Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

nie wiem co mnie podkusiło :lol: ale bedąc w jednym ze sklepów zwrociłem uwage na umywalki z dolomitu... takie ładne prostokatne idealnie gładkie :D bez zastanowienia kupiłem dwie sztuki dużą i małą,

zaznaczam ze wcześniej nie miałem do czynienie z tym materiałem

sprzedawca zapewniał ,że jest to materiał trwały :D

czar pieknych umywalek prysł szybko

po powrocie do domu

dowiedziałem sie ,ze dolomit żólłknie jest mało wytrzymały na jakiekolwiek scieranie, itp

mam mozliwosc zwrotu , wiaze sie to jednak z kilkusetkilometrowym wyjazdem :)

czy ma ktoś z was umywalki z dolomitu? jak tak to prosze o opinie

pozdrawiam Rafał

https://forum.murator.pl/topic/50723-jak-sie-sprawuja-umywalki-z-dolomitu-czy-nie-%C5%BC%C3%B3%C5%82kn%C4%85/

witam

mam mozliwosc zwrotu , wiaze sie to jednak z kilkusetkilometrowym wyjazdem :)

czy ma ktoś z was umywalki z dolomitu? jak tak to prosze o opinie

Witam

Powiem tak: ja takie sprzedaje (nie tylko takie) i sam bym sobie ich nie kupił :-?

Trzeba bardzo na nie uwazac, a to na srodek czyszczacy, a to nie daj Boze cos upuscic...

Nie wiem czy zolkna, ale tak podejrzewam, wiec jak mozesz to je zwroc i kup porzadne (ceramiczne), wiem, ze cena wyzsza, ale za jakosc niestety sie placi

zwrócę je na 100%

tymbardziej ,że jest problem z syfonem do nich.... zwykłe nie pasuja poniewaz nie skręcaja sie do końca...

syfon typu klick - klack mógłby ewentualnie pasowac ale pozbawiłby mnie odpływu

:wink:

dzieki za odpowiedź

zwrócę je na 100%

tymbardziej ,że jest problem z syfonem do nich.... zwykłe nie pasuja poniewaz nie skręcaja sie do końca...

syfon typu klick - klack mógłby ewentualnie pasowac ale pozbawiłby mnie odpływu

:wink:

dzieki za odpowiedź

Dobrze czynisz mam taką w łazience - no jest teraz kremowa (była biała :cry: ), co do obtłuczeń to to dobry materiał i nic się nie dzieje, ale największe żółte plamy powstają w miejscu gdzie stoi pasta do zębów - czasami się przewraca i wtedy resztki pasty pobrudzą umywalkę - w tym miejscu mam plamę

Z tego co pamietam to dolomit jest wapieniem i to mniej wiecej to samo co trawertyn i marmury. Poniewaz wapienie sa stosunkowo miekkie 3-4 w skali mosha ( tzn da sie zarysować nozem) i dośc porowate to jesli nie sa odpowiednio zabezpieczone i konserwowane będa wrazliwe na czynniki zewnetrzne tzn beda wchlaniac brud i reagowac z kwasami. Jedynym rozwiazaniem jest impregnacja specjalnymi preparatami no i odpowiednia konserwacja w trakcie uzytkowania. Jest to do zrobienia bo podłogi marmurowe i blaty kuchenne potrafia przetrwać w gorszych warunkach.