Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stawki za montaż więźby i krycie dachu

anpi

Recommended Posts

Jeśli chodzi o robociznę (umówiony jestem na maj/czerwiec), to za: więźbę z pełnym deskowaniem + krycie ceramiczną karpiówką "w łuskę"+ wszystkie obróbki + rynny - słowem dach kompleksowo (ok. 220 m2) = 8.000,00 zł (myślę, że jeszcze zejdą z tej ceny ;) ). Dodam tylko że dach dwuspadowy na planie krzyża.

D: D: D:

No to ja napiszę, dlaczego zadałem to pytanie.

Otóż dostałem ofertę od człowieka, który robi dachy. Więźbę docina u siebie w zakładzie i przywozi na budowę gotowe już elementy. Jest sprawdzony, polecony, widziałem jego robotę - np. wielospadowy dach na dworkowym domu o powierzchni prawie 1000 m kw.

Ale...

Przygotował mi taką kalkulację:

- robocizna 190 m kw. * 55 zł = 10.500 zł

- drewno na konstrukcję, podbitkę, transport, gwoździe, złączki, itp. duperele = 7500 zł

Cena za robociznę obejmuje także malowanie podbitki bejcą koloryzującą, impregnację więźby, wprawienie 5 okien dachowych, montaż rynien i obróbki kominów.

Do tego dojdzie jeszcze koszt pokrycia.

Dach dwuspadowy, bez lukarn i innych udziwnień. Pokrycie dachówką cementową.

Co myślicie?

Ja najtańszą oferte mam taką : 240m2, za całość: więźba, pełne deskowanie, 4 okna dachowe, krycie dach ówką ceramiczną, oróbka, rynny (bez podbitki) 11000 zł, daje to ok. 45 zł/1m2, ekipa sprawdzona, ale miałem też dużo droszych. Jeżeli firma jest sprawdzona i robi z materiałem to plusem jest 7% podatku tównież na materiały. Ja nad taką ofertą bym pomyslał.

Dzień dobry

Mam do zrobienia dach zdjecia domu są na stronie http://www.adp.org.pl/pogoria dom ma 10x20m jest to ten dom który ma połowe dachu jest to dom po pożarze. Zamiesciłem kilka sąsiednich domów na stronie aby miec podgląd jak ten dom wyglada w całosci.

Najbardziej chciałbym zastosować dachówkę karpiówkę układaną w łuskę. Jednak obawiam się zbyt wysokiego kosztu takiego pokrycia. Proszę o przykłądowy koszt pokrycia karpiówką przy założeniu dachu 350m2.

Prosze o propozycje jakie mozna zastosować pokrycie dachowe i w jakiej cenie za m2. Mile widziane zdjecia proponowanych pokryć dachowych.

Poszukuję dekarza który podejmie sie wykonania takiego dachu.

Dom jest w Dąbrowie Górniczej.

Pozdrawiam serdecznie.

• 8 years później...