Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - co dobre - co nie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli w oknach z kolorem zmniejsza się liczba komór to:

1.Żaden sprzedawca, ani producent (nie spotkałem takich)o tym nie informuje, czyli świadomie (celowo) wprowadza klienta w błąd.

2. Przecięcia profili pokazywane klientom nie odpowiadają prawdzie, gdyż są takie same jak profil biały.(z wyjątkiem gdzie jest grubsze wzmocnienie).

3.Dlaczego tak się dzieje? (no i chyba ta izolacyjność musi być mniejsza)

W profilach Aluplast nie ma znaczenia czy są kolorowe, czy białe - ilość komór pozostaje ta sama. A to dlatego, że aby uzyskać kolor okleja się folią dekoracyjną (grubość ok. 0,2mm) standardowy biały profil. Trochę inna sytuacja jest przy oknach z kolorem 2-stronnym - takie profile mają brązową masę (inny skład mieszanki) i są trochę wyższe niż białe. Ale ilość komór pozostaje ta sama. Rzeczywiście, okna kolorowe wymagają grubszych wzmocnień. Można też kupić okna lakierowane na dowolny kolor, ale w tym przypadku nie uzyska się faktury drewna. I trzeba uważać, bo niektóre firmy tak malują, że lakier odpada po paru tygodniach

STANF

tam gdzie zamawiałam okna poinformowano mnie o tym ze kolor obustronny ma 3 a nie 4 komory ..i powiedziano o innych tez sprawach...tez umozliwiono mi zobaczenie 4 komorowego brugmanna...a decyzja i tak nalezała do mnie...

Poinformowana mnie takze ze szyba bezpieczna tzw P-@ ma 1,2 a nie 1,1 jak to czynia inne firmy..

wiec nie wszyscy nie informuja

Ciekawe jak te 1.2 zostało policzone. Jeżeli nie mają certyfikatu na taką szybę, gdzie jest ten współczynni k podany to pewnie na oko.

Prawdopodobnie ta dobrze informujaca firma posiada w ofercie tylko jedną listwę przyszybową i zwiakszenie grubości szkła (szkło P2 ma ok 9 mm grubości) powoduje to, że aby zachować tą samą grubość szyby zespolonej (24mm), zmniejsza się odstęp między szybami. Zamiast 16 mm odstępu odległośc ta zmniniejsza się do np 10mm. Wiem to bo przerabiałem już kiedyś ten temat. W takim wypadku k szyby na pewno spada wiecej niż o 0.1

Próbowano mnie też przekonać że P2 daje takie samo zabezpieczenie co P4, a poza tym P4 jest tak ciężkie że żadne okno to nie wytrzyma. Po wnikliwych rozmowach okazało sie że róznica pomiędzy P2 a P4 polega jedynie na ilości specjalnej foli którą są sklejone szyby, która nie wpływa w żadnym stopniu na cieżar a jedynie na grubość szyby zespolonej o dodatkowe ok 1mm. Po zatym szyba p2 to szyba tzw bezpieczna, a P4 to antywłamaniowa. Jeżeli ktoś chce wiedzieć to szyba P2 wytrzymuje 3 uderzenia kuli (chyba 5kg) z wysokości 3 m, a P4 6 uderzeń z wysokości 12 m.

Lepiej poszukać firmy która wstawi okna z odstępem miedzy szybami tak jak w normalnej szybie 16 mm wtedy na pewno będzie 1.1

Szklarz

Eeee... z tym ciężarem to rzeczywiście coś jest.

W biurze mam szyby antywłamaniowe. Większość jest stała (nie otwierana). Otwieraja się tylko uchylne lufciki u góry. Wczoraj akurat były myte i musiałem pomóc je otworzyć - są po zbóju ciężkie. Nie wyobrażam sobie jaki zawias mógłby wytrzymałby takie obciążenie w skrzydle rozwiernym normalnych rozmiarów.

Odstęp pomiędzy szybami na oko (bo jak to zmierzyć !?) wygląda normalnie (ok 1,5cm) i okna sa "ciepłe" - mam dwie przeszklone "ściany" 3x6 metrów i nawet w największe mrozy jest przy nich przyjemnie.

IMHO okna P4 w domu mają mały sens. Równie dobrze można sobie okleić zwykłe okna folią antywłamaniową - widziałem takie okno "w akcji" - w jednym sklepie kamera zarejestrowała w nocy próbę włamania - jakiś człowiek łupał rurką w taką szybę wielokrotnie, szyba popękała od razu ale złodziejowi nie udało jej się sforsować.

PS. W zeszłym roku niedaleko mojego biura okradziono sklep. Też mieli szyby antywłamaniowe. Złodzieje podjechali samochodem, założyli linkę na klamkę drzwi i hak holowniczy i pociągnęli. Szybko, cicho i skutecznie (zamiast samochodu można użyć lewarka - jeszcze ciszej).