Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kredyt na budowę siedliska ???

eRaf

Recommended Posts

Witam

Może ktoś z Was orientuje się, który bank udziela kredytów hipotecznych na budowę siedliska. Jeszcze lepiej jakby ktoś mógł się podzielić info nt. szczegółów załatwiania tego rodzaju kredytu. Wiem, że większość banków nie chce udzielać kredytów na budowę domu/siedliska, formalności są ponoć bardziej skomplikowane - wycena (operat), zabezpieczenie, no i ponoć różnie liczy się wkład własny w postacji ziemi/działki - jedne banki przyjmują całą powierzchnię siedliska jako wkład własny inne tylko powierzchnię możliwą do zabudowy określoną w Warunkach Zabudowy.

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.

Pzdr

Strzelam BGŻ, BPH, BOŚ. Jeżeli to możliwe to pls o podpowiedź bo będę musiał skorzystać z książki telefonicznej i dzwonić wg alfabetu :wink: żartuję, zapodałem już temat w OpenF więc jak się czegoś dowiedzą to dam i Wam znać (na dzień dobry nie byli mi w stanie powiedzieć 4sure, tylko strzały jak powyżej).

Może jednak ktoś z Was miał do czynienia z kredytem na budowę siedliska ???

Pzdr

PKO BP. Bez problemów, praktycznie żadnych dodatkowych formalności, jeszcze zdolność kredytową mi podwyższyli po dostarczeniu zaświadczenia z gminy o wysokości uzyskiwanego dochodu z gospodarstwa. Minus - wyższy udział własny - 30%. W BPH pani ładnie przedstawiła mi ofertę , natomiast jak powidziałem siedlisko - PRZERAŻENIE W OCZACH!!!. Przecież tyle tajemnic mi zdradziła a oni nie udzialają kredytu na siedliska. Było to w 2004 r. więc teraz może się coś zmieniło.

PKO BP. Bez problemów, praktycznie żadnych dodatkowych formalności, jeszcze zdolność kredytową mi podwyższyli po dostarczeniu zaświadczenia z gminy o wysokości uzyskiwanego dochodu z gospodarstwa. Minus - wyższy udział własny - 30%. W BPH pani ładnie przedstawiła mi ofertę , natomiast jak powidziałem siedlisko - PRZERAŻENIE W OCZACH!!!. Przecież tyle tajemnic mi zdradziła a oni nie udzialają kredytu na siedliska. Było to w 2004 r. więc teraz może się coś zmieniło.

A jak liczyli Ci udział własny, cała powierzchnia działki czy tylko obszar możliwy pod zabudowę ? Wstępnie doradca z OpenF dostał ofertę tylko z PKOBP z marżą 1,9 (+Libor 1,25 czyli suma 3,15%) ale do wkładu własnego nie można zaliczyć ani m2 działki (dla mnie porażka), natomiast zabezpieczenie chcą zrobić oczywiście na całości.

Pzdr