Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupować taniej bez vatu ?

AxLe

Recommended Posts

witam :)

A ja zapytam, może jest pośród nas jakiś badacz tematu ;)

Jak wyglądał by budżet państwa gdyby z dnia na dzień znikła szara strefa i każdy płacił podatki??

Do jakiej wielkości można by je obniżyć aby budżet pozostał na takim samym poziomie??

mielibysmy lepsze fury rzadowe ...to napewno

:wink:

Jak wyglądał by budżet państwa gdyby z dnia na dzień znikła szara strefa i każdy płacił podatki??

A moze wprowadzic pelny zwrot VAT-u w budownictwie jednorodzinnym. Nabywcom bedzie wtedy zalezalo na fakturze i panstwo jest "do przodu" na podatku dochodowym od geodetow czy projektantow :)

Do jakiej wielkości można by je obniżyć aby budżet pozostał na takim samym poziomie??

He,

na to pytanie nikt konkretnie nie odpowie. Zalezy od miliona czynnikow. Wbrew obiegowej opinii, obnizka podaku dochodowego powoduje zmniejszenie wplywow do budzetu.

Ale to nie temat na to forum. Jeszcze jakas awanture rozpetam :)

Q.

Mam możliwość kupienia większości materiałów .... bez vatu czyli taniej o 22%. Co ryzykuję,podpowiedzcie proszę czy warto?

Podobnie jak AxLe mam taką możliwość, ale dodatkowo biorę za towar dowód wpłaty KP z pieczątką i podpisem. :p

Wypisana i zapłacona kwota na KP to kwota umowna netto (oczywiście nie jest to napisane na KP). Jeżeli zdecyduję się na Fakturę Vat muszę dopłacić VAT. :(

W razie reklamacji mam dokument na który mogę się powołać bo jest szczegółowo wypisany za co płaciłam, ale.....

:-? mam mieszane uczucia bo :roll: , sam dowód wpłaty KP za jakies tam materiały budowlane wystarczy do rozliczenia pieniążków z Kasy Mieszkaniowej. Ale jak Urząd Skarbowy mnie wezwie do okazania dokumentów to jeżeli sprawdzi daną Firmę to ona leży.

Co Wy na moim miejscu byście zrobili?

AGA44

przy wszelkich ulgach mieszkaniowych dowodem wydatków były faktury wystawione przez sprzedawców......

w przypadku Kasy jest inaczej ? ? ? trochę dziwne...... jesteś pewna ?

Ulgi typu remontowa czy budowlana tak - trzeba było mieć potwierdzenie Fakturą VAT jeżeli chciało sie korzystać z ulgi, ale co do Kasy Mieszkaniowej można udokumentować wydatki np. fakturami, rachunkami, dowodami wpłaty, umowami z budowlańcami, o ile będzie napisane na co jest wystawona umowa i ile zostało zapłacone za daną robotę. Nie można jedynie udokumentować kosztorysami ponieważ jest to tylko szacunkowe określenie kwoty.