Gość 13.02.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Czy mozna ogrzewac lazienke cieplym powietrzem, przy istniejacej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepla. Wedlug mnie cieple powietrze, ktore jest nawiewane z kominka jest zaraz wyciagane przez wentylacje. Czy to sie nie kloci i lazienke (podobnie zreszta jak inne pomieszczenia gdzie powinno sie wyciagac powietrze) nalezy moze w jakis inny sposob ogrzewac. Czy macie jakies doswiadzenia w tym zakresie. Prosze o uwagi. PozdrowieniaPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Mam podobne watpliwosci Wojtek Niewiedzial On 2003-02-13 21:52, Anonymous wrote: Czy mozna ogrzewac lazienke cieplym powietrzem, przy istniejacej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepla. Wedlug mnie cieple powietrze, ktore jest nawiewane z kominka jest zaraz wyciagane przez wentylacje. Czy to sie nie kloci i lazienke (podobnie zreszta jak inne pomieszczenia gdzie powinno sie wyciagac powietrze) nalezy moze w jakis inny sposob ogrzewac. Czy macie jakies doswiadzenia w tym zakresie. Prosze o uwagi. Pozdrowienia Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 17.02.2003 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Wg. mnie nie mozesz instalować nawiewu ciepłego powietrza w łazience. Ciepłe powietrze do łazienki ma trafić w ostatniej fazie przez otwory/szpary w drzwiach. Wiele łazienek nie ma ogrzewania a i tak jest w nich ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.02.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 On 2003-02-17 18:51, automik wrote: Wg. mnie nie mozesz instalować nawiewu ciepłego powietrza w łazience. Ciepłe powietrze do łazienki ma trafić w ostatniej fazie przez otwory/szpary w drzwiach. Wiele łazienek nie ma ogrzewania a i tak jest w nich ciepło. To znaczy, ze w lazience bedzie zimniej niz w pozostalych pomieszczeniach a powinno byc odwrotnie. W lazience przyjmuje sie chyba 24 C a w pokojach 20 C. Nie moge uzyskac kompetentnej opini w tym temacie. Fachowcy udzielaja czesto sprzecznych opini. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 19.02.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 jak mozna w lazience uzyskac np 24 z pokoju w ktorym jest np 20? tak jak ogrzewa sie powietrzem inne pomieszczenia tak samo mozna ogrzac lazienke ale temperatura powqietrza powinna byc wyzsza. jesli mamy rekuperator to on to cieplo odzyska. Kwestia tylko doboru wydajnosci nawiewu i wywiewu (przez anemostaty) - nawiew przy/nad oknem (jesli jest) wywiew po przeciwnej stronie/ przy drzwiach. Problemem moze byc jednak uczucie przeciagu podczas kapieli w wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 19.02.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 Też się nad tym zastanawiałem. Przy braku rekuperatora DGP w łazience nie ma sensu. Ciepłe powietrze pójdzie prosto w komin wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 19.02.2003 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2003 DGP mozna rozprowadzic do łazienki..znajomi maja juz 4 rok maja tylko anemostat zainstalowany tuz nad wejsciowymi drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2003 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2003 witam wzgledem dgp z kominka mam pytania, czy ma ktos jakies dane dotyczace zaleznosci pomiedzy wielkoscia wkladu a srednica rur lub kanalow rozprowadzajacych powietrze. dlugosc wiadomo - do 5 metrow w poziomie przy grawitacyjnym. chcialbym dobrze zaprojektowac dgp u siebie. z gory dziekuje za wszystkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts