Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - co dobre - co nie?

Recommended Posts

Super, ale ja do podjazdu to jeszcze, jeszcze... Na razie brniemy przez błoto. :cry:

Spytam u nas o ten rabat dilusia, ale właśnie dzwonili, że dajo mi w tej samej cenie (według) tej samej oferty czterokomorowy Tytan. :grin: Jakiś nowy - chyba na profilu Brugmann'a (jeśli tak się pisze). Z okuciami (jak dawniej) Siegenia.

Czy ktoś z forumowiczów powie mi cos na ten temat (Brugmann'a)

Pozdrawiam,

Bela

TESKA - czy to znaczy, ze Ty nie brałaś w ogóle tych klamek z przyciskiem?

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BELA nie..zapytaj o klamki które maja łożysko w srodku..sa bezpieczniejsze.

Te 4 komorowe oglądałam..i ich nie chciałam, profil niby ok..ale jak mam dwustronny kolor to srodek okna jest biały ..a do tego zwykła okleina..niewtapiana w profil..a nie kazdy dilus o tym mówi..współczynnik przenikania taki sam:smile: zastanów sie niby 4 komory a w cenie 3..chyba ze chcesz białe..

Moj znajomy sprzedaje tez okna drewniane urzedowskiego...wolałam okna M@S, choc te drewniane były w podobnej cenie.:smile:

Ja osobiscie jednak wole pcv, nie chce sie z nimi za 5 lat bawic w konserwacje ..jak własnie ten wspomniany kolega..i wygląd cos juz nie taki..:smile: :smile:

Apropos "tytanu"...

Okna tytanowe to takie o bardzo wysokiej wytrzymałości, tak jak tytan. Zamknięcia są bardzo wytrzymałe na włamanie. Widziałam jak włamywacz próbował takie okno wyłamać,a potem wybić szybę, ale nie dał rady. Też takie zamówie.

OSÓWKA...koloru tytanowego nie maja..a z tytanem...jest on w sladowych ilosciach na okuciach..tylko tyle..pozatym..okna sa dobrze wykonane ,i pal licho jak sie nazywaja..a pare rozwiazan z okuciami maja nowych...np system rolls...ale pewnie wiesz...

Pozdrawiam

Na te Tytanowe ja też dałem się nabrać :smile:

Tytanowe kojarzą się z superwytrzyałymi, a to są porządne ale zwyczajne okna.

Mają trochę lepsze okucia, klamkę z guzikiem, klikiem lub kluczykiem w standardzie i szarą uszczelkę (przy białych plastikach lepiej to wygląda).

Przy rabatach jakie oferują kosztują tyle co okna marki "Witaj & Żegnaj", więc IMHO warto je kupić.

PS. Te rabaty w MS to rabaty "zimowe" więc jeśli komuś podoba się ich oferta to powinien trzymać rękę na pulsie. W ostateczności można teraz złożyć zamówienie i wpłacić 40% zaliczkę. Za 2-3 miesiące ceny na okna na pewno pójdą w górę :sad:

Jasiu ze Szczecina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jasiu dnia 2003-02-22 13:12 ]

Ja mam drzwi na taras 300x210 - oczywiście nie jest to jedno "okno" tylko trzy segmenty. W ten sposób można zrobić okno dowolnych rozmiarów - tego typu rzeczy są już "niestandardowe" i trzeba zamawiać.

Jeśli chodzi ci o jedne duże drzwi to IMHO rozwierne mogą mieć skrzydła do 1-1,2 metra. Zestaw z 2 drzwi z ruchomy słupkiem moze mieć w świetle ponad 2 metry. Szersze to już chyba tylko przesuwane lub łamane, ale tanie to to nie będzie.

SKORPIONKA

standard to 250 na 90...

Ja zrobiłam 250 na 100 bez zadnej poprzeczki w połowie..a miałam pierwotnie 260 na 110 i fabryka M$S nie chciała mi tego zrobic powiedzieli,ze z tak gruba szyba i to bez poprzeczki nie zrobia..

Stanelo ze ostatecznie 250 na 100 bez poprzeczki, ale zablokowali mi uchył :smile:

:grin: tytanowe są z nazwy od koloru metalu tytanu. Gdyby były tytanowe to by kosztowały tyle co prom kosmiczny.

Rehau ma okna brylantowe od nazwy REHAU BRILLANT [pięciokomorowe]

Tak na marginesie to M&S to przyzwoita firma.

Maksymalne wymiary skrzydeł - okno [szerokośćxwysokość] 150x150 cm, lub 100x170 ale nigdy nie szerzej niż 150.

Drzwi balkonowe [szerokośćxwysokość] 100(110)x230. UWAGA: 250 to już barrrrdzo dużo i może się kleszczyć. Powinna być poprzeczka bo dosztywnia. Z tym, że tak duże wymiary to wyzwanie dla firmy dobrej. Funkcjonalnie lepiej zamówić drzwi przesuwne - są droższe ale przy tak dużych wymiarach nie zabierają połowy pokoju. Szyba antywłamaniowa dociąża zawiasy na niekorzyść ich funkcjonowania - przy bardzo dużych wymiarach skrzydeł.

Szanowny Pchelku!

wybrałam kilka firm, spośród których zamierzam znaleźć wykonawcę moich okien. Jeśli którś zaznaczyła się niechlubnie na Twojej "czarnej liście" proszę o ostrzeżenie!!!(Może być dyskretnie na priv.)

REHAU - Stolbud, Diament, Plastoma, Szczybelski,Profi,Stokal

Widok,

VEKA (M&S)- Standard Nadarzyn, DarMar Sochaczew, Skład Sochaczew, M&S Puławska. Pozdrawiam.