Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - co dobre - co nie?

Recommended Posts

Teska

Przede wszystkim chodziło o to że szyba P2 czy P4 nie musi mieć w każdym przypadku 1.2? równie dobrze ma 1.1 gdy jest wykonana na ramce 16 mm z argonem.

Co zaś się tyczy klasyfikacji to trochę przesadiłem; szyba P2 wytrzymuje 3 uderzenia kuli o wadze 4.11kg z wysokości 3m, natomiast P4, trzy uderzenia kuli o tej samej wadze z wysokości 9m.

Jeżeli chodzi o cieżar szyby to nie różni się zasadniczo. Szyba P2 składa sie z dwu szyb gr 4mm sklejonych folią gr 0.76mm natomiast szyba P4 z dwu szyb gr 4 mm i foli gr. 1.52 mm Do sprawdzenia np. w świadectwie kwalifikacyjnym na szybę P4 wydanym dla MS. Jeżeli teraz uważsz że mijam się z prwdą (... z szybą P4 piszesz bzdury)to jestem do dyspozycji.

Wg. moich materiałów reklamowych które posiadam 1.4 jest przy ramce 12 mm.

Przeczytałem wcześniejsze wiadomości i teraz wiem że jesteś szczęśliwą posiadaczką okien MS. Jak więc wygląda grubość ramki w szybie w Twoich oknach, bo jeżeli 16 mm jak piszesz to cały zestaw szyb powinien mieć grubość 4+16+8,76=28.6, a więc listwa która przytrzymuje szybę od środka powinna być ok 5 mm węższa niż ta która jest w oknie ze zwykłymi szybami nieantywłamaniowymi.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A oto adresik do producenta: http://www.kiph.com.pl/comglass

Dosyć ciekawa konstrukcja zestawu.

Symbole można rozszyfrować w ten sposób:

1. (bezpieczna z obu stron) 3.3-1 szyba bezpieczna z 1 folią/6 - ramka 6mm/HM - membrana z folii/8 - ramka 8mm/4.4-2 szyba bezpieczna P2 z dwiema warstwami folii

2. (bezpieczna z jednej strony) 3.3-1 szyba bezpieczna z 1 folią/8 - ramka 8mm/HM - membrana z folii/8 - ramka 8mm/4 szyba 4mm grubości

3. (dźwiękochłonna) 4 - szyba 4mm/8 - ramka 8mm/HM - membrana z folii/8 - ramka 8mm/6 - szyba 6mm