niewiadomo. Została ostatnia nikła nadzieja. Do Agencji dzwoniłam kilkakrotnie w ciagu tygodnia, nikt nie wiedział, kiedy będą rozdzielać rezerwę. Ostatni telefon wykonałam w poniedziałek i co się dowiedziałam, że w poprzedni piątek przyjęto i zaakceptowano ostatnie podania - 100 sztuk!! W jeden dzień!! To była ta rezerwa. Ale kto ją dostał? Tak właśnie skończyła się moja przygoda z rolnictwem. Wyrejestrowałam się z KRUSu i wyjechałam za granicę ciułać pieniążki na moją budowę.

• 1 year później...
[... zakładając dotacje do hektara na poziomie ok 500zł rocznie i cenę ziemi rolnej na poziomie ok. 5000 zł/ha wychodzi że otrzymujemy dotację w wysokości ok 10% wartości gruntu rocznie. Jeżeli więc będziemy przez nastepne 10 lat otrzymywać dotację tej samej wielkości to po dekadzie unia zwraca nam całą sumę jaką zapłaciliśmy za ziemię ! Mamy wtedy tą ziemię rolną niejako całkowicie za darmo, a i o większej wartości rynkowej niż w czasie kupna gdyż jej cena w ciągu dekady na pewno wzrośnie...

A nie mówiłem ? Niech zacytuję:

"Jak wynika z najnowszych danych średnia cena transakcyjna gruntu rolnego z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa w 2008 r. wyniosła 12 540 zł. Analizując ceny z lat ubiegłych (w 2007 r. – 9 773 zł, w 2006 – 7 374 zł, w 2005 – 5 607 zł, w 2004 – 4 682 zł, w 2003 – 3 736 zł) można stwierdzić utrzymującą się dużą dynamikę wzrostu, choć w roku ubiegłym był on o 5 punktów procentowych niższy niż w 2007 r. W porównaniu ze średnią ceną za rok 2007 wzrost wyniósł 28%."

Całość na:

http://www.anr.gov.pl/pl/article/111924

• 5 months później...

Za http://www.anr.gov.pl/pl/article/132939 :

Według danych na koniec czerwca br, średnia cena gruntów w II kwartale br. wyniosła 15.623 zł za 1 ha. W porównaniu do I kw. br. nastąpił wzrost średniej ceny o 2 tys. złotych, czyli o ok. 14%. Natomiast porównując II kwartał 2008 r. do II kwartału 2009 r. cena wzrosła o ponad 3,7 tys., czyli o ok. 32%.