Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

editta & kuba - zapraszamy do środka

Recommended Posts

Noo... Do mnie pan z Basfu nie dotarl, pozawracal glowe i odwolal spotkanie na godzine przed, wiec ochota na rozmowe z nim odeszla mi na zawsze. Za to gosc z Katowic przyjechal, ma przemyslec sprawe i ostatnia wersja jaka slyszalam to cienki jastrych betonowy (B30) wyszlifowany na blyszczaco. I oby zechcialo mu sie to zrobic, bo dostane szalu... :-?

a kiedy przybliżony termin??

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm ja to wogóle podziwiam Was za taką wytrwałość w poszukiwaniu tego "czegoś". Ja tak nie potrafię. Wchodzę, oglądam, kupuję. Na samą myśl, że muszę jeszcze sie zastanawiać, jeszcze coś oglądać ogarnia mnie szał i mam dość. I tak wychodzi ze mnie moja niecierpliwość. :roll:

ja też długo szukać tego czegoś nie dam rady..

zbyt niecierpliwa jestem, żeby na coś długo czekać :roll:

o widzę, że wojtuś się wypowiedział, w końcu :D :p

malgos2 jak pan z katowic się wycofa tffuu tffuu, wojtek ci podłogę zrobi :wink: będzie dobrze :wink:

DarioAS no ja też nie szukam, i nie zastanawiam się nad wyborami. zazwyczaj podejmuję decyzję, idę się z nią przespać i albo tak albo nie :lol: :wink: czasami się zastanawiam dlaczego nie szukam i nie zgłębiam tematów. ale tak mam prawie ze wszytkim :lol: :lol: :lol: easy going :lol: :lol: :lol:

no to mam pytanie. byłam pomierzyć okno w sypialni, bo chciałam sprawdzić jakiej długości potrzebuję karnisz żyłkowy :roll:

stanęłam przed oknem i już widzę, że zasłona mi tam nie bardzo pasuje. coś nie tak z proporcjami mi się wydaje. chyba lepsza będzie roleta rzymska.

podjechałam sobie do sklepu, znalazłam fajną neutralną tkaninę. i tak się zastanawiam co wybrać :roll:

w sklepie z tkaninami mają system do rolet ale z plastikowym łańcuszkiem (mechanizmem), który mi się bardzo nie podoba. jak to powinno wyglądać??? wybrać zasłony czy rolety??? :roll: :roll: :-? :-?

dla przypomnienia zdjęcie okna

http://img528.imageshack.us/img528/7296/sypialnia2mj9.jpg

troszkę nie fajne ujęcie :-?

a może taką tzw austryjacką?

wiesz taka pomarszczoną od góry, nie mam zdjęcia żeby pokazać

tak czy siak roleta zasłoni światło a przy zasłonach będziesz mieć go znacznie więcej.

A jaka tkanina?

Editta co do żyłkowych karniszy...ja u siebie w mieszkaniu zamontowałam je do stropu bo bardzo mi się kiedyś to podobało (do teraz zresztą też)

Najpierw powiesił się synek a la tarzan, (miał wtedy dwa lata) potem kot a trzeci raz jak dzieciaki bawiły się gonitwę nie wiadomo kto go wyrwał. Po trzecim wwierceniu kołków mój mąż zagroził że to ostatni raz i mam kupić normalne karnisze. Żyłkowe są super jak ktoś nie ma trójki pomysłowych dzieci:)) i koniecznie od sufitu.

:D

ooo nie wiedziałam o takich :D

coś jak te:

http://www.oslonynet.pl/images/draperian.jpg

chyba za bardzo pałacowe :roll: wiem, taki materiał akurat, ale jednak chyba...

karnisze żyłkowe choćby na siłę gdzieś muszę mieć :D :D wiem, że się naciągają ale mnie to nie zniechęciło jak na razie :D

niestety nie wiem co to za gatunek tkaniny :oops: jest gładka i naturalna, coś jak len ale milszy w dotyku. mało przepuszcza światła. a kolor mógłby być trochę bardziej pod popiel, a jest jak lekki beż :roll: qrcze może nie ta :roll:

jednak muszę odwiedzić więcej sklepów niż only one :-?

To tylko zalezy jaka bedziesz miala sypialnie :wink:

Nie myslalas o czyms calkiem prostym np takim na samo okno ?

http://www.homesolute.com/typo3temp/pics/38a2fcfad4.jpg

http://www.homesolute.com/typo3temp/pics/e363333768.jpg

linki mozesz puscic po suficie za skosami... dobrac do tego odpowiedni material i powiesic ala zaslony na skosach ... druga linke puscisz nizej na wysokosci - koniec skosu-poczatek sciany i za ta linke zalozysz zaslone.

To znaczy ta dolna linka bedzie ja przytrzymywac przy scianie. Nie wiem czy wytlumaczylam na tyle zeby to zrozumiec :wink:

Mohag no właśnie myślałam o prostych, rzymskich. bo prawdę powiedziawszy, chcę je zrobić w miarę tanio u krawcowej. jak mi firma wyceniła rolety i panele to mnie lekko zamurowało.

chyba, że wybrać materiał taki przewiewny. ale do sypialni :roll:

mam miejsce na montaż żyłkowych ale nie bardzo pasują mi wizualnie do okna, chyba trochę za krótkie w stosunku do szerokości. takie krasnalowate mi się wydają :roll: :roll: :roll:

co myślisz?? czy tylko mi się tak wydaje??

jak powiesisz firanke na lince w oknie, taka krotsza do parapetu, to pojdzie w szerokosc jeszcze bardziej... tylko dluga firanka do podlogi wyciagnie w gore to szerokie okno.

U mnie jest podobnie tz bardzo szerokie okno i na zylkach daje od gory do podlogi... no tylko ja nie mam skosow. Dlatego u Ciebie bardziej mi pasuja optycznie (oczywiscie moja optyka) rzymskie rolety i z tego samego materialu jednak zrobila bym te boki na tej zasadzie jak pisalam na gorze.... bo to wyciagnie pokoj w gore.

ps a jeszcze cos.. jak zdecydujesz sie tylko na rolete rzymska, to zrob ja z dwoch kawalkow tz dwie rolety kolo siebie. Jedna opusc ciut nizej niz polowa okna a druga na 3/4 i to wlasnie daje wyciagniecie w gore pomieszczenia. Okno robi sie bardziej strzeliste :wink:

ooo o taką wiedzę mi chodziło. wielkie dzięki. muszę jeszcze pomyśleć.

nie myślałam o firankach, tym bardziej do parapetu. zawsze planowałam zasłony do ziemi, a raczej po ziemi. ale tak mi się zdawało, że jak je powieszę to przez to, że ścina kolankowa jest nisko, a okno duże, to będzie dziwne wrażenie. stąd te rolety :roll: :roll:

myślałam o dwóch, ale mówisz, żeby jeszcze je podzielić :roll: no i te boki też?

mi tez raczej chodzi o zaslony... tylko ze zaslony dla mnie to sa grubsze i w kolorze, a wszystko co jest cieniutkie i zwiewne, nawet sluzace jako zaslona jest dla mnie firanka :wink:

wlasnie dlatego ze masz skosy to nie dawala bym do samej ziemi zaslony na okno, bo bedzie przy prostym bardziej widac przejscie gdzie jest scianka kolanowa. Tez myslalam o dwoch roletach :lol:

Co do tych bokow to nie koniecznie przy roletach musza byc... to tylko zalezy od tego jaka chcesz sypialnie. Jak zacznie Ci sie robic troche golo i malo przytulnie, to boki nie problem pozniej dolozyc.

malgos2 jak pan z katowic się wycofa tffuu tffuu, wojtek ci podłogę zrobi :wink: będzie dobrze :wink:

To super. Z przyjemnoscia zakoncze temat... :wink: No i bedziemy mialy okazje pojsc w koncu na piwo.

a kiedy przybliżony termin??

Ania, facet na razie nie zdecydowal czy chce to robic, wiec o terminie jeszcze nawet nie rozmawialismy. :roll:

Te rolety plisowane sa bardzo fajne. Montuje się je w samej szybie co nie jest bez znaczenia w Twoim przypadku. Futryna okna dochodzi do amego brzegu ściany. Musi być na oknie coś płaskiego (wykluczone rolety w kasecie) bo inaczej okna nie otworzysz na pełna szerokość. Coś, co będzi emocowane na ramie i co będzie płaskie - to byloby najlepsze. :roll: Mam takie same oka w lukarnach. Romy od ściany do ściany. Ogranicza to nieco rozwiazania :roll:

Osobiscie nie podobaja mi sie te plisowane rolety, ale skoro takie praktyczne?

Editta na zaslony nie bardzo masz miejsce. Pomyslalabym o roletach. Chyba faktycznie rzymska tutaj najbardziej bedzie pasowala.

Co do zakupow...kurcze fatalny czas...teraz euro i dolar tak podskoczyly, ze szkoda gadac. Zastanawiam sie czy teraz zakupy nadal sie oplacaja.

Ja swoje zaslony wieszam w tym tygodniu. Nie moge sie doczekac kidy bedzie czysto :roll:

Moze mam nieco dziwne spojrzenie na wystrój okien w pomieszczeniu bo najbardziej podobają mi sie one zasłonięte drewnianymi żaluzjami lub okiennicami wewnętrznymi albo cieżkimi, masywnymi zasłonami na metalowych kołach z gładkiej tkaniny określanej jako "surówka". :roll: Ale budowa to ciagłe kompromisy :wink: :lol: