Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - co dobre - co nie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pchelek,

jeśli mnie pytasz to podaję ;

Gebauer i Gartfen, również M&S, poszukaj na Forum, sporo było o Gebauerze i trochę o M&S, o Gartfen'ie, chyba nic, ale okan mają super.

My mieszkamy gdzieś deleko na południu, daleko od Białej.

Ale Gebauer ma podobno swoich dealerów w całej Polsce.

Szukaliśmy okien naprawdę, naprawdę NAJ. Taka mała fanaberia, konik, jak u każdego przy budowie tylko, u kążdego coś innego ...

Karina

Pchełek

Drobna awaria internetu, ale już jestem.

Spodziewałem się bardziej odpowiedzi typu ta i ta firma jest w porządku. Czym kierować się przy wyborze – samą firmą produkującą okna czy raczej systemem w jakim produkuje. Z „odpadów” to i najlepsza firma nic dobrego nie zrobi. Ale jak to poznać. Przejąłem się tymi oknami bo ostatnio oglądałem wypowiedź w lokalnej TV z rzecznikiem praw konsumenta (czy jakoś tak), który stwierdził że najwięcej spraw jakimi się zajmuje to sprawy dotyczące okien. Coś grubo ponad 1000. Szkoda że nie podał jakich firm one dotyczą. Miałbym problem z głowy.

gość z Białegostoku

D do gość z Białego - podaj typy co Cię interesują - to coś wybierzemy. Masz tam m.in. firmę co robi okna REHAU - to dobry system. W Czarnej Białostockiej też jest dobra firma. Masz też Sokółkę.

Ja też takich spraw mam multum.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pchelek dnia 2003-02-19 08:41 ]

do Pchełek

Po pierwsze to jestem zwolennikiem PCV; Sokółka odpada. Jeżeli chodzi o PCV to wpadł mi w oko profil Komerlinga eurofutur. Profil cynkowo-wapniowy, gr.7cm. niby 5-cio komorowy (liczą komorę utworzoną przez zagięcie wzmocnienia), wszystkie krawędzie zaokrąglone. Sami reklamują się jako Nr 1 w Europie w produkcji profili PCV. Nie wiem ile w tym racji ale do tej pory nic złego o syst. Kommerling nie słyszałem. W białymstoku można kupić u trzech producentów: DMD Profesional, Standard i ES Technika Okienna z Ostrołęki, jeżeli nie warto zawracać sobie nimi głowy to co w zamian. gość z Białego.

Teska,

Proszę o bliższe informacje na temat współpracy z M&S. Skąd jesteś? Tzn. gdzie kupowałaś i jak dawno - jaki dali Ci rabat?

Jakie okna wzięłaś? Trzykomorowe? Tytan? Jak się sprawują klamki z przyciskiem (jeśli takie właśnie masz)?

Poważnie się zastanawiam nad M&S'em.

Pozdrawiam,

Bela

BELA

Okna zamontowali mi we wtorek..jezeli chodzi o wykonanie naprawde bez zastrzezen, montaz tez 15 okien montowali od 7 rano do 21..bardzo dokładnie.

Mam te tytanowe ( okucia sa pokryte cienką warstwa )prowadzenie okuc pod nazwa rolls- z szyba P-2 , okuciami typu b tzn 4 stalowe rygle itp..klamki mam z łożyskiem poniewaz złodziej nie rozwierci tego typu klamki , jedna mam z kluczykiem chodza ok.

Kolor dwustronny golden oak ( złoty dąb) zamieniłam kolor klamek na stere złoto ,stare złoto to równiez osłonki na zawiasy.

Dostałam 37 % rabatu od fabryki i 6% od dilusia.

Poczatlkowa wycene okien miałam na 16 tys, a zapłaciłam 10 tys plus mozntaz.

K|Jestem ze szczecina okna zamawialam u dilusia na Gdanskiej .

Moge smiało stwierdzic ,ze popadłam w zachwyt:smile:

Znajomi maja klamki z przyciskiem- bez zastrzezen:smile:

Pozdrawiam

Wielkie dzięki TESKA za odpowiedź. Ja niestety buduję pod Warszawą i u nas nie dają dodatkowego rabatu, oprócz tych 37% z fabryki. Mówią, że to był rabat grudniowy.

A kiedy Ty podpisywałaś umowę?

Brałaś od nich może też parapety, albo moskitiery?

Pozdrawiam,

Bela

PS. To są okna trzykomorowe, prawda?

Zastanowie sie nad parapetami chociaz ostatnio odkryłam hurtownie gdzie mozna je zrobic i kupic okna 150x150 parapet do nich z marmuru kosztuje 120 zł .Mozna tez kupic piekna kostke granitowa w cenie 250 zł za tonę ( 6-7 m2 podjazdu)

Pozdrawiam