Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP, rekuperator a lazienka

Gość

Recommended Posts

Czy mozna ogrzewac lazienke cieplym powietrzem, przy istniejacej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepla. Wedlug mnie cieple powietrze, ktore jest nawiewane z kominka jest zaraz wyciagane przez wentylacje. Czy to sie nie kloci i lazienke (podobnie zreszta jak inne pomieszczenia gdzie powinno sie wyciagac powietrze) nalezy moze w jakis inny sposob ogrzewac. Czy macie jakies doswiadzenia w tym zakresie. Prosze o uwagi.

Pozdrowienia

Piotr

Mam podobne watpliwosci

Wojtek Niewiedzial

On 2003-02-13 21:52, Anonymous wrote:

Czy mozna ogrzewac lazienke cieplym powietrzem, przy istniejacej wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepla. Wedlug mnie cieple powietrze, ktore jest nawiewane z kominka jest zaraz wyciagane przez wentylacje. Czy to sie nie kloci i lazienke (podobnie zreszta jak inne pomieszczenia gdzie powinno sie wyciagac powietrze) nalezy moze w jakis inny sposob ogrzewac. Czy macie jakies doswiadzenia w tym zakresie. Prosze o uwagi.

Pozdrowienia

Piotr

On 2003-02-17 18:51, automik wrote:

Wg. mnie nie mozesz instalować nawiewu ciepłego powietrza w łazience. Ciepłe powietrze do łazienki ma trafić w ostatniej fazie przez otwory/szpary w drzwiach. Wiele łazienek nie ma ogrzewania a i tak jest w nich ciepło.

To znaczy, ze w lazience bedzie zimniej niz w pozostalych pomieszczeniach a powinno byc odwrotnie. W lazience przyjmuje sie chyba 24 C a w pokojach 20 C. Nie moge uzyskac kompetentnej opini w tym temacie. Fachowcy udzielaja czesto sprzecznych opini.

Pozdrawiam

Piotr

jak mozna w lazience uzyskac np 24 z pokoju w ktorym jest np 20? :smile:

tak jak ogrzewa sie powietrzem inne pomieszczenia tak samo mozna ogrzac lazienke ale temperatura powqietrza powinna byc wyzsza. jesli mamy rekuperator to on to cieplo odzyska. Kwestia tylko doboru wydajnosci nawiewu i wywiewu (przez anemostaty) - nawiew przy/nad oknem (jesli jest) wywiew po przeciwnej stronie/ przy drzwiach.

Problemem moze byc jednak uczucie przeciagu podczas kapieli w wannie.

witam wzgledem dgp z kominka mam pytania, czy ma ktos jakies dane dotyczace zaleznosci pomiedzy wielkoscia wkladu a srednica rur lub kanalow rozprowadzajacych powietrze. dlugosc wiadomo - do 5 metrow w poziomie przy grawitacyjnym. chcialbym dobrze zaprojektowac dgp u siebie. z gory dziekuje za wszystkie info.